Narty z dziećmi w Austrii

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
ogrodniczka

Narty z dziećmi w Austrii

Post autor: ogrodniczka »

Kto mógłby polecić malownicze miejsce z dobrą infrastrukturą dla narciarzy w Austrii?
Miejsce w którym byliśmy w poprzednim roku niestety jest już zajęte. Choć do lutego jeszcze sporo czasu wiele pensjonatów, które znam mają już pełne rezerwacje.
Awatar użytkownika
kaszub

Post autor: kaszub »

Wybor jest niestety bardzo duzy. Na podstawie ADAC SkiGuide 2013 najlepsze miejsca na narty rodzinne to (kolejnosc przypadkowa):
1) Vorarlsberg: Kleinwalsertal, Montafon
2) Tirol: Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis (tam jedziemy za rok), Pitztal, Olympiaregion Seefeld, Stubeital (tu jedziemy tej zimy), Hochzillertal, Finkenberg, St, Johan in Tirol, Lienzer Dolomiten
3) Salzburger Land: Hochkoening, Ski-Arena Wildkogel, Obertauern
4) Steiermark: Schladming-Ramsau,
5) Kaernten: Bad Kleinkirchheim, Nassfeld Hermagor

W kazdym z nich dzieciaki powinny byc teoretycznie zadowolone. W niektorych znajdzie sie tez cos dla rodzicow, jesli macie na to czas i sily :) Reszta to kwestia budzetu i konkretnych preferencji...
Co do konkretnych typow to sie nie wypowiadam bo tej zimy jedziemy tam pierwszy raz.
Awatar użytkownika
exxtreme

Post autor: exxtreme »

Dzieki rekomendacji KONKRETNEGO miejsca przez xtheo (dziekujemy!) spedzilismy pierwszy w zyciu zimowy urlop pod koniec 2011 roku w Austrii. Upatrzone w tym roku przez nas Hinertuxowe miejsca sa badz bardzo drogie (250E/noc dla 4 osob bez sniadania) badz zajete. Jezeli ktos ma swoje ulubione - prosze podzielcie sie.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Polecam Alpenhotel w Hirschegg / Mittelberg (Kleinwassertal).
Rewelacja dla dzieci (wlasne przedszkole w hotelu z trzema operkami), rewelacja dla rodzicow (kuchnia gastronomiczna i ogromny wybor win), bardzo blisko z Luxb., ok 550km.

Dzwoncie natychmiast do hotelu, bo zimowe wakacje to sie najpozniej rezerwuje w czerwcu ...

http://www.alphotel.at/en/
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Oto 5-gwiazdkowe dla rodzin wg najwiekszego portalu zbuerjacego reviews od ludzi (od najwiekszego).
Serfaus Fiss Ladis Lifts: 70 Slopes: 194 km
Hochkönig Lifts: 33 Slopes: 150 km
Dachstein West Lifts: 64 Slopes: 142 km
Flachau Lifts: 42 Slopes: 111 km
Grossglockner Resort Kals Matrei Lifts: 15 Slopes: 110 km
Stubaier Gletscherbahn Lifts: 26 Slopes: 88 km
Bad Gastein Lifts: 19 Slopes: 81 km
Bad Hofgastein Lifts: 20 Slopes: 81 km
Wagrain Lifts: 17 Slopes: 69 km
http://www.skiresorts-test.com/ski-resort-finder
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ja mam sprawdzone w Austrii (Tyrol) dwa miejsca (kazde ma swoje plusy i minusy) - Ehrwald - opanowany przez Holendrow, dobrze urzadzony dla dzieci, popularny na familijne wakacje - duzo szkolek, naslonecznione stoki (co moze byc minusem przy srednio snieznej zimie), stosunkowo niewielka odleglosc. Bylam tam 2 razy, w 2 roznych hotelach (ceny bardzo umiarkowane) - Ehrwalder Hof - rodzinny, klimatyczny, a wczesniej - Hotel Feneberg - jak dla mnie troche za duzy.
Po drugie - Pitztal ( http://www.pitztaler-gletscher.at/de) - wlasciwie Pitztal to cala dolina, a my bylysmy na jej koncu, w miejscowosci Plangeross. nie wiem czy wada, czy zaleta-sporo Polakow. Osrodek narciarski - ok.2 km dalej (miejscowosc Mandarven, czy jakos tak - tez jest pare hoteli) lodowiec - 3 km. Jezdzi skibus, sa duze parkingi. Szkolka dla dzieci - wszystkie poziomy. Jak dla mnie - Pitztall ma ogromna zalete - brak tloku! No i bardzo skromna "infrastruktura" typu bary, dyskoteki, knajpy. Jak jade na narty, to jest to, czego mi najmniej potrzeba. Wystarczy hotel, w ktorym spedzilysmy ferie 2 lata temu (i w tym roku powtarzamy, po ubieglorocznym rozczarowaniu Dolomitami) - Sonnblick http://www.sonnblick-pitztal.at/en/welcome.html Rodzinny, z doskonala kuchnia (porcje "normalne"), spokojnie... Polecam!
Awatar użytkownika
Przemek

