moto - prawko A

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
jespere

moto - prawko A

Post autor: jespere »

mam kilka pytan. wiem, ze kilka osob juz ten temat przerabialo, wiec moze mi podpowiedza.

- czy mozna majac juz luksemburskie prawko na samochod (B) pojechac sobie na male wakacje do PL i tam zrobic prawko na A?
- ile kosztuje tego typu kurs/egzamin obecnie w pl?
- a ile tu?
- czy musimy robic kurs, czy wystarczy zdac egzamin (tu i w PL)

licze na wasza pomoc...
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

żona przyjechała do Luxa z prawem jazdy kategorii B i w czasie tutejszej rejestracji tegoż dokumentu automatycznie otrzymała pozwolenie na prowadzenie w luksemburgu motorów, co niezwykle ją rozbawiło, ale stwierdziła, że należy mysleć perspektywicznie, kto wie może się przyda. Być może zaszła pomyłka, albo taka jest logika luksemburskiej drogówki - kto potrafi prowadzić samochód ten na pewno da sobie radę z motorem, ... w drugą stronę to nie działa z tego co się orientuję <lol>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ja tez po rejestracji mojego prawka tutaj dostalam dokument z zaznzczonymi jakimis jeszcze innymi kategoriami (poza B), byc moze to wlasnie A i -cos tam....ale jakos nie interesowalo mnie nigdy co to oznacza....przez moment myslalam, ze to jest na takie male ciezarowki, camping-car-y, itp... :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

oo, a ja prawka nie rejestrowałam..
a to konieczne, czy tylko zalecane? i gdzie TO się robi?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:a to konieczne, czy tylko zalecane? i gdzie TO się robi?
Cos mi sie zdaje, ze wszystko na ten temat znajdziesz tu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=6404
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:a to konieczne, czy tylko zalecane? i gdzie TO się robi?
wiesz, mnie to jakos na poczatku, jak sie "rejestrowalam" w Lux zaproponowala pani z admina, chyba ta sama, ktora "zalatwiala" titre i zameldowanie w Lux
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

jespere pisze: czy mozna majac juz luksemburskie prawko na samochod (B) pojechac sobie na male wakacje do PL i tam zrobic prawko na A?
nie wiem na pewno czy my mozemy, ale niemcy mieszkajacy przy granicy polskiej jezdza do PL na kursy/egzaminy. jak im wolno o nam chyba tym bardziej, co?
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bamaza42 pisze:jak sie "rejestrowalam" w Lux zaproponowala pani z admina, chyba ta sama, ktora "zalatwiala" titre i zameldowanie w Lux
<shock> no patrz - a mni enic nie proponowały... hmmm :?
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
jespere

do pandy:

tez mam zarejestrowane prawko w luksie i te kategorie dodana (chyba A3) - ale to sa tylko motocykle do 50ccm, a na prawdziwe motory to juz inna historia.
moje pytanie zostalo dobrze zrozumiane przez oleya -

czy moge sobie teraz dorobic kategorie A w PL

drugie pytanie to ceny kursow/egzaminow tu i tam.

pozdrawiam,
j
Ostatnio zmieniony 01-08-2007, 12:13 przez jespere, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jespere

przy okazji zajrzalem do watku drogowego podanego przez Ma-Wi

mala uwaga:
mysle, ze to nie prawda, ze w luksie mozna jezdzic bez prawa jazdy przy sobie - to akurat moze nas slono kosztowac.
fakt rejestracji polskiego prawka nie ma zwiazku ze sprawa.

dodam jeszcze maly drobiazg dot. rejestracji prawka:
-mozemy nic nie rejestrowac (chociaz pani policjant, z ktora kiedys rozmawialem byla innego zdania)
-mozemy je zarejestrowac i wymienic na luxemburskie
-mozemy je zarejestrowac i nie wymieniac - zachowujemy swoj ukochany plastki z PL i jednoczesnie jestesmy ok z miejscowymi przepisami.

moja sprawa prawka na moto jest o tyle utrudniona, ze ja swoje wymienilem.
misio

Post autor: misio »

jespere pisze:przy okazji zajrzalem do watku drogowego podanego przez Ma-Wi

mala uwaga:
mysle, ze to nie prawda, ze w luksie mozna jezdzic bez prawa jazdy przy sobie - to akurat moze nas slono kosztowac.
fakt rejestracji polskiego prawka nie ma zwiazku ze sprawa.
Zapewniam cie ze mozna jezdzic ale tylko w granicach ksiestwa, jedyny warunek to ze prawo jazdy MUSI byc w ich bazie - przecwiczone.

