chomage a wyjazd na wakacje

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
piotr48

chomage a wyjazd na wakacje

Post autor: piotr48 »

Witam!
Straciłem pracę nie ze swojej winy, złożyłem już stosowne dokumenty. Ale zostałem poinformowany, że w czasie kiedy wyjeżdżam np. na wakacje nie obowiązuje ubezpieczenie. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat. Chodzi mi np. o to czy kiedy będę w Polsce i coś mi się statnie i będę mieć zwolnienie to czy dostanę za czas tego zwolnienia wynagrodzenie czy nie? Wiem to, że np. za to, że zgłosiłem wyjazd na tydzień zostanie obcięte wynagrodzenie. Generalnie mówiąc, czy opłaca się mieć zwolnienie z Polski?
Pozdrawiam
Piotr
piotr48

Re: chomage a wyjazd na wakacje

Post autor: piotr48 »

Dostałem odpowiedz z CNS, że rzeczywiście kiedy zgłoszę w ADEM np. wakacje, wyjazd wtedy nie mam na ten okres ubezpieczenia, ewentualnie prywatne. Ale co z kwestią wyjazdu np. na weekend poza Luxemburg? czy jak mi się coś przydarzy i będę na zwolnieniu czy podczas zwolnienia będę otrzymywać zasiłek czy dopiero po skończonym zwolnieniu?
Awatar użytkownika
danka44

Re: chomage a wyjazd na wakacje

Post autor: danka44 »

Według tego, co wyczytałam na ich stronie, to każdy wyjazd musisz zgłosić (na własny rozum biorę, że nie chodzi tu o wyjazd weekendowy, bo wtedy nie musisz być do ich dyspozycji) i przysługuje 26 dni takiego zgłoszonego urlopu. Ale jest napisane
Attention : vos indemnités seront suspendues durant cette période et vous ne bénéficierez plus d’assurance maladie. N’oubliez pas de souscrire une assurance privée avant votre départ !
Czyli tak, jak pisałeś ubezpieczenie i wypłata zostaną zawieszone.
Danka
ODPOWIEDZ