Podatek za 2008 rok - pytanie?
Podatek za 2008 rok - pytanie?
Witam!
Mam pytanie,może ktoś miał podobne doświadczenia, bo przychodzi nam się zmagać z podatkami pierwszy raz w luksemburgu i nie wiem od czego zacząć...
Czy jeśli firma męża nie zgłosiła po ślubie zmiany jego statusu z kawalera na żonatego ( pracował od kwietnia, w lipcu był ślub) i od lipca do grudnia płacił podatki jako kawaler ( wiemy że płaci się niższe jako żonaty) możemy się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku?
Gdzie szukać jakiś pomocnych stonek do rozliczenia się , lub może jakiegoś nie drogiego specjalisty od podatków ( który porozumiewałby się w j.w j, angielskim)?
Dodam ze nie jesteśmy rezydentami Luksemburga. Mieszkamy przygranicznie w Niemczech.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Mam pytanie,może ktoś miał podobne doświadczenia, bo przychodzi nam się zmagać z podatkami pierwszy raz w luksemburgu i nie wiem od czego zacząć...
Czy jeśli firma męża nie zgłosiła po ślubie zmiany jego statusu z kawalera na żonatego ( pracował od kwietnia, w lipcu był ślub) i od lipca do grudnia płacił podatki jako kawaler ( wiemy że płaci się niższe jako żonaty) możemy się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku?
Gdzie szukać jakiś pomocnych stonek do rozliczenia się , lub może jakiegoś nie drogiego specjalisty od podatków ( który porozumiewałby się w j.w j, angielskim)?
Dodam ze nie jesteśmy rezydentami Luksemburga. Mieszkamy przygranicznie w Niemczech.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Naprawde naprwade polecam isc do specjalisty. Zaplaci sie tam 100 - 300 Euro ale naprwade warte i wydatek sie zwroci. Do tego moga byc tez inne znizki o ktorych nie wiecie. Nie warto kombinowac i samemu spedzac nad tym godziny.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Niestety jeszcze sam godnego szukam. Tego ktorego mam to super wszystko zna, itd, ale aby oddzwonic albo odpisac na email moze mu zajac 3-4 miesiace! Wiec tez szukam nowego. (Moj to jest FidcoServ, jezeli ktos zainteresowany).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
zobacz w ogloszeniach drobnych:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=15 ... c&start=15
Podatki
Wypełniam deklaracje podatkowe osób fizycznych i firm
Magda
tel. (+352) 621 68 53 57
.
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=15 ... c&start=15
Podatki
Wypełniam deklaracje podatkowe osób fizycznych i firm
Magda
tel. (+352) 621 68 53 57