import kota

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zzz

import kota

Post autor: zzz »

Czy ktoś tutaj zajmował się formalnościami związanymi z migracją kotów i mógłby wyjaśnić, jakie wymogi formalne muszą spełnić zwierzęta „importowane” do Luksemburga?

Mój polski weterynarz nie zna szczegółów. Główny Instut Weterynarii w Polsce zajmuję się zwierzętami wwożonymi do Polski, a nie wywożonymi. Wyczytałem co nieco na stronie Administration des Services Vétérinaires, ale francuski znam bardzo słabo, więc też nie bardzo pomogło.

Orientuję się jako tako z grubsza co i jak, mam paszport i czip (tzn. kot ma), potrzebuję tylko uściślenia kilku informacji:
1. Ile czasu maksymalnie może minąć od ostatniego szczepienia przeciwko wściekliźnie, żeby kot mógł zostać wwieziony do Luksemburga?
2. Czy musi przed podróżą przejść zabieg usuwania pasożytów (tzw. odrobaczanie) lub jakieś inne dodatkowe szczepienia i jeśli tak – jak długo przed podróżą?
3. Czy zwierzę musi być zgłoszone do kontroli przy przekraczaniu granicy?
4. Czy zwierzę trzeba zgłosić do tutejszego urzędu gminy (commune) po przywiezieniu? Trzeba płacić jakiś podatek od kota?
IronBone

Post autor: IronBone »

My naszego psa wzięliśmy pod pachę i przywieźliśmy tu. Miał czip, szczepienia, paszport. Nie wydaje mi się by cokolwiek było potrzebne. Jak zwierzak będzie na miejscu to wystarczy iść do weterynarza on powie co trzeba zrobić i będzie ok.

Jak masz wątpliwości, to zajdź do weterynarza, który mówi zrozumiałym ci językiem i spytaj.
MaWi

Post autor: MaWi »

Generalnie koty traktowane sa w Luksemburgu znacznie liberalniej niz psy. Nie ma obowiazku czipowania kotow, koty nie placa takze w Luksemburgu podatkow. Taki koci raj (podatkowy). Co do reszty pytan - nie mam pojecia, bo choc mamy na stanie inwentarza jednego siersciucha, to jest to odmiana lokalna - ardenska niskopienna <mrgreen> ; mysle jednak, ze moj przedmowca ma racje - zabrac kota pod pache, przywiezc i zlgosic na miejscu u weterynarza. Na granicy luksemburskiej raczej nie powinni kota nie wpuscic z powodu braku wizy wjazdowej czy podobnych dupereli.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Dokładnie! Nie ma żadnych problemów. To co niezbędne już masz. Kiedyś nam weterynarz powiedział, że badanie takie ogólne powinno być zrobione miesiąc przed przekroczeniem granicy, a inne szczepienia są ważne zazwyczaj rok, więc nie ma sprawy.
Oczywiście kotem na granicy nawet pies z kulawą nogą się nie interesuje. Nasz już podróżował sporo po Europie i aż żałuję, że mu w paszport pieczątek nie wbijają, bo było by się czym pochwalić :)
Też nie widzę potrzeby zgłaszania się po przyjeździe do weterynarza, oprócz tego, że go obejrzy i skasuje za badanie, a ubezpieczenie tego nie zwraca ;) Nie musisz go nigdzie rejestrować, ani nic płacić za to, że jest.
Danka
MaWi

Post autor: MaWi »

danka44 pisze:Oczywiście kotem na granicy nawet pies z kulawą nogą się nie interesuje.
No z tym to bym akurat polemizowal. Luksemburskie psy sa bardzo dziarskie. Nawet te kulawe ;)
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

MaWi pisze:
danka44 pisze:Oczywiście kotem na granicy nawet pies z kulawą nogą się nie interesuje.
No z tym to bym akurat polemizowal ;)
Możemy przeprowadzić eksperyment badawczy - dysponuję psem z dwoma kulawymi nogami :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Jak to mogloby Cie uspokoic, to po raz kolejny potwierdze to wszystko, co napisali moi przedmowcy. Moj kot tez zostal tu zaimportowany z PL - mial(ma) paszport, a w nim wszystkie szczepienia, z tym, ze poza wscieklizna, to wszystkie inne sa dobrowolne i w trosce o zdrowie Twojego siersciucha robione. Kot ma tez czipa, bo jest to wymagane dla kotow podrozujacych/przekraczajacych granice. Co do kontroli, to nie bardzo wiem gdzie i jak mialaby sie odbywac, bo "przejsc granicznych" jako takich dosc dawno juz nie ma. Oczywiscie teoretycznie moze sie zdarzyc, ze podczas jakiejs rutynowej kontroli na drodze polickjant sie zwierzakiem zainteresuje... Moj kot wyjezdzal z PL jeszcze przed naszym wejsciem do "Schengen", w lutym 2006 i kontrola na granicy jako taka byla, ale skrzynka z kotem nikt sie nie zainteresowal. Po przyjezdzie odwiedzilam weterynarza wprawdzie, ale wylacznie w celu kastracji, bo kot akurat "dorosl"....i tyle.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

wilqs72 pisze:
MaWi pisze:
No z tym to bym akurat polemizowal ;)
Możemy przeprowadzić eksperyment badawczy - dysponuję psem z dwoma kulawymi nogami :)
Ty to nie wiesz, że mój kot to jest kot obronny i nie jednego już psa z podwórka przegonił, więc w trosce o pozostałe kończyny psa, darowałabym sobie eksperyment... <kotek>
Danka
zzz

Post autor: zzz »

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Kliknąłem "pomógł / pomogła" za wszystkie rzeczowe posty. Nie pozostaje mi nic innego jak zapakować futrzaki do bagażnika i słuchać ich jęczenia przez 12 czy 14 godzin.
ODPOWIEDZ