samochodem do Paryża

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
danka44

samochodem do Paryża

Post autor: danka44 »

Potrzebuję kilku konkretnych informacji na temat parkowania i poruszania sie komunikacją miejską w Paryzu. Czy ktos jest zorientowany w tym temacie?
Danka
Awatar użytkownika
madi82

Post autor: madi82 »

W zeszłym tyg. byłam z mezem własnie w Paryzu i oczywiście autem...powiedzielismy ze juz nigdy wiecej a jeśli tak to auto zostawiamy na obzezach miasta i jezdzimy metrem.NIE POLECAM PARKOWANIA W MIESCIE>Jest zatłoczone i kazde auto porysowane i wgniecione zreszta przyjzyj sie jak bedziesz, poza tym pełno motorów ogólnie nie warto niszczyc swojego autka:)
PZDR
Awatar użytkownika
danka44

No właśnie :/ tez słyszałam takie opinie i chciałabym zaparkować gdzieś na obrzeżach, ale chyba pojęcie P+R nie jest Francuzom znane. Dlatego chciałam uzyskać od kogoś informacje, gdzie znajdę całodzienny parking, skąd jest w miarę dobry dojazd do centrum.
Danka
kot00

Post autor: kot00 »

My bylismy na jesieni zeszlego roku. Z gory zalozylismy, ze parkujemy na obrzezach. Gdy tylko znalezlismy sie na przedmiesciach zaczelismy szukac parkingu. Trafil nam sie jakis bardzo blisko metra. Spokojnie zostawilismy samochod i poruszalismy sie tylko metrem. Parking byl platny. Niestety nie pamietam jak sie nazywal.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Danka, to jednak samochodem, a nie TGV?.... <bezradny>
Ja się wybieram samochodem, ale nocować będę pod Paryżem i tam planuję zostawić auto, a poruszać się do/w Paryżu RER-em i metrem.
Ostatnio zmieniony 25-04-2007, 17:52 przez bamaza42, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

<bezradny> ...jak sie usuwa wlasnego posta?....
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Zdecydowanie odradzam jazde do centrum) Paryza samochodem. To jest chore miasto do poruszania sie i parkowania automobilem.

W oczekiwaniu na TGV:

opcja 1: Samochodem do Metzu, vis-à-vis dworca znakomity parking podziemny. Jesli zlapiesz intercity Frankfurt-Paris, to jestes na Gare de l'Est w 2h58 minut. Szybko, taniio i przyjemnie. (moje ulubione rozwiazanie)

opcja 2. Dojechac do Valee de la Marne / okolice Disneylandu. Napewno istnieje nitka RER (srodmiejskiej koleji metropodobnej) lub jakies autobusy.

opcja 3. Dojechac do Reims lub Meaux i przesiasc sie w pociag. Pewnie ze trzy pociagi na godzine, po 30% mieszkancow Reims pracuje w regionie paryskim.

opcja 4. Dojechac do Parcs des Expositions / Villepinte na polnocy Paryza (na poludnie od lotniska Roissy) i przesiasc sie do RER obslugujacy liniie Paris-Roissy (Aeroport Charles de Gaulle).

pozdr.
xtheo7
kot00

Post autor: kot00 »

A masz jakas mape Paryza? Wlasnie sprawdzilam swoja, na ktorej zaznaczylismy sobie gdzie zaparkowalismy. Parking ten znajdowal sie przy BERCY EXPO, na ul. Cour de Levant. Dwie przecznice dalej jest stacja metra COUR ST-EMILION. Parkingi platne sa dosc dobrze oznaczone wiec nie powinnas miec problemu ze znalezieniem jakiegos. Zreszta przewaznie na mapach miasta sa zawsze oznaczenia parkigow oraz metra. Jadac z Luxa do Paryza wjedziesz do Paryza od strony pd/wsch. Jak dobrze kojarze za prawie calodniowy parking zaplacilismy cos ok. 20 eur. Pamietaj tez, ze po drodze bedziesz placila za autostrade - 21 eur w jedna strone.
Awatar użytkownika
danka44

Dzieki wszystkim za uwagi. Mam tyle różnych materiałów z internetu, ale trudno mi sie w tym połapać i ustalić co najlepiej zrobić.
Zaraz sobie posprawdzam wasze propozycje i na pewno cos wybiorę. Jeżeli tak jak kot00 pisze miejsca parkingów i stacji metra są dobrze oznaczone, to nie powinnam miec problemów.

