szukam mieszkania od października

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
bober

szukam mieszkania od października

Post autor: bober »

Witam wszystkich,
ponieważ od października dołączam do Waszego grona, rozpocząłem poszukiwanie mieszkania - od jakiegoś czasu jeszcze z Polski, korzystając m.in. z bezcennych archiwów forum, a od poniedziałku planuję zjawić się i poszukać na miejscu.
Mam już wstępnie umówionych parę miejsc do obejrzenia poprzez agencje, ale gdyby ktoś z Was przypadkiem wiedział o jakimś mieszkaniu, ktore jest lub wkrótce będzie wolne, miał dostęp do jakichś interesujących ofert z intranetu lub miejscowych ogłoszeń, bądź po prostu mógł się podzielić jakimikolwiek aktualnymi uwagami lub wskazówkami dla nowicjusza, będę naprawdę wdzięczny.
Nasz skład to 2+1 (mama/tata/dziecko prawie 2-letnie), szukamy mieszkania z dwiema sypialniami, oczywiście w miarę możliwości za rozsądną cenę, w samym mieście (ew. w pobliżu, ale to w przypadku gdyby w mieście nic się nie udało sensownego znaleźć), w jakimś spokojnym miejscu, z placami zabaw dla dzieci lub parkiem w pobliżu.
Celowo nie ograniczam się z góry do wybranych dzielnic, bo chciałbym sprawdzić możliwie dużo ofert na miejscu i jak najszybciej coś znaleźć, a nie mam niestety wiele czasu na poszukiwania.
Za wszelkie ewentualne namiary/sugestie/rady z góry serdecznie dziękuję i podrawiam wszystkich.
bober
MaWi

Post autor: MaWi »

bober pisze:oczywiście w miarę możliwości za rozsądną cenę
Jeszcze jak bys okreslil choc w przyblizeniu ile wynosi wg ciebie "rozsadna cena", to byloby latwiej cos tobie polecic. Bo czesto okazuje sie, ze ludzie maja bardzo odlegle wyobrazenia o tym co to jest "rozsadna cena". Tak wiec podaj moze chociaz zakres?...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

bober pisze:w samym mieście (ew. w pobliżu, ale to w przypadku gdyby w mieście nic się nie udało sensownego znaleźć), w jakimś spokojnym miejscu, z placami zabaw dla dzieci lub parkiem w pobliżu.
Pod te "warunki", to pasuje "bliski" Merl, ewentualnie Belair, albo Merl Sud/Hollerich (gdzie ja mieszkam) - czyli po prostu okolica parku Merl. Okolica spokojna, bardzo fajny park z super palcem zabaw dla malych dzieci, do centruma pieszka ok 15-20 minut, autobusem albo autem odpowiednio szybciej, w poblizu (blizej centrum) inny bardzo ciekawy plac zabaw dla dzieci. Nalezy unikac tylko glownej arterii (rt de Longwy, a wczesniej X Septembre), bo na niej spory ruch. Polecam te okolice, jesli chodzi o bliskosc centrum.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

polecam Weimerskirch - i plac zabaw dla dzieci i do parku też rzut beretem.... a jakie widoki....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Eneko

Post autor: Eneko »

Oczywiście polecam przede wszystkim Howald, mogę przesłać parę fotek, to zrozumiesz dlaczego. Merl, z całym szacunkiem, jest moim zdaniem nieco przereklamowany, zwłaszcza ten plac zabaw - wieczny tłok i taka sobie infrastruktura. Mnie też pomagano, więc mogę podesłać Ci nieco trudniej dostępnych ogłoszeń i nastawić ucha na wieści. Na Twoim miejscu próbowałbym umówić się na jak największą liczbę spotkań telefonicznie przed przyjazdem (francuski mocno wskazany).
misio

Post autor: misio »

Jak szukasz "w dobrej" cenie to szukaj takze na poza miastem - roznica niewielka, a dojazdy nie sa jakies uciazliwe a komiunikacje miejska mozna tylko chwalic.
bober

Post autor: bober »

Dziękuję Wam za wszystkie wskazówki i rady, liczę na ewentualny ciąg dalszy ;)
Oferty, które znalazłem przez internet, oscylują wokół 1300-1500 + opłaty za mieszkanie z dwiema sypialniami w mieście, pod miastem trochę taniej, ale niewiele.
Liczę się z tym, że takie są realne ceny, ale oczywiście z entuzjazmem i wdzięcznością przyjmę wszelkie namiary na ewentualne okazje ;) , o ile przypadkiem wiedzielibyście o takich.
Za wszelkie dodatkowe informacje / ogłoszenia / zdjęcia z góry dziękuję, oczywiście jestem b. zainteresowany.
Co do Howaldu, to pisano mi już wcześniej, że warto tam szukać, ale w internecie nie udało mi się znaleźć żadnych ciekawych ofert stamtąd, może przypadkiem wiecie o czymś?
bober
MalgorzatkaM

Post autor: MalgorzatkaM »

Nocleg w Luksemburgu? Czy ktoś może coś polecić na 1 noc przed interview? Wolałabym nie w youth hostelu.
Gonia
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Etap lub Ibis przy lotnisku. Trochę szumią silniki, ale szybko się przyzwyczaisz.
MalgorzatkaM

Dzięki, a wiesz może jak na to lotnisko niedrogo dojechać? Ceny samolotów są horrendalnie wysokie. :-(
Awatar użytkownika
bamaza42

MalgorzatkaM pisze:Wolałabym nie w youth hostelu.
A dlaczego nie w youth hostelu?..... Ten tu nie przypomina niczym tych w PL, na jedna czy dwie noce - idealny (sama przetestowalam...) - tanio, cicho, super polozony, z niezlym jedzonkiem, wszedzie blisko - czego chciec wiecej na 1 noc przed interview?....
Bo jak nie, to wiesz, jezeli interview na Kirchbergu, to masz bardzo wygodnie, blisko 2 hotele - Sofitel i Novotel - komfortowo, najblizej jak sie da do instytucji (tych na Kirchbergu, oczywiscie...) itp....a ze cena conajmniej 10x tyle co youth hostel.... ale byc moze nie robi Ci to roznicy <bezradny>
MalgorzatkaM

A jaki przetestowalaś?
Awatar użytkownika
bamaza42

MalgorzatkaM pisze:Dzięki, a wiesz może jak na to lotnisko niedrogo dojechać? Ceny samolotów są horrendalnie wysokie. :-(
A jak zamierzasz sie dostac do Luxa? - masz jakas koncepcje?
Awatar użytkownika
bamaza42

MalgorzatkaM pisze:A jaki przetestowalaś?
A jest jakis wybor?... Ja wiem o jednym, w Clausen (albo to juz Pfafental...)
Czekaj, znajde linka i Ci podesle....ale to powinno "wisiec" juz na naszym forum... <bezradny>
Awatar użytkownika
bamaza42

mam, info z forum:

Luxembourg-City Hostel
2, rue du Fort Olissy
L-2261 Luxembourg
Tél: (352) 22 68 89 20
Fax: (352) 22 33 60
E-mail: luxembourg@youthhostels.lu

a to jest link:

http://www.youthhostels.lu/?t=50&langua ... pmenu[]=10