Niejaki modul CAM

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
MaWi

Niejaki modul CAM

Post autor: MaWi »

Czy ktos z szanownych Forumowiczow mialby na zbyciu uzywany (acz sprawny), wzglednie wiedzial, gdzie w Luksemburgu nabyc mozna nowy tzw. modul CAM, a wiec urzadzenie, ktore pozwala na wlozenie zwyklej karty do odbioru telewizji satelitarnej do tzw. slotu CI+ w dekoderze?

Bolesnie przechodze na tzw. nowa technologie i co raz zaskakuja mnie podobne niespodzianki. Przy okazji, jesli ktos potrafi mi wytlumaczyc na czym polega koncepcja handlowa tej tajemniczej przejsciowki CAM, ze nie jest ona sprzedawana w komplecie ani z urzadzeniami typu TV HD ani DVD/Blu-ray z wbudowanymi tunerami cyfrowymi posiadajacymi slot CI+? Nie dodaja jej takze do kart abonenckich telewizji satelitarnej... No, ja wiem, ze telewizor dziala bez tego CAMa, a i karty abonenckie mozna zawsze wlozyc do dekodera, ktory posiada wjazd zgodny z ze standardem "smartCard", ale dla mnie to jak sprzedawanie samochodu np. bez pasow bezpieczenstwa. Pasy przeciez zawsze mozna sobie dokupic, a samochod bez pasow tez pojedzie... Szczegolnie w przypadku telewizora z wbudowanym tunerem obecnosc dziury zwanej CI+ i brak do niej modulu CAM w zestawie wprawia mnie w oslupienie. Coz innego niz taka wlasnie karte abonencka bowiem moglbym sobie tam wlozyc? Na posadzenie kwiatkow - zdecydowanie malo tam miejsca; ewentualnie moze zmiescilaby sie tam podkladka pod piwo (a i to raczej z tych malych). Jednoczesnie - karta abonencka telewizji satelitarnej wlatuje tam i trzeba ja wydlubywac szydelkiem, bo przeciez bez oslawionego modulu CAM nie pasuje... Jednym slowem - takie sprzedawanie telewizora na raty, to dla mnie cfffanosc 3 stopnia...

No, zreszta niewazne. Po prostu - POMOCY! <bezradny>
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Zwykle module są nieco wszędzie saturn ,auchan,hifi itp....

sam próbuję rozgryźć http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=49633#49633

ale jest do uwzględnienia kompatybilność karty z modulem oraz moduł z telewizorem

a w guglu ekperymentow dużo i ponieważ tego towaru nie można za bardzo oddawać" bo się pomyliłem " jeśli chcesz podłączyć polska kartę lepiej szukać po polsku
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
MaWi

stary pisze:Zwykle module są nieco wszędzie saturn ,auchan,hifi itp....
Hm... no, ja wlasnie akurat tego urzadzenia w w/w sklepach nigdzie nie widzialem :( Ale moze patrzylem na nie tym stoisku, gdzie trzeba...
stary pisze:ale jest do uwzględnienia kompatybilność karty z modulem oraz moduł z telewizorem
Aha... to jeszcze wchodzi cholerny problem kompatybilnosci?... No, to juz totalna zalamka. W takim razie, czy ktos moglby mi powiedziec jakie moduly CAM beda wspolpracowac na pewno z karta Cyfry+ (lub tez przeciwnie - jakich na pewno nie kupowac)? Nie chodzi mi (przynajmniej w tym momencie) o sztuczki typu powielanie sygnalu; wystarczy zwykla przejsciowka, ktora pozwoli na wlozenie karty do slotu CI+
Awatar użytkownika
wilqs72

Re: Niejaki modul CAM

Post autor: wilqs72 »

MaWi pisze:Czy ktos z szanownych Forumowiczow mialby na zbyciu uzywany (acz sprawny), wzglednie wiedzial, gdzie w Luksemburgu nabyc mozna nowy tzw. modul CAM, a wiec urzadzenie, ktore pozwala na wlozenie zwyklej karty do odbioru telewizji satelitarnej do tzw. slotu CI+ w dekoderze?

Bolesnie przechodze na tzw. nowa technologie i co raz zaskakuja mnie podobne niespodzianki. Przy okazji, jesli ktos potrafi mi wytlumaczyc na czym polega koncepcja handlowa tej tajemniczej przejsciowki CAM, ze nie jest ona sprzedawana w komplecie ani z urzadzeniami typu TV HD ani DVD/Blu-ray z wbudowanymi tunerami cyfrowymi posiadajacymi slot CI+? Nie dodaja jej takze do kart abonenckich telewizji satelitarnej... No, ja wiem, ze telewizor dziala bez tego CAMa, a i karty abonenckie mozna zawsze wlozyc do dekodera, ktory posiada wjazd zgodny z ze standardem "smartCard", ale dla mnie to jak sprzedawanie samochodu np. bez pasow bezpieczenstwa. Pasy przeciez zawsze mozna sobie dokupic, a samochod bez pasow tez pojedzie... Szczegolnie w przypadku telewizora z wbudowanym tunerem obecnosc dziury zwanej CI+ i brak do niej modulu CAM w zestawie wprawia mnie w oslupienie. Coz innego niz taka wlasnie karte abonencka bowiem moglbym sobie tam wlozyc? Na posadzenie kwiatkow - zdecydowanie malo tam miejsca; ewentualnie moze zmiescilaby sie tam podkladka pod piwo (a i to raczej z tych malych). Jednoczesnie - karta abonencka telewizji satelitarnej wlatuje tam i trzeba ja wydlubywac szydelkiem, bo przeciez bez oslawionego modulu CAM nie pasuje... Jednym slowem - takie sprzedawanie telewizora na raty, to dla mnie cfffanosc 3 stopnia...

