Do szcześliwych użytkowników Cyfry+ lub Polsatu Cyfrowego.
Moderator: LuxTeam
Do szcześliwych użytkowników Cyfry+ lub Polsatu Cyfrowego.
Witam serdecznie!
Juz jakis czas jestem w Luxie, mamy satelite(jedna na 4 mieszkania), a w niej polskie kanaly tj.: TVPolonia (czyt. TVPiS), Polsat2, Tele5, itp.. Jak widac repertuar polskich kanalow nie jest zbyt wygorowany i dlatego chcielibysmy zamontowac u siebie Polsat Cyfrowy lub Cyfre+. Nasza satelita jest ustawiona na HotBird i Astre, tak jak wymagaja tego w/w platformy. Ale nie jestem pewien czy bedzie dzialac <bezradny> i dlatego zwracam sie z uprzejma prosba do uzytkownikow w/w platform o mozliwosc wypozyczenia tuneru w celu sprawdzenia, czy bedzie u nas poprawnie odbieralo, czy bedzie potrzebny nam osobny talerz.
Prawdopodobnie nie zajmie to wiecej niz 10 minut.
Licze na Wasza pomoc
Juz jakis czas jestem w Luxie, mamy satelite(jedna na 4 mieszkania), a w niej polskie kanaly tj.: TVPolonia (czyt. TVPiS), Polsat2, Tele5, itp.. Jak widac repertuar polskich kanalow nie jest zbyt wygorowany i dlatego chcielibysmy zamontowac u siebie Polsat Cyfrowy lub Cyfre+. Nasza satelita jest ustawiona na HotBird i Astre, tak jak wymagaja tego w/w platformy. Ale nie jestem pewien czy bedzie dzialac <bezradny> i dlatego zwracam sie z uprzejma prosba do uzytkownikow w/w platform o mozliwosc wypozyczenia tuneru w celu sprawdzenia, czy bedzie u nas poprawnie odbieralo, czy bedzie potrzebny nam osobny talerz.
Prawdopodobnie nie zajmie to wiecej niz 10 minut.
Licze na Wasza pomoc
Bedzie dzialalo, MUSISZ sie tylko postarac o taki tuner do dobioru, ktory bedzie potrafil rozroznic sygnal Astry od Hot Birda. Tunery(dekodery) dawane przez Polsat i Cyfre+ w wiekszosci tego nie potrafia, choc to tez zalezy bo Cyfra+ np daje "rozne" tunery (dekodery).
A jesli juz chcesz od kogos pozyczyc tuner(dekoder) to postaraj sie zeby ten ktos posiadal taki co rozroznia sygnaly.
W innim przypadku potrzebujesz osoba satelite ustawiona tylko na wlasciwego satelite.
A jesli juz chcesz od kogos pozyczyc tuner(dekoder) to postaraj sie zeby ten ktos posiadal taki co rozroznia sygnaly.
W innim przypadku potrzebujesz osoba satelite ustawiona tylko na wlasciwego satelite.
w przypadku c+ i polsatu sprawa jest o tyle prosta, ze ich karty dzialaja we wszystkich dekoderach. wystarczy miesc zaprogramowany kanal i gotowe. Gorzej jest w przypadku n-ki, ktorej wprawdzie nie wymieniles ale tez jest opcją. Tam niestety karta jest scisle zwiazana z dekoderem i dziala tylko z konkretnym egzemplarzem (nie modelem) z ktorym zostala sprzedana...
Niestety w przypadku Polsatu także karta jest związana z dekoderem i nie można jej włożyć do dowolnego dekodera. Tylko z Cyfrą+ można to przećwiczyć.marcin pisze:w przypadku c+ i polsatu sprawa jest o tyle prosta, ze ich karty dzialaja we wszystkich dekoderach. wystarczy miesc zaprogramowany kanal i gotowe. Gorzej jest w przypadku n-ki, ktorej wprawdzie nie wymieniles ale tez jest opcją. Tam niestety karta jest scisle zwiazana z dekoderem i dziala tylko z konkretnym egzemplarzem (nie modelem) z ktorym zostala sprzedana...
Ryba, być może mogę Ci pomóc, daj znać na priva.
Na pewno bedzie u Ciebie dzialalo, skoro odbierasz programy fta z hot birda. Jesli jednak mimo tego chcialbys wyprobowac to moge pozyczyc Ci moj dekoder, ktory ma tzw. DiSEq (czyli funkcje rozdzielania sygnalu z dwoch satelit). Z drugiej strony gdybys chcial np. cyfre to moze astra wogole nie jest Ci potrzebna i wystarczy zwykly dekoder jaki dostaniesz od firmy.
Jeszcze wracam do watku
Czyli rozumiem, ze dekoder powinienem posiadac DiseQ (rozdzielacz sygnalu) do poprawnego odbioru zarowno Cyfry jak i Polsatu Cyfrowego, ale przy Polsacie MUSI to byc dekoder wyspecjalizowany do odbioru tej platformy.
