Procedura sprzedaży auta z lux do lux....

Kupię, sprzedam, oddam...
Awatar użytkownika
Didus

Procedura sprzedaży auta z lux do lux....

Post autor: Didus »

Witam,

Pewnie nie jedna osoba na tym formu sprzedawała już auto zarejestrowane w lux dla kogoś również z lux i w zwiazku z tym mam pytanie jak wygląda ta procedura jakie czynności po koleji należy wykonać...
Zrozumiałe że podstawą jest umowa kupna sprzedaży z dokładnymi danymi kupującego i sprzedającego na oryginalnym formularzu ale co poza tym...
Co mam oddać kupującemu a co zostawić sobie ( ubezpieczenia, przegląd, winieta, dowód rejestracyjny (żółty, siwy) )
Kiedy wyrejestrować , co z ubezpieczniem, winietą itd.

Z góry dziekuję za podpowiedź.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Starałam sie to w miarę prosto wyjasnić tutaj http://polska.lu/informatorium/samochod.html#uzywany, więc może najpierw sie zapoznaj.
Awatar użytkownika
Didus

Dziekuję za podpowedź:)
Nie omieszkam napisać że to już czytałem ale wiadomo że czasami rzeczywistość potrafi być trochę inna niż teoria dlatego pytam bo może ktoś zna inną procedurę.
A poza yum nie wszystko jest aktualne w informatorze.
Awatar użytkownika
Didus

A tak przy okazji to może ktoś jest w stanie wyjaśnić informacje z informatora zacytowaną poniżej w sprawie zniżki na ubezpieczenie auta o jaki dokument chodzi i kto miałby go wystawić?
Czy mam rozumieć że zniżkę w lux można mieć jeżeli było się użytkownikiem auta w PL które było zarejestrowane na powiedzmy ojca ( auto ojca ) ?

"UWAGA!!! Jeśli auto w Polsce lub innym kraju, z którego pochodzimy, było zarejestrowane na kogoś, innego np. tatę, mamę, brata, a my byliśmy jego użytkownikiem, to zniżki są także honorowane. Warto się więc o taki dokument postarać, bo można naprawdę sporo zaoszczędzić. "
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ja taką zniżkę dostałam, choć nigdy nie miałam auta zarejestrowanego na siebie. Napisałam oświadczenie, które przyjęli bez zbędnych pytań (w Baloise). Dołączyłam ksero prawa jazdy, które miałam kilkanaście lat i tyle. Czasami nie jest tak prosto, ale bez zapytania się konkretnego ubezpieczeniodawcy, nie będziesz wiedzieć, co będą chcieli.
Najważniejsze, żeby wiedzieć, że jest taka możliwość i się o nią upomnieć.

A co jest nieaktualne w informatorze? Chętnie poprawie. Przyznaję, że opisałam tam swoją procedurę sprzed 2 lat, kiedy i sprzedawałam i kupowałam samochód używany.
Danka
damiansal

Post autor: damiansal »

a mi a axa(luX) powiedzieli ze zadne znizki nie przechodza i musialem placic 100 % za pierwszy rok
Awatar użytkownika
Didus

danka44 pisze:Ja taką zniżkę dostałam, choć nigdy nie miałam auta zarejestrowanego na siebie. Napisałam oświadczenie, które przyjęli bez zbędnych pytań (w Baloise). Dołączyłam ksero prawa jazdy, które miałam kilkanaście lat i tyle. Czasami nie jest tak prosto, ale bez zapytania się konkretnego ubezpieczeniodawcy, nie będziesz wiedzieć, co będą chcieli.
Najważniejsze, żeby wiedzieć, że jest taka możliwość i się o nią upomnieć.

A co jest nieaktualne w informatorze? Chętnie poprawie. Przyznaję, że opisałam tam swoją procedurę sprzed 2 lat, kiedy i sprzedawałam i kupowałam samochód używany.

WItam,
A tak z ciekawości to jak takie oświadczenie wyglądało skoro dało radę przekonać tutejszego ubezpieczyciela... na pewno gra warta świeczki (kilka set euro)
ODPOWIEDZ