praca w luxie, firma w polsce

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
dyzia

praca w luxie, firma w polsce

Post autor: dyzia »

pracuje w luxie,place ubezpieczenie i te inne skladki,mam karte pobytu, mam zamiar otworzyc firme w polsce import-export
czy macie pojecie gdzie bede placic podatki,w polsce mowia ze w luxie, w luxie ze w polsce, jezeli w luxie to czy czy koszty zakupu,benzyny itp bede mogla odliczyc w luxie od dochodu, zloty na euro:)
znacie dobre biura rachunkowe w luxie, dobrych doradcow
prosze o pomoc
dziekuje
mil.ka

Re: praca w luxie, firma w polsce

Post autor: mil.ka »

dyzia pisze:pracuje w luxie,place ubezpieczenie i te inne skladki,mam karte pobytu, mam zamiar otworzyc firme w polsce import-export
czy macie pojecie gdzie bede placic podatki,w polsce mowia ze w luxie, w luxie ze w polsce, jezeli w luxie to czy czy koszty zakupu,benzyny itp bede mogla odliczyc w luxie od dochodu, zloty na euro:)
znacie dobre biura rachunkowe w luxie, dobrych doradcow
prosze o pomoc
dziekuje
Jesli firme zarejestrujesz w PL, to na jakiej podstawie masz placic podatki w Luxie? Podatek dochodowy placi sie zgodnie z miejscem rejestracji firmy.
dyzia

Post autor: dyzia »

dziekuje za odpowiedz, tzn ze podatek od m-cznego wynagrodzenia w luxemburgu, bede placic w luxemburgu, a podatek od sprzedazy w luxemburgu bede placic w polsce:)bo firma jest zarejestrowana w polsce
w polsce pani powiedziala ze ani podatku ani zusu nie bede w polsce placic, poniewaz wiecej niz 6 m-cy w roku mieszkam poza polska, wiec podatki bede placic w kraju w ktorym przebywam wiecej niz 6 m-cy w roku czyli w luxemburgu
sprzedaz towaru bedzie tylko na terenie luxemburga, wiec jesli chodzi o przychod, to tylko w luxie, nie bedzie zadnych przychodow na terenie polski, tylko zakup
mil.ka

Post autor: mil.ka »

A to nie wiem, tak dokladnie to sie nie orientuje w przepisach. My mamy nieco inna sytuacje, gdyz nasz podwykonawca ma firme w PL, ale nie przebywa tutaj dluzej niz 6 miesiecy.

Mysle, ze co do przepisow polskich powinnas dowiedziec sie w PL, a bedac tutaj tez sie dokladnie wypytaj, bo z doswiadczenia wiemy, ze PL i LUX to calkiem dwie rozne "bajki".
ODPOWIEDZ