HOWALD - poczta i inne
HOWALD - poczta i inne
Kochani dzis prawdopodobnie rano przegapilem listonosza, ktory mial mi doreczyc list z Komuny mi. zaweirajacy TaxID card, potrzebna jak wiadomo do wszystkiego (w komunie mi dali tylko dokument z rejestracja rezydenta).
Wiecie moze czy w wypadkach nie zastania lokatora w domu zostawiaja tu jakies awizo ? Nie znalazlem takowego w skrzynce. Zastanawiam sie tez czy na Howaldzie jest jakas poczta coby to sprawdzic.
I ostatnie pytanie Przewertowalem autobus.lu, ale moja slaba znajomosc jezyka przegrala. Czy w Lux mozna nabyc bilet okresowy ? np. miesieczny ? ... wydawanie 4E przez 22 dni w miesiacu to troche bez sensu, a dojezdzal bede raczej busikiem, zostawiajac samochod zonie
Wiecie moze czy w wypadkach nie zastania lokatora w domu zostawiaja tu jakies awizo ? Nie znalazlem takowego w skrzynce. Zastanawiam sie tez czy na Howaldzie jest jakas poczta coby to sprawdzic.
I ostatnie pytanie Przewertowalem autobus.lu, ale moja slaba znajomosc jezyka przegrala. Czy w Lux mozna nabyc bilet okresowy ? np. miesieczny ? ... wydawanie 4E przez 22 dni w miesiacu to troche bez sensu, a dojezdzal bede raczej busikiem, zostawiajac samochod zonie
Tu o biletach miesięcznych: http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39733.html
a tutaj o rocznych:
http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39735.html
a tutaj o rocznych:
http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39735.html
Avizo zostawiają tylko w przypadku paczki lub listu poleconego i albo się odbiera na najbliższej poczcie, albo w niektórych przypadkach na poczcie głównej.
Bilety miesięczne istnieją w cenie 45 lub 22,50 euro. Pewnie dotarłeś tu http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39733.html, gdzie jest rozpiska.
Najlepiej kupując powiedz konkretnie, czy chcesz jeżdzić tylko do pracy "od-do", czy po całym Luksembrgu. Od tego zalezy cena.
Bilety miesięczne istnieją w cenie 45 lub 22,50 euro. Pewnie dotarłeś tu http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39733.html, gdzie jest rozpiska.
Najlepiej kupując powiedz konkretnie, czy chcesz jeżdzić tylko do pracy "od-do", czy po całym Luksembrgu. Od tego zalezy cena.
Danka
A nawet powiedzialbym, ze "Moien". Obawiam sie albowiem, ze jak im powiesz "moyen", to moga ci sprzedac bilet sredniej wielkosci (o ile cos takiego istnieje)bamaza42 pisze: a jak im sie powie "moyen" na dzien dobry, to sa wielce zadowoleni...
Aha – jak mieszkasz na Howaldzie, to blizej ci bedzie bilety miesieczne kupic w Mobiliteitszenter na dworcu centralnym. A jesli w ogole skusisz sie na roczny (polecam, jesli masz dlugofalowe plany autobusowe – za 4 stowki masz 365 dni w dowolna strone, dowolna ilosc razy – zwiedzisz wszystkie dziury w Wielkim Prysznicu za pomoca pociagow, autobusow i oczywiscie tramwajow in spe.) to nawet koniecznie musisz odwiedzic dworzec, bo roczne wydaja tylko tam. Aha – i nie zapomnij w takim przypadku zabrac ze soba fotki
PS. Jasne – jespere – przeciez wszystkie bilety papierowe moze kolega kupic na dowolnej poczcie. Jedynie "plastiki" sprzedaja na dworcu i pod Hamiliusem.
A propos autobusów - już niedługo pracownicy Komisji będą mogli jeździć za darmo wszystkimi miejskimi (czyli np. 16 i 3). Pozostają oczywiście jeszcze podmiejskie, czyli np. EUROBUSY 194, 125 i 192, którymi można podjechać z Howaldu na Kirchberg. Za te (RGTR i CFL) trzeba będzie nadal płacić, ale nie wiem, czy warto kupować roczny bilet.
