pierwsza wizyta u lekarza

Wszystko o zdrowiu, lekarzach, leczeniu, ubezpieczeniu zdrowotnym, czego nie znaleźliście ani tu: http://www.polska.lu/informatorium/26-i ... 35-zdrowie ani tu: http://www.polska.lu/polecani-lekarze
elizakrakow

pierwsza wizyta u lekarza

Post autor: elizakrakow »

Witam,
dopiero co po przyjechałam do Luksemburga i niestety nie do końca jest dla mnie przejrzysty tutejszy system opieki zdrowotnej. Chodzi mi o to, że chciałabym wybrać swojego lekarza prowadzącego - internistę. Z tego co wyczytałam to rozumiem, że mam po prostu wybrać sobie jakiegoś lekarza, zadzwonić do niego i właśnie co dalej? Umówić się na wizytę dopiero jak mi będzie coś dolegać? Poza tym, czy wizyty u wszystkich lekarzy internistów są refundowane, czy muszę to gdzieś sprawdzić? Kolejne pytanie - jak jest z lekarzami specjalistami np. ginekologiem. Tez wybieram lekarza z listy, dzwonie i umawiam się na wizytę? Jak to jest z wizytą kontrolną na przykład (mam tu na myśli kwestie refundacji)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
astana

Post autor: astana »

prosze zadzwonic wytlumacze 296241
astana

Z góry dziękuję za odpowiedź

Post autor: astana »

nie wiem o co pani elizakrakow chodzi chce info , od rana tyle czasu podalam numer, minimum szacunku to odpowiedziec <?>
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Nie trzeba wcześniej nic robić. Przy okazji choroby idzie się do lekarza i mówi, że to pierwszy raz, podaje dane i w razie jakiś badań, których wyniki mają być przekazane lekarzowi prowadzącemu, tego lekarza się podaje. Jeżeli by Ci ten lekarz nie pasował, to wybiera się innego. Warto poinformować o tej zmianie obu lekarzy, aby np. bez problemu odzyskać dokumentację swojej choroby.
Tak samo z ginekologiem, dermatologiem itp.
Wszyscy lekarze wystawiają rachunki, które są zwracane przez ubezpieczalnie. Ceny mogą się trochę różnić, a ubezpieczalnia ma limit na daną usługę, więc jak lekarz życzy sobie więcej niż przeciętna, to tym samym więcej ty dopłacisz.

To tak ogólnie i w skrócie.
Danka
elizakrakow

Witam, przepraszam, ze wczoraj sie nie odezwalam, ale nie mialam czasu kiedy zadzwonic. Probowalam dzisiaj. Tak, czy inaczej dziękuję za dobre chęci.
misio

Post autor: misio »

Astana, pytanie zadano na forum. Czemu nie odpowiesz na forum?
Awatar użytkownika
K.Sokolowska

Post autor: K.Sokolowska »

Sprawa jest bardzo prosta: Umawiasz wizyte do lekarza jakiego tylko chcesz, ginekologa, ortopedy, internisty, etc. Inna sprawa, ze czasem ta wizyta moze byc dopiero w przyszlym roku, jak w przypadku popularnych specjalnosci, np. okulista.
Idzeisz na wizyte, placisz za nia, dostajesz rachunek, ktory potem wysylasz do CNS (lub innego ubezpieczyciela - w moim przypadku jest to CNS) wraz z numerem konta bankowego. Dostajesz zwrot czesci kosztow przelewem na konto (w zaleznosci od uslugi moze sie to procentowo roznic, na rachunku lekarz wypisuje kody poszczegolnych uslug). Nie ma obowiazku przywiazywania sie do tego czy innego lekarza, ani rejonizacji.
Uwaga: W przypadku niektorych wizyt, np. na emergency w szpitalu, nie placisz od razu gotowka, ale dostajesz fakture przelewowa (do reki lub poczta). Taka fature nalezy wyslac do CNSu ...ALE z potwierdzeniem wykonania przelewu. Jezeli wyslesz tylko fakture, CNS odesle ja z powrotem z odpowiednia instrukcja obslugi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
K.Sokolowska

...wazna informacja, ze jak wysylasz do CNS to nie musisz naklejac znaczka na koperte. Po prostu wrzucasz do skrzynki, co znacznie ulatwia sprawe.
elizakrakow

K.Sokolowska,
super, dziekuje za pomoc:-)
Awatar użytkownika
K.Sokolowska

elizakrakow pisze:K.Sokolowska,
super, dziekuje za pomoc:-)
Prosze bardzo. Milo byloby gdybys kliknela ze pomoglam ;)
ODPOWIEDZ