No, zreszta niewazne. Po prostu - POMOCY! <bezradny>
MaWi, postaram się odpowiedzieć najprościej jak potrafię, nie wiem czy się uda :)
Idea interfejsu CI (eng. Common Interface) polega na tym, żeby można było wyprodukować odbiornik telewizji cyfrowej (czy to dekoder STB, czy telewizor) który pozwalałby na odbiór telewizji w dowolnym systemie kodowania, a nie jak dekodery operatorskie - tylko jeden wybrany (np. przy pomocy dekodera C+ nie będziesz w stanie oglądać kodowanych kanałów z platformy n). Producent twojego TV nie wie, którą platformę cyfrową zechcesz odbierać, więc pozostawia ci wolny wybór. Chcesz oglądać C+ - kupujesz moduł CAM który obsługuje ich system kodowania (Mediaguard), chcesz oglądać n - kupujesz inny moduł (Conax) itp. Oczywiście na rynku są też moduły wielosytemowe, ale to chyba temat na inną rozmowę.
Jeśli chodzi o polskie platformy cyfrowe to - o ile nie jestem w błędzie - ich odbiór przy użyciu modułu CAM jest możliwy chyba tylko dla wspomnianego wcześniej C+ oraz TNK, pozostali operatorze wykorzystują mechanizm parowania karty z dekoderem i użycie modułu może być w tym przypadku niemożliwe. Najlepiej napisz o którą telewizję chodzi, a wtedy będę mógł pomóc nieco bardziej konkretnie :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

zawsze gdzieś kolo dekoderów sat i tnt w saturnie wybór aż 1 model (był) a w polu (auchan) to samo do porównania z przykładowo polskim

http://www.hollex.pl/moduly-ci-cams/

a w kraju było

http://satkurier.pl/news/61089/cyfra-ko ... ow-ci.html

i tez zależy od wersji karty cyfry bo włożyć się włoży ale czy się coś odbierze

może ktoś coś napisze jeśli sam używa cyfrę ale ja niestety
<bezradny>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
wilqs72

MaWi pisze:W takim razie, czy ktos moglby mi powiedziec jakie moduly CAM beda wspolpracowac na pewno z karta Cyfry+
O widzisz - sprawa robi się zdecydowanie bardziej konkretna, i mam dwie wiadomości - obie dobre :)
Po pierwsze - na pewno się da kupić moduł do C+.
Po drugie - można kupić "oryginalny" moduł, taki jak ten: http://cyfraplus.pl/technologie/sprzet/1585701846.html lub poszukać innego, który obsługuje system Seca - Mediaguard. Wystarczy na polskim allegro wyszukać "moduł cyfra+" i będziesz wiedział, co pasuje :) Jednym z lepszych jest chyba Astoncrypt (najlepiej w wersji 2.26), który możesz bez problemów kupić po sąsiedzku na ebay.de: http://www.ebay.de/itm/Aston-Seca-Rev-2 ... 23187a146c za ok. 80EUR
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

wilqs72 pisze:Najlepiej napisz o którą telewizję chodzi, a wtedy będę mógł pomóc nieco bardziej konkretnie :)
No, wiec wlasnie chodzi o C+ w abonamencie HD (o ile to ma jakiekolwiek znaczenie). Nie wiem czy znaczenie ma model urzadzenia posiadajacego slot CI+; w razie czego chetnie podam wszelkie szczegoly. Czy takie informacje wystarcza, zeby okreslic jakie moduly CAM beda pasowac do tej konstelacji sprzetowej (oraz - a raczej przede wszystkim - gdzie i za ile moge je kupic)?

Przy okazji - bardzo oczywiscie doceniam koncepcje uniwersalnych rozwiazan sprzetowych, ale to co napisales powyzej bardzo przypomina mi sytuacje panujaca w swiecie osprzetu komputerowego w czasach wczesnego "Plug&Play". Tzn. z jednej strony - szczytny postulat, ze dzieki systemowi sterownikow, producent stara sie zaoferowac produkt, ktory pasowac bedzie do dowolnej konfiguracji sprzetowej. Z drugiej zas gaszcz ograniczen typu - ten sterownik nie dziala poprawnie z takim systemem, a inny z kolei nie obsluguje poprawnie wszystkich funkcji sprzetu, inny z kolei sprzet teoretycznie powinien dzialac z danym systemem, ale jak sie okazalo juz po zakupie, wylacznie w wersji od xx.yy do yy.xx a ja mam akurat wersje zz.zz systemu i instalowanie nowszego/starszego grozi utrata mozliwosci korzystania z innych podlaczonych sprzetow, dla ktorych brak jest odpowiednich sterownikow.

