zasilek rodzinny na dziecko

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
dylex

zasilek rodzinny na dziecko

Post autor: dylex »

witam, czy orientuje sie ktos moze jak jest w sytuacji kiedy moj maz pracuje w luxie a ja mieszkam z dzieckiem i pracuje w Polsce. Czy musi byc jakies zaswiadczenie z mojego miejca pracy o zarobkach itp.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

gratulacje za oryginalny tytuł

polecam

http://www.polska.lu/search.php
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
aliza

Post autor: aliza »

z tego co wiem to na pewno potrzebujesz zaświadczenia, że nie pobierasz żadnego zasiłku na dziecko w PL
więcej szczegółów masz tu
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=47 ... d5d4#47733
rockersik

Zasiłek

Post autor: rockersik »

Jeśli jesteś w PL z maluchem to niestety szans na zasiłek już nie ma :| Osobiście mam taką samą sytuację, skompletowałem wszystkie dokumenty, wykosztowałem się na tłumaczenia przysięgłe aby po wejściu do Prestation Familiales usłyszeć że wydawanie świadczeń w takich przypadkach zostało wstrzymane przez Luxembourski Rząd :( Bardzo uprzejma Pani oczywiście wzięła ode mnie dokumenty, sprawdziła czy jest wszystko i powiedziała że jest możliwe że Rząd Luxembourga zmieni tę decyzję więc ona te papierki przyjmie i zaksięguje, a mi kazano czekać... Tylko zastanawiam się na co? Jak raz wstrzymano to nie sądzę aby cofnięto tą decyzję.
paulina

Post autor: paulina »

a jednak cofnieto :)
rockersik

Paulina a jakieś szczegóły? Kiedy cofnięto i czy dla wszystkich czy tylko dla tych którzy mieszkają i pracują w Lux? Moja sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana ponieważ ja pracuję dla Lux ale mieszkam na terenie Belgii no i dzieci mam w PL.
paulina

Post autor: paulina »

Wszyscy, ktorzy oplacaja skladki socjalne na terenie Luxembourga moga sie ubiegac o zasilek rodzinny w Luxembourgu. Sytuacja w Twoim przypadku sie nie zmienia jesli oczywiscie nie nalezy sie wam rodzinne w Polsce. Jesli jednak sie nalezy - CNPF w Luxembourgu wyplaci wam roznice , uzupelniajac ja do wysokosci zasilku wyplacanego w Luxembourgu.
rockersik

Normalne przecież że w PL się nie należy uwzględniając zarobki z Lux ;) - Za wysokie.
Dzięki Paulina.
ODPOWIEDZ