INTERNET - temat wałkowany, ale widocznie nie do końca ...

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

marcin pisze:Z tego co wiem o PT, to mam 18E za telefon + 26 za internet (2MB bez limitu) i ponoc 0E za 2 komorki (czy ktos to moze potwierdzic) ...
jak masz u siebie P&T, to jak dostaniesz abonament za te 18 eur, to mozesz tez sprobowac Tango, 3 w jednym (tel+internet+komorka), ale nie wiem, z jakiej komorki korzystasz. Jak nie Tango to sie pewnie nie oplaca. A internet maja bez limitu i ponoc dobrej jakosci....a ja mam Coditela z limitem (1mb), ktory mi starcza, do normalnego uzytkowania kompa, poczty...nie sciagam filmow, ani muzyki (poki co...)
junie77

Post autor: junie77 »

Ja mam od wczoraj integral z P&T i potwierdzam, że działa bardzo dobrze. Przede wszystkim od zamówienia do instalacji minęło 12 dni, dokładnie tak jak zapowiadali i wszystko przebiegło sprawnie, bez żadnych opóźnień. A słyszałam, ze w innych przypadkach trzeba czasem czekać nawet miesiąc. Na przykład w Tele2 tak miało być, więc zrezygnowałam...
marcin

Post autor: marcin »

jeszcze raz wielkie dzieki za Wasze rady. Niniejszym zwyciezca konkusru zostal ... P&T. Glownie dlatego, ze czas instalacji 5 dni (bo to tylko transfer starego numeru na nowy) a inne oferty nie byly specjalnie konkurencyjne. Na Tele2 musialbym czekac 4 tygodnie i oszczednosc niewielka, kablowka ma limity transferow a innych opcji nie znalazlem. Tak wiec bede mial numer stacjonarny, ktorego nie planowalem, ale w sumie moze sie to okazac dobra sprawa. Mam w zwiazku z tym kolejne pytanie. Uzywam Skype i mam numer w strefie numeracyjnej w Polsce oraz przekierunkowanie na numer w Luxie (w pracy). Taka przyjemnosc kosztuje mnie 120 zl/rok + 7gr za kazda minute polaczenia przychodzacego(dzwoniacy placi tak jakby dzwonil na stacjonarny numer w Polsce w 1 strefie , u mnie 032). Pytanie brzmi, czy nie znacie innego operatora VOIP w Polsce, ktory :
a) ma duzo tansze numery (bo chcialbym miec w 2 strefach)
b) ma mozliwosc tak jak w skype przekierunkowania na inny numer
ta konfiguracja dziala mi na prawde dobrze, tylko kazdy kolejny numer to dosc spory wydatek, a slyszalem, ze gdzies sa inne opcje. Jak nie wiecie, to postaram sie poguglowac i wtedy podziele sie informacja ....
jack82

Post autor: jack82 »

Proponuje polaczenie poprzez ADSL linia telefoniczna, nie musisz miec telefonu stacjonarnego...szczegoly sa na stronie www.internet.lu. Mam cos takiego i nie narzekam, za 6 mega place cos kolo 40 euro. pozdrawiam
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

marcin pisze: Z tego co wiem o PT, to mam 18E za telefon + 26 za internet (2MB bez limitu) i ponoc 0E za 2 komorki (czy ktos to moze potwierdzic) ...
Marcinie, abyś miał statystycznie przebadany temat to i ja włączę się, żeby potwierdzić to co napisał Felo, ale i niestety to na co słusznie zwrócił uwagę Eneko. Też mam Integral w PT i chyba trochę oszukują na prędkości, ale generalnie można pracować. Acha, zaobserwowałem też podobne zjawiska u siebie co Bamaza42, ale z czyms takim miałem już do czynienia w Polsce (Chello, Aster etc.) i zastanawiam się czy to zależy od dostawcy internetowego, czy jest raczej uwarunkowane sposobem użytkowania sprzętu ?? Zauważuyłem, że komputer nie chce się wyłączyć, ba nawet gdy go wyłączę ... włącza się za kilka sekund sam <shock> <shock> <shock> (wtedy poważnie zastanawiam się nad istnieniem duchów ;) ) i dzieje się to naogół wtedy gdy komputer pracuje bez wyłączania dłuższy czas przykładowo kilka dni. Pozdrawiam.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

