Nowe winietki - nowe wydatki

Awatar użytkownika
Redakcja

Nowe winietki - nowe wydatki

Post autor: Redakcja »

No i jeszcze, tak żeby Wam przed weekendem trochę popsuć nastrój :> nowinki w sprawie podatku drogowego. Jak zapewne pamiętacie, straszyliśmy Was z końcem roku newsem o wprowadzeniu nowej taryfy podatku drogowego, uzależniającej jego wysokość od ilości wydzielanych przez samochód spalin. Oczywiście dla większości z Was miało to oznaczać podwyżke stawki podatkowej, tymczasem... ci, którym przyszło zapłacić ten podatek do tej pory, dostali winietki podatkowe wraz z formularzem przelewu, na którym z całą pewnością widniała kwota wg starych zasad.

Niestety, z tym nowym podatkiem, to ani pomyłka ani (za przeproszeniem) kaczka dziennikarska. Rzecz w tym, że administracja Wielkiego Księstwa zmagała się dzielnie po dziś dzień z monstrum "systemem informatycznym" zwanym. Wyglada jednak na to, że walka zakończyła się sukcesem (jak dla kogo! :/ ) i w najbliższych dniach, a najdalej tygodniach, zastaniemy zapewne w skrzynkach pocztowych przesyłkę zawierającą:
  • – nową winietkę w formacie A5
    – formularz przelewu na kwotę będącą różnicą pomiędzy opłatą, której dokonaliśmy już w tym roku, a tą, wynikającą z podatku naliczonego wg nowego systemu
Miejmy nadzieję, że suma widniejąca na tym drugim dokumencie nie zepsuje Wam doszczętnie wakacyjnych nastrojów.

I przy okazji, przypominamy, że nie ma już obowiązku przyklejania winietki podatkowej na przedniej szybie samochodu, co nie oznacza, że nie ma obowiązku legitymowania się nią podczas kontroli policyjnej. Zupełnie wystarczy, natomiast, jeśli będziemy ją trzymać wraz z pozostałymi dokumentami samochodu, np. w dowodzie rejestracyjnym.

wiadomość za www.wort.lu
Załączniki
Vinietki.jpg
Vinietki.jpg (4.5 KiB) Przejrzano 3750 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

a co to znaczy "Diesel ouni Bonus" i "Diesel mat Bonus"? o co chodzi?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
misio

Post autor: misio »

kajapapaja pisze:a co to znaczy "Diesel ouni Bonus" i "Diesel mat Bonus"? o co chodzi?
Masz filtr czastek stalych (DPF) czy nie masz, bo to o to chodzi. Jak masz to masz spora znizke <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

misio pisze:Masz filtr czastek stalych (DPF) czy nie masz
A skad to wiadomo, czy mam, czy nie mam?... <bezradny>
MaWi

Post autor: MaWi »

A skad to wiadomo, czy mam, czy nie mam?...
najczesciej stad, ze przy kupnie samochodu dealer zachwalal ci, ze taki wlasnie filtr samochod ma. Bo to jest taki hit ostatnich czasow, wiec jak samochod jest z filtrem DPF, to pierwsze czego sie dowiadujesz (szczegolnie w Luxie, z powodu j.w.), to wlasnie tego ;)

I jeszcze taka uwaga do odpowiedzi tomiego – oczywiscie jest dokladnie tak, jak on napisal, tylko tak dla zachowania wszelkiej logiki, w odwrotnej kolejnosci do pytania k-papai:

ouni Bonus = bez filtra
mat Bonus = z filtrem

A wy jak wolicie? Z filtrem czy bez? <mrgreen>
misio

Jak sprawdzic? Chocby po kodzie silnika, a tak na oko, to wcisnac mocniej gaz lub ostrzej ruszyc na swiatlach. Jak zostanie za wami chura czarnej sadzy, to znaczy ze filtra nie ma, a jak nie bedzie ani sladu, to znaczy ze jest.

Tu uwaga, nowe samochody nie kurza tak bardzo na poczatku, ale tak czy siak, jak filtra nie maja to sadza bedzie.
Awatar użytkownika
kajapapaja

misio pisze:Jak sprawdzic? Chocby po kodzie silnika,
tzn. co szczególnego powinno być w tym kodzie mówiące mi że moje auto jest "mat Bonus"?
tak konkretniej proszę..
misio

Sprawdz w certyfikacie auta, tam jest napisane.

FYI - twoj na 100% nie ma tego filtra <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

misio pisze:FYI - twoj na 100% nie ma tego filtra
indeed, very funny!!! ......
misio

bamaza42 pisze:
misio pisze:FYI - twoj na 100% nie ma tego filtra
indeed, very funny!!! ......
A co w tym takiego smiesznego niby? <rotfl> W sumie to smutne jest, ze kazde auto seryjne - mowa o "dyzlach" - nie ma tego w standardzie...
Awatar użytkownika
kajapapaja

misio pisze:Sprawdz w certyfikacie auta, tam jest napisane.

FYI - twoj na 100% nie ma tego filtra <mrgreen>
a skąd że akurat moje nie ma?!?!?!?
misio

Skad? Chocby z tego ze nawet najbardziej "wypasione" Skody niecaly rok temu nie mialy tego w ofercie, nawet na rynku luksemburskim - a byli ludzie co to chcieli dokupic i chetnie by doplacili, ale nie bylo takiej opcji. W grupe VW tylko Skoda nie miala tej opcji.

Jak jest teraz - to nie wiem, moze jest taka opcja a moze nie.
MaWi

Post autor: MaWi »

misio pisze:byli ludzie co to chcieli dokupic i chetnie by doplacili, ale nie bylo takiej opcji.
Oj, nie mialy. A ludzie byli! Potwierdzam.

Jak jest teraz – teraz Skoda w kazdym segmencie oferuje model z DPF. Wystarczy zajrzec na www.skoda-auto.lu

Coz jednak, kiedy ktos potrzebowal Skody rok temu, a nie teraz? <roll>
Awatar użytkownika
bamaza42

...a ja dalej nie wiem, jak to sprawdzic.... :(
Awatar użytkownika
bamaza42

...pewnie sie dowiem, jak dostane kwit do zaplacenia....
ODPOWIEDZ