Witajcie. Mam pewne watpliwosci zwiazane z kosztem energii elektrycznej. Niedawno wypowiedzialam umowe z SudStroum i okazalo sie, ze wszystkie faktury wystawiane byly na podstawie licznika innego mieszkania (deweloper bloku pomylil sie zle przypisujac liczniki do mieszkan i tenze zly licznik zapisany jest w umowie wynajmu mieszkania). Firma dokonala weryfikacji licznika i teraz zyczy sobie doplaty. Stad pytania:
1. Czy firma ma prawo zadac uregulowania kosztow po wygasnieciu umowy, zwazywszy uwage na blad zaistnialy z winy osoby trzeciej? W dodatku, jestem zobowiazana do zmiany numeru licznika jesli w umowie wynajmu mieszkania mam zapisany pierwotny numer (w tym wypadku ten bledny)?
2. Czy Wasze zuzycie energii srednio wynosi 1500kWh na rok? (dla 2 osob)
3. Czy 30euro/miesiac przy zuzyciu 1500kWh rocznie to normalna cena?
Z gory dziekuje za informacje i ewentualne sugestie. Pozdrawiam.
Koszt energii elektrycznej
Uzywamy 4100kWh rocznie na 2 osoby, co nas kosztuje ~75 euro miesiecznie, czyli wyglada ze za 1500kWh cena sie zgadza.
Pomylka w kontrakcie nic nie znaczy w porownaniu z rzeczywistoscia - znalezli pomylke, poprawili rachunek, tyle naprawde zuzyliscie, i basta. Teoretycznie sama moglas sprawdzic numer licznika i ich wczesniej powiadomic. To jak by CNS albo pracodawca przez pomylke gdzies tam placil Ci wiecej - maja prawo uregulowac.
Pomysl odwrotnie - gdyby Ci liczyli, przez pomylke, duzo wiecej niz uzywalas, i pod koniec kontraktu bys sie o tym dowiedziala, to bys chciala aby Ci uregulowali i oddali nadplate - bys sie nie martwila o oryginalny kontrakt
Pomylka w kontrakcie nic nie znaczy w porownaniu z rzeczywistoscia - znalezli pomylke, poprawili rachunek, tyle naprawde zuzyliscie, i basta. Teoretycznie sama moglas sprawdzic numer licznika i ich wczesniej powiadomic. To jak by CNS albo pracodawca przez pomylke gdzies tam placil Ci wiecej - maja prawo uregulowac.
Pomysl odwrotnie - gdyby Ci liczyli, przez pomylke, duzo wiecej niz uzywalas, i pod koniec kontraktu bys sie o tym dowiedziala, to bys chciala aby Ci uregulowali i oddali nadplate - bys sie nie martwila o oryginalny kontrakt
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
-
- kajapapaja