Bamaza, ten wyjazd to wypadł mi nagle i nie ma związku z lipcowym.
Danka
misio

Post autor: misio »

Sluchaj jedz do Disneylandu. Wjezdzasz normalnie na parking przez duza brame. Placiszz 8 Eur za dzien i zostawiasz auto. Potem idziesz do glownego wejscia i obok masz... stacje pociagow RER :) Jedziesz do miasta :)

Polak potrafi a co :)

Inna ciekawa opcja. Jedziesz i wpadasz na Peripherique (chyba dobrze napisalem co?) i jedziesz na zachod az do Porte Dauphine (czy jakos tak). Potem w kierunku Luku Triumfalnego - jakies 300 matrow od zjazdu i tam masz zaraz po prawej zjazd do parkingu podziemnego. Nie pamietami ile kosztuje ale jest i latwo tam trafic. I nie rysuja samochodow :) ODRADZAM zostawienia samochodu na ulicy. Zniszcza, porysuja beda "przepychac" parkujac etc...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

PARIS PARIS...

podobno jedyny miesiac w roku, kiedy po paryzu da sie samochodem to sierpien - kiedy sami szanowni mieszkancy sa na wakacjach. puste drogi i metro. moze tylko troche za goraco :)

<brum> <brum> <brum> <brum> <brum> <brum> <brum> <brum>
Agnieszka

Post autor: Agnieszka »

My bylismy w Paryzu ok. 2,5 roku temu. Znalezlismy hotel(okolice la defance), w ktorym byly mozliwe 2 opcje parkowania:
-parking zewnetrzny-bezplatny
-parking podziemny-platny( nie pamietam ile kosztowal)
Nam udalo znalezc miejsce na zewnatrz, wiec parkowanie nas nic nie kosztowalo i samochod nie byl narazony na paryskie traktowanie. Potwierdzam wszystko co zostalo napisane na temat parkowania i poruszania sie w Paryzu.
Podrozowalismy metrem i na wlasnych nogach. Wada tego pierwszego bylo brak podjazdow, wind itp. dla wozkow na wiekszosci stacji. Odczulismy to bardzo bolesnie bo przemieszczalismy sie z rocznym dzieckiem no i oczywiscie wozkiem. Nie wiem jak jest teraz mam nadzieje ze sie poprawilo.
Zycze powodzenia i udanej wycieczki wszystkim wybierajacym sie do stolicy Francji.
Awatar użytkownika
danka44

Misio, a ile kosztuje dojazd RER z Dis. do centrum? Z tego co wyczytałam jest to odległość 5 stref i nie można pojechać na zwykły jednorazowy bilet. Czy w związku z tym trzeba wykupić dzienny (np. Mobilis 12,30 EUR), czy są jakieś inne opcje? Dodam, że w centrum też chciałabym kilka krótkich odcinków przejechać.
Danka
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

W Paryżu polecam hotele Etap – jest ich bardzo wiele za rozsądną cenę, zawsze blisko Peripherique (www.etaphotel.com). Większość z nich ma parkingi podziemne. Dojeżdżasz do hotelu, zostawiasz samochód na parkingu, a po mieście poruszasz się metrem. Nie pamiętam, ile te parkingi kosztują, ale nie są drogie (ok. 10 euro, a może nawet mniej, za dobę). Dla nas to zawsze było i jest najlepsze rozwiązanie :-)) I polecam także podróż przez Belgię (Buillon). Można sporo zaoszczędzić na opłatach za autostradę, a podróż trwa tyle samo (mniej uczęszczana droga, dwupasmówka). Dopiero w Reims wjeżdża się na płatną autostradę. Wariant wielokrotnie przetestowany :-)
Awatar użytkownika
danka44

Dzieki anwi za wskazówkę odnośnie trasy :> Zamierzałam jechać południową trasą, ale jak polecasz, to zaoszczędzę kilka euro na autostradzie.
Skorzystam też z rady misia (xtheo chyba też proponował) i zatrzymam się przy Disneylandzie. W ten sposób ominę poranne korki (choć nie wiem, czy koło 10-tej można jeszcze mówić o porannych korkach <bezradny> ) i spokojnie dotrę do centrum.
Przy okazji zrobię rekonesans przed lipcowym wypadem z dzieciakami do tego przybytku i nie będę błądzić :p
Danka
ODPOWIEDZ