Rodzinne na studenta
Rodzinne na studenta
Mam pytanie, orientuje się ktoś może czy na studenta przysługuje jakiś zasiłek rodzinny? Jeżeli tak, to jak się o niego można ubiegać ? Czytałam sporo na ten temat, ale nadal nie mogę znaleźć żadnych konkretów tj jakie wnioski należy złożyć i do jakiego organu. Baardzo proszę o pomoc
Re: Rodzinne na studenta
Niewątpliwie dla studenta możesz mieć bezzwrotne stypendium.
Czy rodzinne - nie wiem.
W papierach do rodzinnego jest napisane, że przysługuje nie dłużej niż do 27 roku życia. W opcjach do zaznaczenia nie ma że dziecko studiuje, najwyższy stopień szkoły w papierach to szkoła 2 stopnia.
Czy rodzinne - nie wiem.
W papierach do rodzinnego jest napisane, że przysługuje nie dłużej niż do 27 roku życia. W opcjach do zaznaczenia nie ma że dziecko studiuje, najwyższy stopień szkoły w papierach to szkoła 2 stopnia.
Studentowi przysługuje dofinansowanie z CEDIES, ale tylko dla takiego , który mieszkał 5 lat w Luksemburgu. Jeżeli jest to student, który mieszka poza LU, a dostawaliśmy na niego do tej pory rodzinne, to dostaniemy dalej, ale trzeba dostarczyć zaświadczenie, że studiuje. Obowiązuje do końca studiów lub ukończenia 27 lat, o ile studiuje wyjątkowo długo
Danka
Po dzisiejszej rozmowie z odpowiedzialnym urzędnikiem (tylko czy mu wierzyć) tzw. rodzinne dostaje się do skończenia przez dziecko szkoły. Po maturze już tylko stypendium dla studenta
A wiesz, że to możliwe. Zdaje się, że tylko Unia jest szczodra i daje na studentów.
Danka
Po skończeniu szkoły średniej wysłałam zaświadczenie, że uczę się dalej na studiach, mimo to nie ma ciągłości zasiłku rodzinnego. Czyli wnioskuję z tego, że powinnam złożyć wniosek o stypendium, ale czy ktoś orientuje się gdzie go znaleźć i gdzie go wysłać?
No i trzeba się pospieszyć, już dużo czasu na składanie nie ma. Jak sie spóźnisz to zaleglego chba nie uda się dostać.Kinia.S pisze: Czyli wnioskuję z tego, że powinnam złożyć wniosek o stypendium, ale czy ktoś orientuje się gdzie go znaleźć i gdzie go wysłać?
Do 31.03. należy pobrać formularz wniosku o przyznanie stypendium ze strony cedies.lu (pdf) wypełnić go na komputerze wydrukować, podpisać i zanieść osobiście do CEDIES na rte d'Esch (ewentualnie wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru). Do wniosku należy dołączyć całą masę dokumentów (kopii), wszystkie są wyszczególnione we wniosku. Termin nieprzekraczalny złożenia 30.04. Jeśli student studiuje np. w Polsce to czasu rzeczywiście jest niewiele, bo jeśli dokumenty nie są w języku niemieckim, francuskim lub angielskim należy je przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego. Jeśli nie uda się zgromadzić wszystkich dokumentów, można zaryzykować złożenie niekompletnego pliku dokumentów (zazwyczaj proszą o uzupełnienie), na pewno nie przyjmą po terminie. Powodzenia.
Dziękuję wam za pomoc! Już mam komplet dokumentów i mam nadzieje, ze się uda