Innymi slowy - idea zacna, ale nie jest to jeszcze sytuacja, gdzie zwykly szary obywatel, ktory ma prawo nie miec zielonego pojecia, ze telewizor moze nie pasowac do karty, karta do modulu, a modul do telewizora, moze sobie tak beztrosko kupic te trzy elementy, polaczyc je ze soba metoda klockow lego i wszystko hula...

Czyli nadal jestesmy w epoce Adama Slodowego... No, coz, w takim razie – Wilqs – POMOCY!!!!
MaWi

wilqs72 pisze: Jednym z lepszych jest chyba Astoncrypt (najlepiej w wersji 2.26), który możesz bez problemów kupić po sąsiedzku na ebay.de: http://www.ebay.de/itm/As...=item23187a146c za ok. 80EUR
Dżizas, ale dlaczego to ma boleć az 80 eurasow? Za zwykla sztaluge do karty abonenckiej taka cena? Moj roczny abonament w C+ kosztowal niewiele wiecej...

A moze jest cos tanszego na rynku, co by pasowalo? Np. to: http://www.ebay.de/itm/HD-Plus-CI-Modul ... 33705f9bb5 ?

I generalnie - czy to jest tak, ze modul za 80 euro oferuje cos, czego nie ma modul za 40 euro, o czym dowiem sie oczywiscie dopiero jak kupie i zainstaluje i wtedy gorzko pozaluje, ze pozalowalem tych 80 euro? Pisz, prosze, wielkimi literami to, co inni zazwyczaj umieszczaja malym druczkiem (albo wcale). Tu chodzi o zycie, a przynajmniej o spokojne, niezaklocone rodzinnymi awantuarmi o dostep do pilota zycie :)
Awatar użytkownika
wilqs72

MaWi pisze:Innymi slowy - idea zacna, ale nie jest to jeszcze sytuacja, gdzie zwykly szary obywatel, ktory ma prawo nie miec zielonego pojecia, ze telewizor moze nie pasowac do karty, karta do modulu, a modul do telewizora, moze sobie tak beztrosko kupic te trzy elementy, polaczyc je ze soba metoda klockow lego i wszystko hula...
Nie jest aż tak źle - CI to jest jednak standard, więc każdy moduł będzie prawidłowo współpracował z każdym urządzeniem posiadającym slot CI. Jedyne dopasowanie, na jakie musi zwrócić uwagę użytkownik znajduje się na styku karta - moduł.
MaWi pisze:Dżizas, ale dlaczego to ma boleć az 80 eurasow? Za zwykla sztaluge do karty abonenckiej taka cena? Moj roczny abonament w C+ kosztowal niewiele wiecej...

A moze jest cos tanszego na rynku, co by pasowalo? Np. to: http://www.ebay.de/itm/HD-Plus-CI-Modul ... 33705f9bb5 ?

I generalnie - czy to jest tak, ze modul za 80 euro oferuje cos, czego nie ma modul za 40 euro, o czym dowiem sie oczywiscie dopiero jak kupie i zainstaluje i wtedy gorzko pozaluje, ze pozalowalem tych 80 euro? Pisz, prosze, wielkimi literami to, co inni zazwyczaj umieszczaja malym druczkiem (albo wcale). Tu chodzi o zycie, a przynajmniej o spokojne, niezaklocone rodzinnymi awantuarmi o dostep do pilota zycie :)
Moduł CAM to w istocie mały odbiornik cyfrowy, tyle że bez interfejsu antenowego i wideo, jakość (nie tylko hardware ale i SOFTWARE) zawsze kosztuje, i to jest zawsze jakiś kompromis. Moduł który zaproponowałeś z C+ NIE BĘDZIE WSPÓŁPRACOWAŁ, jest do moduł dla niemieckiej platformy HD+ (kodowanie NagraVision), musisz szukać czegoś, co będzie wspierać system Seca-Mediaguard. W przypadku modułu oryginalnego czy Astoncrypt 2.26 masz pewność, że będziesz w stanie prawidłowo odbierać kanały HD (MPEG4), w przypadku innych tej pewności mieć nie można (aczkolwiek nie jest to wykluczone). Jeśli chcesz mogę poszperać w prywatnych zasobach, pewnie jakiś chwilowo nieużywany moduł się tam znajdzie i będziesz mógł przetestować. Myślę, że dalszą dyskusję, jako mało istotną dla ogółu, możemy przenieść na forum prywatne.
Mark Twain
ODPOWIEDZ