Post autor: Przemek »

Jezeli chodzi o infrastrukture dla dzieci to polecam Serfaus. Poza tym prawie wszedzie w Austri jest dobra infrastruktura, mozna tu wymienic cala liste...
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

ad. Przemek:

niebawem to zweryfikuje - jade na swieta wlasnie do Serfaus
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady, zarówno za informacje ogólne jak i te o konkretnych hotelach. Dziś wysłałam zapytania ofertowe do Alphotel i Sonnblick. Jak do tej pory moje samodzielne poszukiwania spełzają na cenach min 250-300 eur za dobę za rodzinę. Trochę jak kulą w płot doliczając jeszcze szkółkę dla dzieci i inne opłaty.
Chyba Hawaje wyszłyby taniej...
Podzielę się info na temat ofert które nadejdą.
Awatar użytkownika
bamaza42

ogrodniczka pisze:Podzielę się info na temat ofert które nadejdą.
No jestem ciekawa! Cos mi mowi, ze wiele taniej za rodzine nie bedzie - pomimo, ze Austria stosunkowo tania, zwlaszcza ten region, ktory zaproponowalam...chociaz, dzieci maja znizki - w Sonnblick-u dali mi niewielka znizke na moja corke, mimo, ze wg oficjalnego cennika nie lapie sie juz na zadna znizke (17 lat)
Awatar użytkownika
j23

To gdzie jechac to chyba zalezy od tego co sie robic po nartach i jak duze sa dzieci i ile czasu dzieci beda spedzac na nartach (bo jak np. moja rodzina nie moze sie wybrac to Pitztal; chociaz bym bardzo chcial bo tam snieg jest gwarantowany bo jezdzi sie na ponad 3000m) bo moja corka mowi ze sie tam bedzie nudzic bo nic poza nartami nie ma tak przynajminiej wyczytala w Internecie). Jak widac wszystko zal od punktu widzenia (np Bamaza). Oczywiscie duze osrodki maja lepsza infrastukture (roznorodnosc tras, basen, slzgawka, kregle, pizzerie, itp) co odbija sie w cenie.
Ogrodinczka, poza tym hotel jest zawsze drozszy niz apartament. IMO dla 4 osobowej rodziny apartament powoduje ze caly (wszystko razem) wypad kosztuje ok 70% hotelu (oczywiscie w moim przypadku).

Poza tym teraz jest najdrozszy czas rezerwacji (potwierdzam Xtheo7). Na luty nalezy rezerwowac przed koncem lata lub w ostatniej chiwli liczac na lut szczescia (ktory moze nie przyjsc). Wszystkie first minute na pewno znikaja po koncu pazdziernika.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

No i masz racje Jamesie...
Otrzymałam oferty i zdrowy rozsądek chyba powstrzyma nas od wyjazdu w tym roku.
Hotel Bamazy (dzięki Bamazo za namiary) Sonnblick przesłał ofertę na 1800 eur za tydzien ze śniadaniem i bufetem sałatkowym wieczorem. Załączona była adnotacja, że termin ferii zimowych tak czy inaczej jest już zabukowany.
Hotel Alphotel proponowany przez Xtheo również odesłał info, że jest zajęty. Nie przysłali cen ale poproszę o nie by się dowiedzieć czy mam go wziąć pod uwagę w roku następnym.
Informacja turystyczna z Ischgl przysłała namiary na hotel Talblick, który też okazał się być zajęty ale przynajmniej przysłali ceny, w/g których pokój dla 4 osób bez wyżywienia kosztuje 80 eur za osobę za noc. Hotel garni Tuxerstubl miał jeszcze ceny do przyjęcia bo na poziomie 56 eur za doroslego i 39 eur za dziecko (8-13 lat) www.tuxerstuebl.at aczkolwiek w dwoch osobnych pokojach...
Najlepsza do tej pory była oferta z Aparthotel Garni Dorfplatl w Tux na 1150 eur (za 7 nocy) dla rodziny za tydzien ze snadaniem. Przespałam ja i po 3 dniach była już zajęta...
No cóż, pełna porażka w tym roku.
Pozostaje pójść po rozum go głowy i zając się rezerwacją w lecie...
Kto mi wyjaśni jak jest różnica pomiędzy hotelem a hotelem GARNI ?