Rozne zdania na temat dokumentow do auta, ja mam rozne doswiadczenia.
MaWi

Post autor: MaWi »

A po co jezdzic BEZ prawa jazdy? Mi tam w kieszeni nie ciazy, a zawsze mozna tez po prostu trzymac w samochodzie. No, chyba, ze sie ma trzy – jeden do pracy, drugi na zakupy, a trzeci na wyprawy na grzyby do lasu ;)
misio

Post autor: misio »

No, mi sie zdarza :)
Awatar użytkownika
Rafal

Prawko kat A

Post autor: Rafal »

Co do robienia prawa jazdy w Luxie to proponuje skonsultować dr Google. Oto co ma do powiedzenia:

Permis A
Âge minimum requis pour introduire la demande: 17 ½ ans
Pi&egrave;ces &agrave; fournir pour la demande en obtention d'un permis de conduire:
1) Certificat médical (pas plus vieux que 3 mois)
2) une photo (format 45x35mm)
3) 71 € pour 6 heures de théorie, la taxe d'enregistrement et droit d'inscription.
4) Certificat de résidence, pour personnes ne possédant pas la nationalité
luxembourgeoise et dont le lieu de naissance ne fait pas partie du territoire du
Luxembourg (certificat pas plus vieux que 1 mois).
5) Extrait du casier judiciaire du pays d'origine, si la résidence au Luxembourg de
l'intéressé remonte &agrave; moins de 5 ans (extrait pas plus vieux que 3 mois)
6) Signature de la demande par un parent, si l'intéressé n'est pas encore majeur
Le permis de la catégorie A autorise la conduite des véhicules suivants:
a) Motocycle (toutefois, durant les 2 premi&egrave;res années et jusqu'&agrave; l'âge de 21 ans,
le titulaire de cette catégorie est uniquement autorisé &agrave; conduire des
motocycles d'une puissance ne dépassant pas 25 KW et dont le rapport
puissance/poids ne dépasse pas 0,16 KW/kg)
b) Motocycle léger (125 cm³)
c) Cyclomoteur jusqu'&agrave; 50 cm³
d) Quadricycle léger d'une cylindrée jusqu'&agrave; 50 cm³
e) Véhicule automoteur d'infirme
f) Remorque jusqu'&agrave; 150kg
Nombre minimum de leçons théoriques:
12 heures
6 heures, si l'intéressé(e) est titulaire d'une autre catégorie de permis de conduire
Nombre minimum de leçons pratiques:
16 heures (Prix des leçons pratiques : 56 €/ leçon)
10 heures, si l'intéressé est titulaire de la catégorie A1

Jeżeli chciałbyś zrobić prawko w PL i odzyskać swoje lekkomyślnie stracone polskie dokumenty to musisz złoży oświadczenie, że obecnie rezydujesz w PL a nie w Lux. Przypomnę, że składanie fałszywych oświadczeń jest objęte karą więzienia do lat 2-ch.
Jeżeli jesteś natomiast przywiązany do prawka lokalnego (w postaci książki o formacie A3 chyba) to ktoś powyżej pisał o niemcach z przygranicznych wiosek.
Tak na marginesie, dowiadywałem sie ostatnio o możliwość zrobienia prawka w PL, ale kurs trwa około miesiąca, co jeszcze da się strawić, ale sam egzamin jest dopiero wyznaczany dopiero ok 1 m-ca po odbyciu kursu. A tak jak wiadomo wiąże sie z odbyciem ponownej podróży do PL. Suma sumarum, koszt obydwu wariantó może być zbliżony.
Pozdrawiam

Rafal
ODPOWIEDZ