prawo pracy w lux

Kupię, sprzedam, oddam...
joapiat1

prawo pracy w lux

Post autor: joapiat1 »

czy ktos mi moze udzielic rady ja pracowalam 14 lat w polsce firma z luksemburga znalazla mnie w polsce i dala mi propozycje pracy czekalam na pozwolenie 6 miesiecy obiecywali zlote gory nagle przyjechalam i w zeszlym miesiacu przyszla nowa dyrektor z rosji ktora powiedziala ze mam za wyskie kwalifikacje i musze zmienic prace bo ona wie ze ludzie tacy jak ja popracuje a potem zmieniaja prace na lepsza- powiedzialam ze to chyba normalne ale ze ja na razie dopiero zaczelam prace i nie zamierzam zmieniac nic 16 lipca dostalam w nowym schemacie organizacyjnym nowe stanowisko a 18 lipca dala mi wypowiedzenie wiec poszlam do inspekcji bo dala mi do reki i bez podania przyczyny natychmiastowo - powiedzieli ze mam pojsc do prawnika bo po pierwsze mam 2 miesiace wypiedzenia a nie z dnia na dzien a po drugie musi podac przyczyne a wysokie kwalifikacje nie moga byc pwowodem do zwolnienia bo wiedzieli kogo przyjmuja wiec poszlam do prawnika on napisal im pismo no i musze czekac,ale prawnik chyba drogo mnie bedzie kosztowal,jestem po kilku rozmowac w innych firmach aby nie tracic czasu ale co mam zrobic jak kazdy sie pyta dlaczego tak krotki okres pracy w poprzedniej firmie,nie wiem co mowic i zrobic..dodatkowo 20 lipca skonczylo mi sie pierwsze pozwolenie na prace ,pracodawca rowniez napisal ze firma nie wystapi po kolejne pozwolenie..
misio

Post autor: misio »

Jesli nie masz przepracowanych min 6 miesiecy w tej firmie, a co za tym idzie, nie masz za soba okresu probnego, ktory wynika z lokalnych przepisow to masz problem... bo moga cie podczat tych 6 miesiecy wywalic z byle powodu i bez tlumaczenia. Po prostu sie nie sprawdzilas i tyle - tak moga to uzasadniac.

No chyba ze okres 6 miesiecy mialas juz za soba - wtedy to oni maja raczej problem, bo musza solidnie uzasadnic twoje zwolnienie (choc uzasadnienie prawie zawsze sie znajdzie), aaa i to twoj obowiazek jest dowiesc ze zostalas "zle potraktowana".

Malo to optymistyczne, ale moze jakas szanse masz?
joapiat1

mm sytuacja jest raczej skomplikowana- mam w kontrakcie 3 miesiace okresu probnego ,ponadto mam napisane ze jezeli w ciagu 2 mieisecy nikt nie wypowie umowy umowe uwaza sie jako zawarta na czas nieokreslony , dodoatkowo okres wypowiedzenia na okresie probnym mam napisane 24 dni!!!wiec juz mam metlik,jak i prawnik tez byl zdziwiony i nie bardzo rozumial
joapiat1

w szczegolach jest tak- kontrakt od 1 maja okres probny 3 miesiace w tym pierwsze 2 gdzie mozna wypoweidziec bez podania przyczyny ,24 dni w okresie probnym wypowiedzenia, 16 lipca nowy angaz,18 lipca informacja bez podania przyczyny w trybie natychmiastowym oraz nie wystapienie o kolejne pozwolebie na prace
misio

Wynika z tego, ze nie mialas umowy na czas nie okreslony, bo te maja 6 mies okresu probnego.

Wiec chyba mialac zwykly kontrakt czasowy, i dostalas "nowy" 16 i po 2 dniach z toba sie pozegnali, wykorzystujac twoja niewiedze, a moze i specjalnie to zagmatwali i sie nie polapalas. Ciezko bedzie im to udowodnic.

