Zasilek dla bezrobotnych

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
monikaw

Zasilek dla bezrobotnych

Post autor: monikaw »

Witam wszystkich,

Wiem, ze podobne tematy juz istnieja jednak nie odpowiadaja na problem mojej znajomej. Moja znajoma pracuje w luxemburgu juz ponad rok. Najpierw byl to 6msc staz (bez podatku), potem 2 stanowiska na kontrakcie bezterminowym: pierwsze przez 4 miesiace, potem dokonala plynnej zmiany pracy (1 dzien przerwy) i kolejne 4 miesiace. Niestety popelnila blad zmieniajac prace i nie uklada jej sie z nowym pracodawca. Martwi sie, ze moze zostac zwolniona. Stad pytanie, czy przyslugiwalby jej w takim przypadku zasilek dla bezrobotnych? (nie majac 6msc+ u jednego pracodawcy) czy jednak skoro jest to plynne przejscie czas 4 i 4 msc jest laczony w 8? Dodam, ze przegladalysmy strone urzedu i nigdzie nie mozemy znalezc informacji twierdzacej, ze jest to 6 msc+ u jednego pracodawcy.

"A person who has worked at least 16 hours a week for at least 26 weeks within the last 12 months may receive unemployment benefits"
http://www.adem.public.lu/demandeur/ind ... larie.html

Posiada ktos wiedze rozjasniajaca problem?

W imieniu znajomej z gory serdecznie dziekuje.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Nie musi byc u jednego pracodawcy.
Danka
karzel

Post autor: karzel »

moze byc nawet przez interim czyli co tydzien u innego pracodawcy a czas pracy sie liczy do wszystkiego
monikaw

Czesc, to ja jeszcze raz.

Moj znajomy wlasnie zostal zwolniony i przysluguje mu zasilek. Nie wiem czy uda mu sie znalezc nastepna prace w Luxie. Mysli o tym, zeby wrocic do Polski. Wiecie moze jak wygladaja wezwania do ADEMu? Wiem, ze sa co 2 tygodnie, ale z jakim wyprzedzeniem?

Bede bardzo wdzieczna za odp. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

monikaw pisze:Wiecie moze jak wygladaja wezwania do ADEMu?
nie ma wezwań jako takich - na kazdym spotkaniu z "opiekunem" umawiacie się na kolejne spotkanie.
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Tak, opiekun proponuje datę, a ty możesz zmienić od razu o kilka dni, jak z ważnych powodów ci nie pasuje. Natomiast jak już data jest wyznaczona, to trzeba sie stawić pod różnymi groźbami, np. zabranie zasiłku.
Danka
monikaw

Dziekuje Wam bardzo za odpowiedz!
ODPOWIEDZ