Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ kupuje auto od kolegi który tutaj mieszka w lux. Auto zostalo wyrejestrowane z lux przez kolege ze wzgledu na niepotrzebne dodatkowe koszta bo ma dwa samochody i ten wyrejestrowany sprzedaje mi. Czytam tutaj na formum jak to najsprawniej zrobic bo czasu jest malo nie mam pojęcia jaka jest procedura. Obecnie tablice sa jeszcze a aucie ale auto zostalo wyrejestrowane wiec nie moge od tak pojechac do polski tym samochodem. gdzies czytalem ze musze sie udac do urzedu z dokumentem wymeldowania do Sandweiler i umowa kupna sprzedazy do kontroli technicznej i poprosic o tablice eksportowe 160EUR i tam daja tylko papier z numerami potem z tym dok. trzeba jechac do miasta Howald do firmy Grun? a potem z tymi dokumentami i tablicami jechac do firmy ubezpieczeniowej na Gasperich to jest miasto? do firmy ubezpieczeniowej ARISA i kupujemy ubezpieczenie na miesiac 70 EUR? i teraz z tym wszystkim wracamy do saindwailer i meldujemy auto na tablicach eksportowych... jesli samochod ma wazne badania techniczne to mozemy wracac do polski a jesli nie to wracamy sie jeszcze do stacji kontroli technicznej wykonujemy badania i wracamy ponownie do Saindwailer i wtedy juz mozemy wracac do PL?
Proszę o pomoc bo wydaje mi sie to zbyt skomplikowane nie znam tak jezyka a nie do konca ma kto ze mna tutaj jechac do tego urzędu...
Proszę o szybką i rzetelną pomoc z góry dziękuję za zainteresowanie bo też pomoze to przyszlym zainteresowanym Polacy pomóżcie.
PS: temat z tablicami zoltymi niemieckimi odpada bo za duzo bylo przekretow i mozna zrobic takie tablice ale tylko dla osob zameldowanych np w trier inaczej odpada
sprowadzenie auta z Luxemburga do Polski
-
jeżeli chcesz zarejestrować auto w Polsce zawsze robiłem tak Wysyłasz komplet dokumentów z umową kupna sprzedaży rejestrujesz samochód w Polsce dostajesz dowód rejestracyjny wykupujesz ubezpieczenie tablice w urzędzie dostaniesz tymczasowe na dojazd na stację diagnostyczną czyli czerwone na terenie Europy możesz się na tych tablicach poruszać ( wiem bo przerabiałem to) najtaniej i najszybciej . Bo jeżeli nie przejdzie auto przeglądu w Luxie no to masz problem jedynie laweta do polski .
-
Re: sprowadzenie auta z Luxemburga do Polski
Podobno w niektórych landach nie wydają tablic obcokrajowcom a po drugie od nie honorują tych tablic od 1 kwietnia 2015 we : Włoszech , Belgii , Holandii , Francji itd. Nie wiem jak to ma się do Luksemburga.
Po trzecie :
Od 01.04.2015r nastąpiły znaczne zmiany w wydawaniu żółtych tablic na terenie NIEMIEC!.
Podstawowym kryterium które trzeba spełnić, jest ważny TUV (przegląd techniczny) dla pojazdu, do którego chcemy kupić żółte tablice!
Czyli zaczyna być problem:
1.Trzeba chyba robić przegląd w Niemczech bo chyba luksemburski w takim przypadku jest nieważny.
2.Musze czekać aż wyrejestrują mnie samochód w Luksemburgu.
3.Musze robić na siebie Brief.
Czyli jak ja dobrze rozumiem zaczynają żółte tablice być nieopłacalne.
Jakby ktoś potrafił to wszystko wytłumaczyć byłbym wdzięczny.
Po trzecie :
Od 01.04.2015r nastąpiły znaczne zmiany w wydawaniu żółtych tablic na terenie NIEMIEC!.
Podstawowym kryterium które trzeba spełnić, jest ważny TUV (przegląd techniczny) dla pojazdu, do którego chcemy kupić żółte tablice!
Czyli zaczyna być problem:
1.Trzeba chyba robić przegląd w Niemczech bo chyba luksemburski w takim przypadku jest nieważny.
2.Musze czekać aż wyrejestrują mnie samochód w Luksemburgu.
3.Musze robić na siebie Brief.
Czyli jak ja dobrze rozumiem zaczynają żółte tablice być nieopłacalne.
Jakby ktoś potrafił to wszystko wytłumaczyć byłbym wdzięczny.
-
Re: sprowadzenie auta z Luxemburga do Polski
Jest tak jak sam napisałeś w temacie