marcin pisze:Pytanie brzmi, czy nie znacie innego operatora VOIP w Polsce
ja mam telefon i fax VOiP w HALONET, płacę jakieś 60-80 zł miesięcznie. Abonament roczny za jedną linię to 30 zł, druga była gratis. Różnie bywa z jakością połączenia ze mną, drogie są też połączenia na komórki. Ekipa HALONET jednak odpowiada szybko na wszelkie reklamacje i robi co może, aby porawic jakość. Nie wiem czy pracują nad poprawa ceny ;) Mogłoby być lepiej, ale nie jest źle.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
marcin

dzieki Panda za info. Wlasnie pisze juz z domciu. Predkosc ok. Mam bezprzewodowy router ale list z userem i haslem nie dotarl (nie zdazylem zmienic danych na skrzynce pocztowej i pewnie listonosz wzial do domu) wiec jade na kablu .... sprawdze ten VOIP co polecasz i obacze czy maja przekierunkowanie. Poki co ciesze sie jak dziecko, ze wogle mam dostep do netu :) troche ciezko sie pisze na podlodze, ale mebli salonowych sie jeszcze nie dorobilem, net byl wazniejszy ;) teraz czeka mnie jeszcze instalacja antenki satelitarnej, tak ze forumowicze "stay tuned" bo moze bede mial jakies pytanka, chodz z tego co widzialem bamaza jest tu specem od anteny. Jestem pelen podziwu.... gorzej tylko bo ja mam az dwa kable i ponoc instalacja pod n-recordera (oczywiscie wbrew regulaminowi) a takie cudo sobie sprawilem wymaga duuzej precycji <hm>
Awatar użytkownika
bamaza42

marcin pisze:z tego co widzialem bamaza jest tu specem od anteny
no wiesz.... <oops> ...od razu specem...po prostu sie udalo... :) Ale jak wroce do Luxa, bo chwilowo pisze znad polskiego morza, to oczywiscie sluze pomoca!!! :)
marcin

dokończenie wątku

aby zakończyć wątek internetowo-telefoniczny podziele sie z Wami, co wybralem jako linie telefoniczna. Otoz zrezygnowalem ze Skype w trybie stand-by bo to wymagalo non stop wlaczonego komputera. Kupilem tzw. tlenofon czyli bramke VOIP (wielkosci 2 paczek papierosow) ktora podlaczam do routera oraz do zwyklego analogowego telefonu. W PL dalem za to 99 zetow i mam 2 numery stacjonarne w dowolnej strefie lokalizacyjnej za darmo (nie wiem tylko na jak dlugo, bo nie mialem czasu czytac "dopiskow drobnym drukiem". Jakosc lepsza niz skype, ceny za polaczenia podobne. Poki co spisuje sie OK. Najwazniejesze, ze mam teraz zwolnionego notebooka z funckji telefonu ;)

pzdr

ps. do Bamazy
udalo mi sie nastawic antene sat ;) zajelo mi to ok. godzinki. To co zakladamy firemke i bedziemy konkurencja dla anglikow ???
Awatar użytkownika
bamaza42

marcin pisze:udalo mi sie nastawic antene sat zajelo mi to ok. godzinki. To co zakladamy firemke i bedziemy konkurencja dla anglikow ???
...no, brawo!! <brawo> ...a firemka...?...dlaczego nie??!! :) - i złoże, i podłącze, i ustawie....mogę też skręcać meble...i jeszcze pare innych rzeczy ... <rotfl>
ODPOWIEDZ