Polska żywność w Luxemburg

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

klekot

Polska żywność w Luxemburg

Post autor: klekot »

Witam, chciałbym zapytać jakie jest wasze zdanie na temat przywożenia do Luxemburga Polskiej żywności.

Ceny mięsa, szynki i sera są dużo wyższe niżw Pl więc mógłbym taniej kupić, zawieść i taniej sprzedać niż wy możecie kupić w sklepie.

Czy waszym zdaniem takie coś ma szansę zadziałać?
IronBone

Re: Polska żywność w Luxemburg

Post autor: IronBone »

Było dyskutowane już wielokrotnie w ostatnich latach na forum.
I chyba konkluzja była taka - że nie.
Zresztą przedsięwzięcia już były i nikt o nich nie pamięta.
MartaRo

Post autor: MartaRo »

Ja myślę że nasz polonijny rynek na krajowe produkty jest już nasycony. I tak z przykładów:
- wyroby garmażeryjne od polskiego masarza kupisz bodaj raz w tyg przy kościele,
- warzywa, owoce jajka kupisz z dostawą do domu jeśli zamówienie przekroczy 30e,
- pierogi zamówisz u dziewczyn na FB,
- placki tj mazurek, makowiec również upieka Ci dziewczyny na FB,
- forma polskiego sklepu z wyrobami Łowicza i Prince polo jest gdzieś w LU.
Jedyne czego mi osobiście brakuje to białego sera ale co jakiś czas jedzie ktoś ze znajomych i podrzuci.. Nie chce Cię zniechęcać ale coś mi się wydaje , że większego zapotrzebowania na produkty z kraju zwyczajnie nie będzie. No chyba że połączysz dostawy do Luksemburga z miejscami po drodze jak to robią osoby przyworzace warzywa i owoce. Ale to musicie sami skalkulowac. Powodzenia
klekot

Post autor: klekot »

Dziękuję za informacje, czyli wychodzi na to że dostęp macie do polskich produktów. Więc raczej popytu nie będzie.
Przed założeniem tematu szukałem trochę w google ale nie znalazłem tam informacji żeby ktoś jeździł i handlował więc myślałem że zainteresowanie będzie
MartaRo

Post autor: MartaRo »

Zapytaj może jeszcze przez FB. O wiele większy jest tam odzew niż tutaj na polska.lu.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ja jeszcze dodam, że niedaleko, bo w Konz w Kauflandzie jest dużo produktów polskich w rozsądnych cenach. Sa m.in pierogi, ptasie mleczko, prince polo, michałki itp., jakies słoiki. Cały duży regał, ale nie śledziłam za bardzo, bo tak jak chyba większości tu przybywających już mi tak wcale nie zależy na polskich produktach, bo poznałam tutejsze. Jak raz, czy dwa do roku zjem coś z Polski, to wystarczy, a i ta pamięć wyśnionego smaku zostaje na dłużej :p
Danka
ODPOWIEDZ