Taki dekoder posiada w/w funkcje i jest dekoderem proponowanym przez Polsat, czy on pozwoli mi na odbior rowniez Cyfry+ (oczywiscie po wykupie abonamentu) ?
Pytam, bo jest taki na allegro i sie zastanawiam nad jego zakupem.
Czyli rozumiem, ze dekoder powinienem posiadac DiseQ (rozdzielacz sygnalu) do poprawnego odbioru zarowno Cyfry jak i Polsatu Cyfrowego, ale przy Polsacie MUSI to byc dekoder wyspecjalizowany do odbioru tej platformy.
Taki dekoder posiada w/w funkcje i jest dekoderem proponowanym przez Polsat, czy on pozwoli mi na odbior rowniez Cyfry+ (oczywiscie po wykupie abonamentu) ?
Pytam, bo jest taki na allegro i sie zastanawiam nad jego zakupem.
Ja miałem podobną sytuację, dwie anteny są na dachu, Astra i Hotbird. Przywiozłem swój dekoder Cyfry (Philips) i... nic. Okazało się właśnie, że ten model nie ma możliwości rozdzielenia sygnału. W związku z powyższym musiałem kupić dekoder w Luksie, pan ze sklepu SAT na Howaldzie doradził mi model marki Topfield. Skroił mnie przy tym niemiłosiernie, bo zaplacilem ok. 250 euro, no ale teraz wszystko dziala jak nalezy, mam wszystkie stacje TV i radiowe za ktore place Cyfrze, sygnal bez zarzutu.
Wspomniany model Topfield widac tu:
http://www.topfield.co.uk/satelliteequipment.htm
TF5000, nie pamietam ktora dokladnie wersja.
A tak przy okazji, jestem sklonny sprzedac ten dekoder (oczywiscie za nizsza cene), poniewaz mysle o zakupie odbiornika HD. Kupiony ok. 1,5 miesiaca temu, faktura, gwarancja, wszystko jest, brak sladow zuzycia :-)
Polski dekoder Cyfry http://www.cyfraplus.pl/cyfraplus_330.html też mogę sprzedać za niewygórowaną cenę, może ktoś ma jedną antenę ustawioną na Hotbird i nie potrzebuje rozdzielania sygnału.
pozdrawiam
Wspomniany model Topfield widac tu:
http://www.topfield.co.uk/satelliteequipment.htm
TF5000, nie pamietam ktora dokladnie wersja.
A tak przy okazji, jestem sklonny sprzedac ten dekoder (oczywiscie za nizsza cene), poniewaz mysle o zakupie odbiornika HD. Kupiony ok. 1,5 miesiaca temu, faktura, gwarancja, wszystko jest, brak sladow zuzycia :-)
Polski dekoder Cyfry http://www.cyfraplus.pl/cyfraplus_330.html też mogę sprzedać za niewygórowaną cenę, może ktoś ma jedną antenę ustawioną na Hotbird i nie potrzebuje rozdzielania sygnału.
pozdrawiam
Nie zalezy mi na tym, ale na razie rozwazamy co kupic, a dekoder juz bysmy mogli miec - nigdy nie wiadomo czy nam sie w glowie nie przewroci i nagle chcemy miec oba pakietywilqs72 pisze:Nie, cyfry+ na nim nie obejrzyszryba pisze:czy on pozwoli mi na odbior rowniez Cyfry+ (oczywiscie po wykupie abonamentu) ?
A bardzo ci zależy, żeby mieć obydwa pakiety?
A dlaczego nie mozna obejrzec na nim Cyfry ?
Czy Cyfra wymaga jakies specjalnego oprogramowania ??
A wiec zdecydowalismy sie na Cyfre+
Planuje zakup takiego oto modelu:
http://allegro.pl/item218970964_ferguso ... olsat.html
Myslicie, ze bedzie u mnie poprawnie dzialal ??
Planuje zakup takiego oto modelu:
http://allegro.pl/item218970964_ferguso ... olsat.html
Myslicie, ze bedzie u mnie poprawnie dzialal ??
A to dlatego, ze Panowie z Cyfry wynajmuja swoj dekoder za 10zl/m-c i jak misio wspomnial - daja "rozne" dekodery. Mi potrzebny jest taki, ktory rozdziela sygnal, poniewaz mam zbiorcza antene satelitarna na dachu, ktora jest skierowana na dwie satelity. A poza tym lepiej kupic od razu wlasny sprzet i sie nie przejmowac, ze sie cos zepsuje (odpukac;P). Poza tym podejrzewam, ze sprzet wypozyczony od Cyfry nie bedzie mial opcji dodania nowego modulu, ktory kto wie kiedy sie moze przydac
no tak, nie znam sie......ale, ale - ja kupilam razem z karta dekoder - jest moj wlasny (nowka), kosztowal prawie dokladnie jak ten, co zamierzasz kupic, ale jakie ma opcje i mozliwosci - nie mam pojecia. Dla mnie najwazniejsze, ze odbiera TVN we wszystkich odmianach i jeszcze pare innych kanalow... - i dziala, juz ponad rok.... <lol> , a talerz dostalam w prezencie....