a propos kupna mieszkania
- kajapapaja
bamazo moja droga - i tu masz <okok> racje: nie kupie mieszkania w PL i nie przywioze w bagażniku, bo..... właśnie je sprzedałam, ale pieniążki na razie popracują na swoje utrzymanie...
a poza tym - nie mam zamiaru (mówię to głośnoo i wyraźnie na forum) pchać się w żadne układy kredytowo-hipoteczne w Lux. Wole odłożyć parę groszy i na emeryturze oglądnąć się za czymś w cieplejszych rejonach Europy, albo wrócić na Ojczyzny łono <bujawoblokach> (do tego czasu już ta ptasia grypa minie, jak myślisz?)
poza tym sama przyznaj - co można kupić za pensję AST1 <?>
a poza tym - nie mam zamiaru (mówię to głośnoo i wyraźnie na forum) pchać się w żadne układy kredytowo-hipoteczne w Lux. Wole odłożyć parę groszy i na emeryturze oglądnąć się za czymś w cieplejszych rejonach Europy, albo wrócić na Ojczyzny łono <bujawoblokach> (do tego czasu już ta ptasia grypa minie, jak myślisz?)
poza tym sama przyznaj - co można kupić za pensję AST1 <?>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
- kajapapaja
te 5-6k trzeba najpierw miec, misio, a ja nie mam
inaczej się patrzy z perspektywy AST1 a inaczej np. AD5, czy AD8
a poza tym, wole wolne środki zainwestować w super wakacje .... bo moim dzieciom nieruchomość w Lux na pewno nie będzie potrzebna (wystarczą nam nieruchomości w PL)
a poza tym, wole wolne środki zainwestować w super wakacje .... bo moim dzieciom nieruchomość w Lux na pewno nie będzie potrzebna (wystarczą nam nieruchomości w PL)
eurokraci.eu
eurokraci.eu
Na pewno nie w warszawie... za mieszkanie o porównywalnej powierzchni jak tu piszemy, czyli około 100 m2, w miarę dobrej dzielnicy musisz wyłożyć minimum 600 tys. zł. co zgrubnie licząc daje 150 tys. EUR. Co zawsze jest mniej niż tutaj, ale mimo wszystko wcale nie tak mało.kajapapaja pisze:annika, a gdzie ty widziałaś ceny nieruchomości w Polsce porównywalne z cenami w Lux? W Polsce nadal jest dużo taniej.. Czy wiesz jaką chałupę mozna kupic za 500 000 euro ???? w Polsce 50 000 do 100 000 euro ci starczy
dag
ale ja ciagle nie rozumiem tych porownan...jaka jest srednia pensja w PL?....zdaje sie, ze cos okolo 2500PLN ? ale moge byc nie na biezaco....a jaka jest srednia pensja w LUX?...tez cos kolo tego (2500 EUR) ?....ceny tez porownywalne - tu 300 - 500 000, i w PL 300-500 000....glowna roznica chyba w oprocentowaniu kredytu, choc te denominowane sa chyba akurat porownywalne....wiec powinno byc tak samo latwo/trudno tu jak w PL...No, nawet latwiej, bo tu, jesli mowa o euro-urzednikach, to te 2500 to chyba dla niektorych to jest to, co pozostaje po odliczeniu "kosztow stalych"...prawda ?
)
Ja nie wiem, na czym to polega, ze mimo tego, ze niby LUX jest drogi (bo jest!), to zarabiajac w Warszawie ok. 4000PLN i placac za wynajete mieszkanie 1200 miesiecznie, bylo mnie stac na wiele mniej (nie mowiac o oszczednosciach - zerowych) niz tu, przy pensji jednak "nieco" nizszej (nominalnie oczywiscie!!) i 1000 EUR czynszu za wynajem....?

Ja nie wiem, na czym to polega, ze mimo tego, ze niby LUX jest drogi (bo jest!), to zarabiajac w Warszawie ok. 4000PLN i placac za wynajete mieszkanie 1200 miesiecznie, bylo mnie stac na wiele mniej (nie mowiac o oszczednosciach - zerowych) niz tu, przy pensji jednak "nieco" nizszej (nominalnie oczywiscie!!) i 1000 EUR czynszu za wynajem....?
jesli chodzi o oplaty rejestracyjne, moge tylko dodac ze zgodnie z prawem luksemburskim mozna korzystac z tzw crédit d'impôt w wysokosci do 20000 € na osobe - rezydenta. Szczegoly mozecie znalezc na http://www.aed.public.lu/enregistrement/akt.html
Ja staralam sie o kredyt w dexii i w bcee i w koncu, po dlugich wahaniach zdecydowalam sie na dexie, bo tam dali mi kredyt na ponad 100 % (czyli nie dosc ze nie musialam miec zadnych wkladow wlasnych, to jeszcze skredytowali mi oplaty manipulacyjne, hipoteczne i inne koszty dodatkowe). W bcee nie byli tak elastyczni. Poza tym, dobrze jest zawsze ponegocjowac, bo mi sie udalo np uzyskac nizsze opodatkowanie niz na rynku ( o ok. 0,1% ale zawsze cos..). Atutem naszym bylo to ze oboje jestesmy urzedasami...
Ja staralam sie o kredyt w dexii i w bcee i w koncu, po dlugich wahaniach zdecydowalam sie na dexie, bo tam dali mi kredyt na ponad 100 % (czyli nie dosc ze nie musialam miec zadnych wkladow wlasnych, to jeszcze skredytowali mi oplaty manipulacyjne, hipoteczne i inne koszty dodatkowe). W bcee nie byli tak elastyczni. Poza tym, dobrze jest zawsze ponegocjowac, bo mi sie udalo np uzyskac nizsze opodatkowanie niz na rynku ( o ok. 0,1% ale zawsze cos..). Atutem naszym bylo to ze oboje jestesmy urzedasami...
W Szparce tez nie trzeba miec wkladu wlasnego. Finansuja kredyt w 100% + zapasik. Ale lepiej jest jak ktos ma jakies oszczednosci i moze sie nimi pochwalic. No, ladniej to wyglada. Ja mam kiepskie doswiadczenia z Dexia od samego poczatku i moze kieruje sie bardziej sercem a nie rozumem, coz. Tak mam.
Ale tak naprawde to wciaz upewniam sie w przekonaniu, ze wszystko zalezy z kim gadasz i od czyjegos widzimisie.
Ale tak naprawde to wciaz upewniam sie w przekonaniu, ze wszystko zalezy z kim gadasz i od czyjegos widzimisie.
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez minka, łącznie zmieniany 2 razy.
Aniulka pisze:mozna korzystac z tzw crédit d'impôt w wysokosci do 20000 € na osobe - rezydenta. Szczegoly mozecie znalezc na http://www.aed.public.lu/enregistrement/akt.html
Czy dobrze zrozumiałam, że opłaty rejestracyjne w kwocie do 20 tys. Eur na rezydenta, po spełnieniu odpowiednich warunków, "pokrywa" państwo? To miło

dag