Tak to widze ja, czytajac twoj opis. Moze pytam o zbyt wiele, a jaka to firma stosuje takie zabiegi? Ciekawa sprawa.
joapiat1

NO WLASNIE NIE- MOJ KONTRAKT JEST NA CZAS NIEOKRESLONY- Z 3 MIEISECZNYM OKRESEM PROBNYM,ALE NAPISALI MI TYLKO DLATEGO ZEBYM BYLA PEWNA ZE NIC MI Z ICH STRONY NIE GROZI PO PRZYJEZDZIE ,WIEC ONI MI UJELI W KONTRAKCIE ZE WLASNIE Z TYCH 3 MIEISECY PIERWSZE DWA SA DO WYPOWIEDZENIA Z OKRESEM 24 DNIOWYM I JAK MI PRAWNIK I INSPEKTOR Z INSPEKCJI PRACY WYTLUMACZYL -JEZELI CHCIELI ROZWIAZAC UMOWE W OKRESIE PROBNYM MUSIELI NAJWYZEJ 6 LIPCA DAC MI WYPOWIEDZENIE JEZELI DALI POZNIEJ TO NIE JEST JUZ TO OKRES PROBNY DODATKOWO TEN KOLEJNY ANGAZ TO NIE TYLE ANGAZ CO INFORMACJA - BO ZMIENILI STRUKTURE ORGANIZACYJNA W FIRMIE ZE MAM TAKIE I TAKIE OBOWIAZKI OD 16 LIPCA I NOWE STANOWISKO A POZOSTALE WARUNKI POZOSTAJA BEZ ZMIAN.MYSLE ZE NIEWIEDZA NOWEJ PANI DYREKTOR KTORA DZIALALA SZYBKO WIEDZAC ZE JA MAM DO 20 LIPCA POZWOLENIE NA PRACE I MYSLALA ZE MAMA W TYCH 3 MIESIACACH 12 DNI WYPOWIEDZENIA- BO CO SMIESZNE PIERWSZY KONTRAKT TAKI CZASOWY ZANIM DOSZTALAM POZWOLENIE BYLA WLASNIE Z 12 DNIOWYM WYPOWIEDZENIEM WIEC WSZYSTKO JASNE ONA MIALA STARY KONTRAKT A JA MAM NOWY OD MAJA I ONA O TYM NIE WIEDZIALA, TYLKO ZE CO JA MAM W TEJ SYTUACJI ZROBIC BO ONI MOGA MNIE PRZYWROCIC DO PRACY ALBO JA MOGE ZADAC TERAZ ODZSZKODOWANIA TYLE ZEBYM WIEDZIALA CO MOGE ZADAC TEGO NIE WIEM TO JEST EWIDENTNY ICH BLAD A POZA TYM CZY DAJAC KOMUS WYPOWIEDZENIA DAJE SIE 2 DNI PRZED NOWE STANOWISKO I NOWE FIRMY DO PROWADZENIA?? NIE WIEM CO JEST GRANE JESTEM GLUPIA CO DO FIRMY TO FIRMA FINANSOWA W DZIELNICY KIRCHBERG
misio

No to jesli jest tak jak mowisz to moga miec problem. Wez adwokata i do sadu ich.

A i jeszcze jedno, proponuje pisac MALYMI literami. Nie ma potrzeby na duze.
joapiat1

przepraszam za duze litery, nawet nie zauwazylam wogole jestem jakas roztargniona ostatni po tym co sie wydarzylo, jestem 3 mieisac i nawet nie widzial tu zadnego polaka,i zreszta w firmie jestem jedyna polka na 120 osob
misio

Patrz, a ja Polakow ciagle spotykam, nawet grajacych na gitarze na rynku...
joapiat1

no to ci zazdroszcze albo bylam tak zapracowana albo glucha i slepa bo ja jeszcze nikogo nie spotkalam atu byc moze lada dzien bede musiala wyjezdzac ...
mslawomir

Post autor: mslawomir »

tak jak kolega napisal, adwokat, do sadu i ja w tej firmie zwiazki zawodowe?

zdradz prosze nazwe firmy, warto wiedziec ktora jest taka fajna, niczym nie ryzykujesz

pozdr

s.
joapiat1

ZDRADZE JAK DOSTANE LIST Z ODPOWIEDZIA NA RAZIE NIE CHCE ROBIC NIC CO BY MI ZASZKODZILO ,ALE JAK MNIE ZDENERWUJA TO NAWET OPISZE ICH W GAZECIE
ODPOWIEDZ