Szukam rekomendacji polskich filmow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
digilante

Szukam rekomendacji polskich filmow

Post autor: digilante »

Ponownie dziekuje wszystkim za rekomendacje polskiej literatury. A teraz pora na filmy... Prosze o rekomendacje dobrych filmow polskich, nowoczesnych i klasycznych. Te podane podspodem juz widzialem i wiekszej czesci juz mam na DVD. Aha, tez ogladalem filmy zrobione na podstawie ksiazek klasycznych, Sienkiewicz, Zeromski, itd, ale to troche glupie i nudnawe w porownaniu do oryginalnych tekstow... tak przynajmniej mysle ;)

- czlowiek z marmuru
- czterej pancerni i pies
- dekalog
- dzien swira
- edi
- kariera nikodema dyzmy (stary serial)
- mis
- nic smiesznego
- poszukiwany, poszukiwana
- sami swoi
- seksmisja
- trzy kolory
- wszyscy jestesmy chrystusami
- wyjscie awaryjne
- znachor
- zrobmy sobie dziecko
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Stawka wieksza niz zycie (serial)
Rejs
Rozmowy Kontrolowane
Potop
Pam Wolodyjowski (serial)
Ogniem i mieczem
Noz w wodzie
Popiol i Diament
Janosik (serial)
Przesluchanie
Podwojne zycie Weroniki
Psy
Zezowate Szczescie
Zmory
marcin

Post autor: marcin »

tyle tego jest, ze pewnie, zaraz dostaniesz pelna liste, ale ja polceam Ci slaska sage Kutza :

Sol ziemi czarnej
Perla w Koronie
Paciorek jednego rozanca

z klasyki wlasciwie wszystko Polanskiego i Wajdy (zwlaszcza te starsze sa ciekawe, Noz w Wodzie, Kanal, Popioly, Popiol i diament, Brzezina )

a z klasyki satyryczno PRL-owskiej
Rejs, Wniebowzieci, (inne etiudy Himilsbach i Maklakiewicza - nie pamietam tytulow) Mis, Brunet wieczorowa pora, Nie ma rozy bez ognia, Poszukiwany, poszukiwana, Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz

z adaptacji naszej literatury, to moim zdaniem najlepsze to Wierna rzeka, Pan Tadeusz, Ziemia obiecana, Zemsta

dla koneserow lat 70 jesli lubisz sie dolowac to cala kolekja kina moralnego niepokoju : Wodzirej, Amator..

poza tym : Cwał, Szwadron

a z wspolczesnych to niestety jakos niewiele mi spasowalo ], na pewno kilka by sie znalazlo, ale jakos nic ciekawego mi nie przychodzi do glowy ... no moze Dług, ...
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Ze współczesnych komedii polecam "Ciało" z Królikowskim w roli tytułowej, oprócz tego w obsadzie prawie cały skład Teatru Montownia... film ten można oglądać kilkanaście razy i za każdym razem można "wyhaczyć" coś nowego :)
dag
kot00

Post autor: kot00 »

To ja jako wielbicielka Machulskiego dodam: Vabank I i II, Kingsajz oraz VINCI. Poza tym takie lekkie komedyjki jak Zakochani, Nigdy w zyciu czy U Pana Boga za piecem. No i moim zdaniem swietna komedia Cialo. Skoro obejrzales Sami Swoich to jeszcze dwie inne czesci to Nie ma mocnych i Kochaj albo rzuc. Z bardzo dobrych ostatnich filmow, mowia, ze drugi Dlug to polecam Plac Zbawiciela. Poza tym mozesz wejsc na strone www.itvp.pl i tam sciagnac sobie za darmo ale tylko chyba jeden serial i to druga jego czesc tj. Falszerze a reszta jest platna. Polecam serial Pitbul - naprawde niezly. Te dwie ostatnie pozycje serialowe to kryminaly. Ze starych seriali PRLowskich to oczywiscie Bareja czyli np. Alternatywy 4. Uwielbiam takze inny kryminal z PRLowskich czasow czyli 07 zglos sie. [/center]
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Oj, digilante....kiedy Ty to wszystko przeczytasz i obejrzysz?.... :))
misio

Post autor: misio »

Jak to czytam to odnosze wrazenie, ze polskie kino skonczylo sie w latach 80tych...
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Dzieki za sugestie! Mysle ze to narazie wystarczy :p

Bamaza... my jestesmy rodzina "antytelewizyjna" <shock> wiec czasu na czytanie i ogladanie filmow jest dosyc sporo. Zaliczam ze cztery filmy i dwie ksiazki na tydzien wiec jakos to idzie. Problem bardziej lezy w kupnie polskich filmow z angielskimi napisami aby zona tez mogla obejzec. Jak juz naprawde nie moge znalezdz, to www.polishfilm.ca zawsze mnie ratuje. Super witryna, i tez zawsze maja jakies specialne wydania DVD z dodatkami, i koszt wysylki nie jest az tak straszny.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

digilante - moge sprawdzic co mam w swoich zasobach w tym temacie :D
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

digilante pisze:Bamaza... my jestesmy rodzina "antytelewizyjna" wiec czasu na czytanie i ogladanie filmow jest dosyc sporo.
I tego Wam zazdroszcze!! Telewizja jest jak narkotyk, niestety, zdaje sie, nie uniknelam uzaleznienia mojego dziecka...i teraz ksiazki sa "be", nudne, itd...co by to nie bylo.... :(
Awatar użytkownika
wojtek

Post autor: wojtek »

Gdybyś miał ochotę poczytać coś o tych filmach lub poszukać innych, to polecam polską stronę www.filmweb.pl . Na dole strony są linki "FILMWEB poleca" lub "TOP 100 Polska", ja z nich najczęściej korzystam.
Znajdziesz tam recenzje filmów i wiele innych informacji. Zaznaczam, że wszystko jest w języku polskim.
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

obowiazkowo "Symetria" i "Wesele" (Wojciecha Smarzowskiego).
MaWi

Post autor: MaWi »

Digilante,

a moze po prostu pozyczyc ci kilka plytek DVD z polska kinematografia. Mamy tego chyba z piecset (najzupelniej powaznie), w tym jakies 99% tytulow podanych powyzej przez kolegow i kolezanki.

Jak chcesz mozesz wpasc i sobie cos wybrac.

pozdr.

MW
ODPOWIEDZ