Zadam Wam jeszcze jedno pytanie. Dokąd można pojechać z dziećmi (gdzieś niedaleko) na weekend by dać im możliwość poćwiczenia jazdy na nartach? Czy jest jakieś miejsce w Wogezach np?
Awatar użytkownika
bamaza42

Ogrodniczko, to, co proponuje Sonnblick to naprawde dobra oferta - HB - czyli sniadanie i obiad (obiadokolacja, od 18), ktorego czescia jest bufet salatkowy. I rzeczywiscie, zdziwilabym sie, jakby mieli jeszcze miejsca. Ja zaczynam szukanie ofert i rezerwuje w sierpniu/wrzesniu najdalej. Potem zostaja glownie oferty 5-4-gwiazdkowe, ktore z oczywistych wzgledow mnie nie interesuja. Mysle tez, ze przy rezerwacji otrzymalibyscie w Sonnblick lepsza oferte (znizka na dzieci), bo ja place za mnie i moja 17-letnia corke 900-cos tam eur, przy niewielkiej, raczej symbolicznej znizce na nia, bo formalnie sie nie nalezy.
A co do ofert "po nartach", to obie mamy zwykle dosc po calym dniu na sniegu i ostatnia rzecza, jakiej nam potrzeba, to jakakolwiek inna aktywnosc... ;) Ale to oczywiscie zalezy od upodoban.
Sprobuj moze jeszcze tutaj: http://www.alpin-pitztal.at/
To jest pensjonat - apartamenty, ze sniadaniem + oferuja obiady w sasiedniej restauracji. Jedna miejscowosc (ok. kilometr) pomiedzy Sonnblick a wyciagami. Pensjonat ten nalezy do instruktora, wspolwlasciciela szkoly narciarskiej w Pitztal (jezdzilysmy z nim 2 lata temu), prowadzi go jego zona. A wlascielem restauracji, ktora oferuje obiad(okolacje) jest brat czy siostra tego instruktora...taka rodzinna kooperatywa :)
A tu ludzie jezdza (je jeszcze nie bylam) w Wogezy - Gerardmer, La Bresse i jeszcze Lac Blanc, czy jakos tak...
Awatar użytkownika
j23

Co do Wogezow to sam nie byle, ale reportaze byly kolejkowe.Natomiast jezeli dzieci maja sie nuczyc to ja uwam, ze narciarki odpowiednik basenu jest b. dobry do tego w Amneville: http://www.snowhall.fr Na wakacje to nie dziala ale w weekend na 1/2 dnia mozna pojechac. Zycze wtyrwalosci w szukaniu. 8 lat temu nie poddalem sie i udalo mi sie dostac tam gdzie chcialem bo ktos zwolnil pokoj. I jezdze tam co roku i spotykam te same osoby (rada od polskiego gorala!). Tyle, ze teraz niestety to drozej. Ale jest basen 25m (Bamaza: nie ma jak basen z jacuzzi o nartach - szczegolnie z dziecmi co si szybko regeneruja).

Ja bym sprobowal Stubeital (tam podobno jest super, jedyny mankament to odleglosc do wyciagow) i Solden jezeli masz dzieci powyzej 8 lat to mozna i Solden (jest duzy basen do zabawy).

Poza tym ja uzywam Trip Advisor (musi byc co najmniej kilka opisow) i przeglad podany w pierwszym poscie - nigdy sie nie zawiodlem.

Pozatym Ischgl jest jednym z nadjrozszych osrodkow (wg mnie najlepszym). Szukaj mniejszych bo normalnie jest taniej.
Awatar użytkownika
bamaza42

j23 pisze:8 lat temu nie poddalem sie i udalo mi sie dostac tam gdzie chcialem bo ktos zwolnil pokoj. I jezdze tam co roku i spotykam te same osoby (rada od polskiego gorala!)
Tak, moj drogi...i tylko pozazdroscic...jak pamietasz, tez sie wybieralam w to miejsce 2 lata temu, mialam juz nawet rezerwacje, ale jak przeliczylam z CHF na EUR - zorientowalam sie, ze mnie po prostu nie stac na Szwajcarie....Za cene noclegu ze sniadaniem w Szwajcarii mialam H/B + skipassy + podroz w Austrii.
ODPOWIEDZ