Jestem w 13 tygodniu ciazy. Wlasnie (w poniedzialek) otrzymałam listem poleconym wypowiedzenie z pracy z informacja ze zakonczenie kontraktu nastapi 31 stycznia.
Oczywiscie wiadomym jest ze kobieta w ciazy jest chroniona. Pracodawca nie wiedzial jeszcze o mojej ciazy w momencie wyslania wypowiedzenia. Wiem ze zgodnie z prawem mam 8 dni na wyslanie zaswiadczenia lekarskiego o ciazy. Zaswiadczenie juz mam, zastanawiam sie tylko czy wystarczy wyslac samo zaswiadczenie, czy trzeba dolaczyc jeszcze jakkies swoje oswiadczenie tzn mam na mysli kwestie proceduralne.
Na wypowiedzeniu pracodawca poprosil o odeslanie podpisanej przeze mnie jednej kopii wypowiedzenia na adres firmy. Czy powinnam podpisac wypowiedzenie ? Czy może odeslac niepodpisane razem z pismem w ktorym infomuje, ze zgodnie z artykulami L. 337-1 , L. 337-2 , L. 337-3 , L. 337-4 , L. 337-5 i L. 337-6 kodeksu pracy zwolnienie mnie jest niezgodne z prawem, zatem nie moge podpisac wypowiedzenia.
Czy ktos moze juz przechodzil podobny przypadek?
W przepisach kodeksu pracy jest tez mowa o terminie 15 dni aby złożyć wniosek przed Sadem Pracy (Tribunal du travail de Luxembourg) w celu uznania nieważności wypowiedzenia, w przypadku zwolnienia z pracy niezgodnym z przepisami prawa luksemburskiego.
Zastanawiam sie czy mam juz w tym momencie zlozyc ten wniosek. Czy sa jakies wzory takich pism?
I ostatnie: Jestem oddelegowana na podstawie druku E101 i pracuje dla firmy zdalnie z Polski. Czy pracodawca ma prawo żądać mojego powrotu do Luksemburga i ewentualnie zwolnic mnie dyscyplinarnie jesli nie bede mogla wrocic pracowac w Luksemburgu? E101 obowiazuje do konca marca. Jakie generalnie wykroczenia wzgledem pracodawcy moga byc klasyfikowane do zwolnienia dyscyplinarnego mimo bycia w ciązy?
Dziekuje za wszelka pomoc.
Wypowiedzenie z pracy w czasie ciąży
-