Junglinster

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

elżbieta

Junglinster

Post autor: elżbieta »

Mam pytanie do mieszkańców Junglinster. Powiedzcie proszę, jak oceniacie dojazd na Kirchberg w godzinach rannych i powrót z pracy? Ile trwa dojazd? Czy jest wielki ruch i korki? Jak wygląda dojazd autobusem i ile mniej więcej trwa?
Jak się żyje w samej miejscowości?
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Elżbieta
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Bez korków dojazd na Kiechberg trwa 15 min. Niestety jeżeli chcesz przed 9.00 dojechać do pracy, to musisz sie liczyc z dodatkowymi 10-15 min. Z powrotem jest łatwiej, a będzie jeszcze lepiej, jak otworzą całkowicie obwodnicę. Autobusy bezpośrednie na Kirchberg (Coque): 107 jedzie ok. 17 min, 120 ok. 24 min.(kursuje co pół godziny).
Dla dzieci jest autobus szkolny.
W mieście spokój, chyba jak wszędzie. Plusy, to bliskość centrum handlowego, gdzie są wszystkie potrzebne sklepy. W tym Delhaize czynny w niedzielę do 13.00. Wszystkie usługi typu: poczta, bank, apteka, laboratorium medyczne, lekarze ogólni, pediatra, dentysta. Kilka stacji benzynowych, w tym jedna na automat, czyli czynna całą dobę. Kilka restauracji. Duży plac zabaw dla dzieci, niedługo będzie dostępny basen w szkole.
Kończą już budować maison medicale, więc chorować można poza godzinami ;)
Minus: brak jakiegoś centrum, rynku, deptaka, tzn. czegoś gdzie można by sie przejść, żeby komus pokazać miasto. Ot domki, centrum handlowe i tyle.

W porównaniu z takim Kirchbergiem, gdzie przez kilka lat mieszkałam, to tu podoba mi się, że pieszo lub na rowerze dotrę do wszystkich potrzebnych usług.
Danka
elżbieta

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wiesz może, czy route d'Esch jest bardzo ruchliwa lub zakorkowana?
Awatar użytkownika
danka44

Route d'Esch w Luksemburgu? Nie mam pojęcia <bezradny>
Danka
elżbieta

Pomyłka, przepraszam. Chodziło mi o route d'Echternach, w Junglinster oczywiście! <mrgreen>
Awatar użytkownika
danka44

Route de Luxembourg, ktora pozniej przechodzi w route d`Echternach to droga przelotowa przez Junglinster i jako taka ruchliwa. Nie polecam przy niej mieszkac, ale korki tworza sie w kierunku Luksemburga przy Waldhafie, gdzie dolaczaja inne drogi. W kierunku Junglinster i Echternach korki sa czasami przy swiatlach. To wszystko tylko w krotkich momentach porannych i popoludniowych.
Od kiedy mamy otwarta czesc obwodnicy do centrum handlowego, to wlasciwie juz nie ma problemu z wjechaniem do miasta. Niedlugo bedzie cala obwodnica, przez ktora przejada wszyscy przelotowi kierowcy.
Najlepiej zrob sobie sama test jazdy w odpowiednich godzinach. Pospaceruj po ulicy,na ktorej chcesz mieszkac i sie przekonaj, jak tam jest.
Danka
elżbieta

Jeszcze raz dziękuję. Masz rację, trzeba się wybrać na miejsce na przeszpiegi :) Kliknęłam oczywiście, że pomogłaś, dzięki!
ODPOWIEDZ