Od soboty 18 listopada do środy 22 listopada w halach targowych na Kirchbergu odbywają się międzynarodowe targi gastronomiczne ExpoGast 2006 oraz kulinarne mistrzostwa świata. Impreza ta organizowana jest co cztery lata, obecnie po raz dziesiąty. Kulinarne mistrzostwa świata w Luksemburgu są drugą najważniejszą imprezą tego typu na świecie po kulinarnej olimpiadzie, odbywającej się w Niemczech.
W różnych konkurencjach indywidualnych i grupowych (krajowych, regionalnych, młodzieżowych, wojskowych) występuje łącznie ponad 1000 kucharzy z 30 krajów świata, w tym cała elita tego zawodu. Efekty ich pracy można kosztować codziennie w Restaurant des Nations, oferującej 900 miejsc. W tym samym miejscu w godzinach 18-21 spożyć można kolację przyrządzoną przez międzynarodowe zespoły. Informacje o możliwościach rezerwacji miejsc odnaleźć można na stronie Vatel Club.
Wstęp na targi kosztuje 12 euro (dzieci bezpłatnie) i możliwy jest w godzinach 14-21.
Tutaj przeczytać można o przygotowaniach polskiej reprezentacji młodzieżowej na mistrzostwa, a tu o drużynie Wojska Polskiego.
Informacje własne oraz za www.wort.lu.
Kulinarne Mistrzostwa Świata na Kirchbergu!
Kulinarne Mistrzostwa Świata na Kirchbergu!
- Załączniki
-
- kucharze.gif (70.36 KiB) Przejrzano 1664 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Przy okazji Expogast, beda sie wystawiac najlepsi producenci luksemburskiego wina.
Zwazywszy ze jakosc "malych producentow" zdecydowanie przewyzsza jakosc wina "sklepowego", czesto pochodzacego od Vins de Moselle lub duzych prywatnych producentow (tzw. masowka), Expogast jest wysmienita okazja do (darmowej) degustacji oraz do zlozenia zamowienia (na ogol dostawa do domu gratis powyzej 12 butelek).
Goraco polecam nastepujacych producentow :
Gloden et Fils
Alice Hartmann
Aly Duhr et Fils
Mathis Bastian
od lat produkujacych biale wino o wysokiej jakosci i nadal rozsadnej cenie (typowo ok. 7 - 8 euro).
Co do szczepow, to sugeruje Pinot Gris, Pinot Blanc i bardziej wytrawne, Auxerrois (bardzo stary szczep oryginalnie pochadzacy z Burgundii, a obecnie tam juz wcale nie uprawiany).
Co do Rieslinga, to jakosc z roku na rok bardzo nierowna; na ogol daje sie wypic, ale bez zachwytu.
Szczepy Elbling oraz Rivaner tylko dla amatorow SM lub posiadaczy przelykow i nerek ze stali nierdzewnej.... <beczy>
Z luksemburskim Pinot Noir, tez bym sie raczej wstrzymal - winorosle sa bardzo mlode i jego jakosc daleko za prototypem (Pinot Noir z Alzacji).
W koncu, niektorzy Mozelanie (a moze Mozelici ??) eksperymentuja z Chardonnay, z rezultatem na ogol rozczarowujacym.
Zwazywszy ze jakosc "malych producentow" zdecydowanie przewyzsza jakosc wina "sklepowego", czesto pochodzacego od Vins de Moselle lub duzych prywatnych producentow (tzw. masowka), Expogast jest wysmienita okazja do (darmowej) degustacji oraz do zlozenia zamowienia (na ogol dostawa do domu gratis powyzej 12 butelek).
Goraco polecam nastepujacych producentow :
Gloden et Fils
Alice Hartmann
Aly Duhr et Fils
Mathis Bastian
od lat produkujacych biale wino o wysokiej jakosci i nadal rozsadnej cenie (typowo ok. 7 - 8 euro).
Co do szczepow, to sugeruje Pinot Gris, Pinot Blanc i bardziej wytrawne, Auxerrois (bardzo stary szczep oryginalnie pochadzacy z Burgundii, a obecnie tam juz wcale nie uprawiany).
Co do Rieslinga, to jakosc z roku na rok bardzo nierowna; na ogol daje sie wypic, ale bez zachwytu.
Szczepy Elbling oraz Rivaner tylko dla amatorow SM lub posiadaczy przelykow i nerek ze stali nierdzewnej.... <beczy>
Z luksemburskim Pinot Noir, tez bym sie raczej wstrzymal - winorosle sa bardzo mlode i jego jakosc daleko za prototypem (Pinot Noir z Alzacji).
W koncu, niektorzy Mozelanie (a moze Mozelici ??) eksperymentuja z Chardonnay, z rezultatem na ogol rozczarowujacym.