Biurokracja Miedzynarodowa

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
Cheri

Biurokracja Miedzynarodowa

Post autor: Cheri »

Drodzy Forumowicze ,
Zwracam sie do Was z prozba o wyjasnienie pewnej Niejasnosci. Otoz, od paru lat przebywam na terenie Niemiec, z tego tytulu nie skladalam tez podania o obywatelstwo Niemieckie(lub jak kto woli podwojne) Moja Egzystencja jest uregulowana.w najbliszym czasie podejme kroki w szukaniu dodatkowego zajecia po drugiej stronie granicy w branzy Wellnes,
I tutaj powstaje zasadnicze pytanie? 1 czy osoba zamieszkujaca na terenie Niemiec,(meldunek) nie posiadajaca Obywatelstwa Niemieckiego, moze podjac prace zarobkowa na terenie Luksemburga,
2.W ramach jakich Przepisow mozna przystapic do zawarcia Umowy o Prace(zachowalam Obywatelstwo Polskie)
3.Czy jest wymagane zaswiadczenie o wlasnej Dzialalnosci Gospodarczej zarejestrowane w moim przypadku na terenie Niemiec, czy w Luksemburgu ?
4.Rozliczajac sie z Niemieckim Fiskusem, mozna otworzyc Firme zarejestrowana w Polsce, wykonujaca uslugi w innym Kraju?
W pomocy rozwiania wszelkich niepewnosci i cennych informacji , skladam SERDECZNE PODZIEKOWANIA!!
Cheri
gabrjel

Post autor: gabrjel »

1. patrz punkt 2
2. jako obywatel PL od 11.2007 nie potrzeba w LU pozwolenia o pracę
3. praca czy działalność ?
4. z podatków rozliczasz się w kraju zarejestrowania działalności
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
MaWi

Post autor: MaWi »

Powiem wiecej - jeszcze w zeszlym roku sytuacja byla zgola odwrotna - moglas bez specjalnych zezwolen podjac jako Polka prace w Luksemburgu (i to obojetnie czy mieszkajaca w Niemczech czy w Polsce), natomiast, zeby podjac prace w Niemczech potrzebowalabys zezwolenia. Teraz to obojetne gdzie mieszkasz; jesli jestes Polka masz prawo szukac pracy w dowolnym kraju UE oraz jesli takowa znajdziesz tam tez sie osiedlic.
Awatar użytkownika
Cheri

Dziekuje za posty :) Praca czy Dzialalnosc(niemiecka Gewerbe)- to zalezy od rozwoju sytuacji( jezeli Szczescie dopisze) Dotychczasowe watpliwosci powstaly pod wplywem roznorodnych informacji dotyczacych zatrudnienia w Lu, ostatnia opinie jaka uslyszalam bylo stwierdzenie ze tylko ;Ludzie z niemieckim obywatelstwem) moga podjac prace na terenech Lu. o zgrozo! Osoba posiadajaca Gewerbe, musi wystapic do Niemieckiego Zrzeszenia Rzemielsnikow o wydanie pozwolenia na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej na terenie Lu. z uwagi na to iz przebywam w MultiKulti Srodowisku, taka informacja zbila mnie z pantalyku ;)
Ale jak to dobrze, ze w;Kupie sila" i cenne informacje dodaly mi otuchy! Wiem, ze to jedno z wielu przeszköd do pokonania, bo podejmujac prace musze otworzyc konto bankowe w Lu? i w tej kwestii ogarniaja mnie watpliwosci ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

Cheri pisze:z uwagi na to iz przebywam w MultiKulti Srodowisku, taka informacja zbila mnie z pantalyku
Jedyna rada - nie sluchac bzdur, bo to "
Cheri pisze:ze tylko ;Ludzie z niemieckim obywatelstwem) moga podjac prace na terenech Lu.
to jest bzdura, jakiej dawno nie slyszalem. W koncu nie po to Polska wchodzila do UE, zeby przez wiecznosc robic w UE za robotnikow na czarno. Co ciekawsze, to nie Luksemburg, a Niemcy do bolu wykorzystali okres przejsciowy dla wpuszczenia Polakow na swoj rynek pracy. Luksemburczycy juz dawno odpuscili, tak wiec w LU ani nie pala czarownic na stosach ani nie przeganiaja Polakow, ktorzy chca tu legalnie pracowac. Tak wiec spoko – przyjezdzajac do Luxa nadal jestes w kraju europejskim. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Cheri

Drogi MaWi ;)

Dziekuje za post, dodal otuchy!!
A wiedz, czynie starania :)
Pozdrawiam Serdecznie <oops>
.
ODPOWIEDZ