a propos kupna mieszkania

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bamazo moja droga - i tu masz <okok> racje: nie kupie mieszkania w PL i nie przywioze w bagażniku, bo..... właśnie je sprzedałam, ale pieniążki na razie popracują na swoje utrzymanie...
a poza tym - nie mam zamiaru (mówię to głośnoo i wyraźnie na forum) pchać się w żadne układy kredytowo-hipoteczne w Lux. Wole odłożyć parę groszy i na emeryturze oglądnąć się za czymś w cieplejszych rejonach Europy, albo wrócić na Ojczyzny łono <bujawoblokach> (do tego czasu już ta ptasia grypa minie, jak myślisz?)
poza tym sama przyznaj - co można kupić za pensję AST1 <?>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
misio

Post autor: misio »

W banku Bcee powiedzieli ze oplaty poczatkowe przy kredycie 500 tys to... 5-6 tys. I to wystarczy zeby kredyt dostac.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

te 5-6k trzeba najpierw miec, misio, a ja nie mam :p inaczej się patrzy z perspektywy AST1 a inaczej np. AD5, czy AD8

a poza tym, wole wolne środki zainwestować w super wakacje .... bo moim dzieciom nieruchomość w Lux na pewno nie będzie potrzebna (wystarczą nam nieruchomości w PL)
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
misio

No pewnie ze trzeba. A co komu potrzebne to juz wedle wlasnych potrzeb <rotfl>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

kajapapaja pisze:annika, a gdzie ty widziałaś ceny nieruchomości w Polsce porównywalne z cenami w Lux? W Polsce nadal jest dużo taniej.. Czy wiesz jaką chałupę mozna kupic za 500 000 euro ???? w Polsce 50 000 do 100 000 euro ci starczy
Na pewno nie w warszawie... za mieszkanie o porównywalnej powierzchni jak tu piszemy, czyli około 100 m2, w miarę dobrej dzielnicy musisz wyłożyć minimum 600 tys. zł. co zgrubnie licząc daje 150 tys. EUR. Co zawsze jest mniej niż tutaj, ale mimo wszystko wcale nie tak mało.
dag
misio

Oczywiscie, ze nie malo zwlaszcza jak pomyslisz o polskich zarobkach... <roll>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ale ja ciagle nie rozumiem tych porownan...jaka jest srednia pensja w PL?....zdaje sie, ze cos okolo 2500PLN ? ale moge byc nie na biezaco....a jaka jest srednia pensja w LUX?...tez cos kolo tego (2500 EUR) ?....ceny tez porownywalne - tu 300 - 500 000, i w PL 300-500 000....glowna roznica chyba w oprocentowaniu kredytu, choc te denominowane sa chyba akurat porownywalne....wiec powinno byc tak samo latwo/trudno tu jak w PL...No, nawet latwiej, bo tu, jesli mowa o euro-urzednikach, to te 2500 to chyba dla niektorych to jest to, co pozostaje po odliczeniu "kosztow stalych"...prawda ? :))
Ja nie wiem, na czym to polega, ze mimo tego, ze niby LUX jest drogi (bo jest!), to zarabiajac w Warszawie ok. 4000PLN i placac za wynajete mieszkanie 1200 miesiecznie, bylo mnie stac na wiele mniej (nie mowiac o oszczednosciach - zerowych) niz tu, przy pensji jednak "nieco" nizszej (nominalnie oczywiscie!!) i 1000 EUR czynszu za wynajem....?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

acha, no i ten, co w PL zarabia 2500, jak i ten co w LUX zarabia 2500....mieszkanka sobie nie kupi...nieprawdaz?.... :) :(
Awatar użytkownika
dslonce

Wszystko prawda to co piszesz i rzeczywiście nie ma sensu niczego przeliczać! Tu za mniejsze nominalnie (1eur=1 zł) wynagrodzenie żyje się łatwiej :)
dag
misio

No i to chyba doskonale konczy temat <roll>
Awatar użytkownika
Aniulka

Post autor: Aniulka »

jesli chodzi o oplaty rejestracyjne, moge tylko dodac ze zgodnie z prawem luksemburskim mozna korzystac z tzw crédit d'impôt w wysokosci do 20000 € na osobe - rezydenta. Szczegoly mozecie znalezc na http://www.aed.public.lu/enregistrement/akt.html

Ja staralam sie o kredyt w dexii i w bcee i w koncu, po dlugich wahaniach zdecydowalam sie na dexie, bo tam dali mi kredyt na ponad 100 % (czyli nie dosc ze nie musialam miec zadnych wkladow wlasnych, to jeszcze skredytowali mi oplaty manipulacyjne, hipoteczne i inne koszty dodatkowe). W bcee nie byli tak elastyczni. Poza tym, dobrze jest zawsze ponegocjowac, bo mi sie udalo np uzyskac nizsze opodatkowanie niz na rynku ( o ok. 0,1% ale zawsze cos..). Atutem naszym bylo to ze oboje jestesmy urzedasami...
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

W Szparce tez nie trzeba miec wkladu wlasnego. Finansuja kredyt w 100% + zapasik. Ale lepiej jest jak ktos ma jakies oszczednosci i moze sie nimi pochwalic. No, ladniej to wyglada. Ja mam kiepskie doswiadczenia z Dexia od samego poczatku i moze kieruje sie bardziej sercem a nie rozumem, coz. Tak mam.

Ale tak naprawde to wciaz upewniam sie w przekonaniu, ze wszystko zalezy z kim gadasz i od czyjegos widzimisie.
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez minka, łącznie zmieniany 2 razy.
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja tylko dodam, z punktu widzenia dyletanta, ze zdecydowana wiekszosc osob, ktore znam, a ktore braly kredyt na mieszkanie, poszly z tym do ING. Dlaczego? To ja tego nie wiem... Ale moze ktos skredytowany przez ING by sie tu wypowiedzial i albo pochwalil albo rzucil troche mieska? :D
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

No niech ktos cos powie, z tych znajomych... z mojej strony wszyscy Szparka :) Chociaz przyznaje ING bylo moim ulubionym bankiem w Polsce <beczy>
Awatar użytkownika
dslonce

Aniulka pisze:mozna korzystac z tzw crédit d'impôt w wysokosci do 20000 € na osobe - rezydenta. Szczegoly mozecie znalezc na http://www.aed.public.lu/enregistrement/akt.html

Czy dobrze zrozumiałam, że opłaty rejestracyjne w kwocie do 20 tys. Eur na rezydenta, po spełnieniu odpowiednich warunków, "pokrywa" państwo? To miło :)
dag
ODPOWIEDZ