jak zwykle Wasza reakcja na pytanie to max kilka minut .... dziekuje kochani za informacje, zaraz lece zaopatrzyc sie w bilety, po drodze moze znajde poczte ... wiem ze te 4E to przegiecie w szczegolnosci kiedy sa pakiety ... ale jestem dopiero 3ci dzien w miescie <mrgreen> ... na razie moje inne zmartwienie na dzis to odnalezc garnitur posrod 30 kartonow z rzeczami ktore stoja w garazu, obawiam sie ze na jutro skompletuje garnitur z sandalek, jeansow i marynarki <lol> <lol>
sedecznie pozdrawiam
Daniel
<roll> <roll> <roll>
sedecznie pozdrawiam
Daniel
<roll> <roll> <roll>
Kurcze, MaWi - czepiasz sie....nie mam pojecia jak sie pisze po Luksembursku...toz dalam w cudzyslow - niech bedzie, ze to zapis fonetyczny....w zasadzie wtedy powinno byc "mojen"...ale to juz szczegol...MaWi pisze:A nawet powiedzialbym, ze "Moien". Obawiam sie albowiem, ze jak im powiesz "moyen", to moga ci sprzedac bilet sredniej wielkosci (o ile cos takiego istnieje)
Jesli nie bylo awizo, tzn ze list jeszcze jest w drodze. Zwykle idzie jeden dzien i to w skali kraju.
Tax Card MOZESZ dostac bezposrednio w Komunie i nie wiem czemu Pani nie chciala ci dac. Tam jest jedna i ta sama osoba caly czas. Nie dalej jak 2 miesiace temu poprosilem o swoja i dostalem bez problemu.
Jesli bedziesz kupowal bilet miesieczny za 22.50 to... uwazaj. Tam masz miejsce na wpisanie na jaka trase go chcesz. Wpisz: Hesperange - Kirchberg. Wtedy mozesz jezdzic wszystkimi autobusami ktore jada na mniej wiecej tej trasie - a jada wszystkie ktore cie interesuja.
Jeszcze jedna sprawa. Jesli dostaniesz awizo, to w twoim przypadku odbierac go bedziesz na poczcie na przeciwko dworca kolejowego (kolo Opoce). I przyzwyczaj sie do tego, ze nawet jak jest paczka a ty jestes w domu to listonosz na 99% i tak zostawi awizo
Tax Card MOZESZ dostac bezposrednio w Komunie i nie wiem czemu Pani nie chciala ci dac. Tam jest jedna i ta sama osoba caly czas. Nie dalej jak 2 miesiace temu poprosilem o swoja i dostalem bez problemu.
Jesli bedziesz kupowal bilet miesieczny za 22.50 to... uwazaj. Tam masz miejsce na wpisanie na jaka trase go chcesz. Wpisz: Hesperange - Kirchberg. Wtedy mozesz jezdzic wszystkimi autobusami ktore jada na mniej wiecej tej trasie - a jada wszystkie ktore cie interesuja.
Jeszcze jedna sprawa. Jesli dostaniesz awizo, to w twoim przypadku odbierac go bedziesz na poczcie na przeciwko dworca kolejowego (kolo Opoce). I przyzwyczaj sie do tego, ze nawet jak jest paczka a ty jestes w domu to listonosz na 99% i tak zostawi awizo
Ciekawe, bo do mnie paczki dostarcza nie P&T, czyli listonosz, tylko firma dla nich pracujaca (nie jestem w stanie sobie przypomniec jak to sie nazywa, ale ich samochody jezdza po miescie, widac je...). Do mnie zawsze przywoza paczki, jak jestem w domu - przynosza, a jak mnie nie ma - zostawiaja awizo - tez na poczte kolo dworca...misio pisze:I przyzwyczaj sie do tego, ze nawet jak jest paczka a ty jestes w domu to listonosz na 99% i tak zostawi awizo
Bilet za 22,5 ma 2 formy: biletu (rózowy) lub niebeiskiej karty na ktora kupuje sie znaczek na kolejny miesiac, na ta karte w granicach miasta mozna jezdzic dowolna linia i dowlona ilosc razy w ramach miesiaca kaledarzowego. MOim zdaniem najbardziej ekonomiczne rozwiazanie na terenie luxville.misio pisze: Jesli bedziesz kupowal bilet miesieczny za 22.50 to... uwazaj. Tam masz miejsce na wpisanie na jaka trase go chcesz. Wpisz: Hesperange - Kirchberg. Wtedy mozesz jezdzic wszystkimi autobusami ktore jada na mniej wiecej tej trasie - a jada wszystkie ktore cie interesuja.
dag