droga bamazo42,bamaza42 pisze:co bys polecil do takiego asortymentu?... (
Z serami, to sa same problemy !
1) sa tluste jak diabli i dostaje sie o tego super cholesterolu - oczywiscie, wylacznie tego "zlego"
2) Od stuleci francuzi i wlosi popijaja do nich (resztki) czerwonego wina, co jest o tyle durne, ze do wiekszosci serow BIALE wino pasuje znacznie lepiej.
3) Sa sery, do ktorych zadne wino praktycznie nie pasuje! Jest to przyklad twojego normandzkiego camambera, do ktorego najlepiej pasuje szklanczka chlo dnego cydru. Cydru w Luxembourgu pewnie ciezko kupic, a w samej Normandii nie ma go juz wogole, jak pamietasz z ostatniego postu kolegi digilante, co sie byl karnawalowo przebral za cysterne
4) Jak jest kilka roznych gatunkow serow na jednej paterze, to juz jest mizeria kompletna, bo do kazdego typu pasuje co innego.
5) Tak konkretnie, to do serow plesniawych, zwlaszcza typu roquefort lub bleu d'auvergne, pasuje najbardzie wino ..... polslodkie lub slodkie. Sa to na ogol trunki aperitifowe. Ponizej mala lista z podzialem na typy (te pogrubiona trzcionka pasuja mi do requefroa najlepiej):
Ciezkie wino aperitifowe :
Porto (tawny) : wyjatkowo do serow, nalezaloby go podac schlodzonego do temp. 12-15°
Biale wina likworowe wytrawne lub polslodkie 8-12°C
Pecherenc du Vic Bilh
Jurançon Demi Sec
Biale wina likworowe slodkie :
Cadillac
Montbazillac
Loupiac
Barsac
Céron
Tokaji Aszù 3 lub 4 Puttonyos
Slodkie wina naturalne (vin doux naturel)
Muszkaty (zawsze biale, Muscat de Riversaltes, de Luny, de Frontignan)
Maury (czerwone)
Banyuls (na ogol czerwone, wyjatkowo do serow, nalezaloby go podac schlodzonego do temp. 12-15°C)
Wina « bardzo owocowe » acz nie koniecznie bardzo slodkie :
Muscat (czyli po polsku muszkat)
Gewurstraminer oraz Käfferkopf (Luxb. Alzacja)
.
Wina biale z opoznionych zbiorow (ang. late harvest, fr. vendange tardive):
Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois vendange tardive (Alzacja i Luxb.)
5) Jesli masz kilka rodzajow serow na paterze, to chyba najlepiej (bo biale wino do serow niektorych razi....) podac lekkie i miekkie (jak najmniej tanin) wino czerwone, alisci w temperaturze nizszej ni zazwyczaj. Kilka sugestii:
Pinot Noir (alzacja, ca. 12-14°)
Pinot Noir (bourgogne, ac. 14- 16°)
St Nicolas de Bourgeuil (loara, idem)
Sancerre Rouge (idem)
Macon rouge (maconnais)
Beaujaulais (!)
Tavel (poludniowy rodan, rozowe)
Graves Blanc (biale, bordeau, subregion graves)
Pessac-Leognan (biale, bordeau, sub-subregion pessac-leognan)
Rully (bourgogne rouge
Santeney (bourgogne rouge)
Radze unnikac win "slonecznych" lub bardzo esencjonalnych
Wina z z "Nowego Swiata" do serow raczej mi nie pasuja.
Poprobuj sama - na pewno wczesniej czy pozniej sama znajdziesz udany maraiaz!