Niebezpieczna trzynastka

Awatar użytkownika
Redakcja

Niebezpieczna trzynastka

Post autor: Redakcja »

Do groźnego wypadku doszło wczoraj na autostradzie A13 przy zjeździe na Schengen/Remerschen. Kierowca ciężarówki na polskich numerach rejestracyjnych po tym, jak na ostrym łuku zjazdu zorientował się, że hamulce prowadzonego przez niego pojazdu przestały działać, próbował wyhamować ciężarówkę, kierując ją wprost na barierkę. Niestety masa pojazdu uniemożliwiła szybkie hamowanie, przez co najechał on na stojący w korku na zjeździe samochód osobowy z rejestracją francuską.

Siła uderzenia była tak duża, że samochód osobowy został wepchnięty pod stojącą przed nim inną ciężarówkę i niemal doszczętnie zmiażdżony. Jakież było zdziwienie świadków zdarzenia, kiedy okazało się, że kierująca samochodem osobowym kobieta przeżyła wypadek, doznając jedynie niezagrażających jej życiu obrażeń i złamań.

Wypadek na A13 ożywił na nowo dyskusję na temat zagrożeń na tym odcinku autostrady spowodowanych głównie korkami tworzącymi się przy zjazdach przed granicą niemiecką. Okazuje się bowiem, że na całej długości A13 nie ma ani jednej stacji benzynowej, w związku z czym kierowcy udający się w stronę Niemiec mają zwyczaj zjeżdżać do przygranicznych wiosek – przede wszystkim Schengen i Remerschen – by zatankować tańsze niż w Niemczech paliwo. Jako niebezpieczny określa się zresztą sam zjazd w tym kierunku – stromy, stanowiący ostry, wąski łuk z krótkim podjazdem, powodującym, że dosyć szybko, szczególnie w godzinach szczytu, korek na zjeździe sięga prawego pasa autostrady.

Czy dyskusja ta przyniesie jakieś rozwiązania, a w szczególności – czy zapadnie decyzja o wybudowaniu na A13 przy granicy z Niemcami stacji benzynowej? Dziś trudno jeszcze wyrokować.

Wiadomość za www.wort.lu
Załączniki
Foto: Teddy Jaans (c) by d'Wort
Foto: Teddy Jaans (c) by d'Wort
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
mru

Post autor: mru »

Ten osobowy to chyba najbezpieczniejszy samochod swiata skoro kierowca doznal tylko lekkich obrazen.
Jest ktos w stanie rozpoznac marke i model?
MaWi

Post autor: MaWi »

To rzeczywiscie jakis cud... Nie jestem pewien, czy rzeczywiscie jest to zasluga pojazdu, czy nie maczal w tym palcow jakis aniol-stroz. Na moje oko rzeczony samochod to chyba citroen xsara, a wiec zdaje sie, ze zaden lider w testach bezpieczenstwa... Na stejszynie jest to news dnia i mozna tam zobaczyc nieco "czytelniejsze" zdjecie: http://www.station.lu/newsDetails.cfm?id=19763
Pablos

Post autor: Pablos »

MaWi pisze:Na moje oko rzeczony samochod to chyba citroen xsara
Na moje oko to raczej xantia. Mam taką w rodzinie, nawet w identycznym kolorze. Pokażę newsa właścicielowi - powinien się ucieszyć.
ODPOWIEDZ