Witam. Czy jedzie ktos do PL w tym tyg?
Kierunek wroclaw, nysa,opole
Prosze o info. Z gory dziekuje
Miejsce do polski
Re: Korekta
a pisanie na polskim forum "faux pas" to stosowne.... polska język trudna język <mrgreen>Kulunka pisze:Na polskim forum to mocne faux pas pisać nazwę kraju i poszczególnych miejscowości z małej litery. Pani ze śląska?
ano tak trudna że aż trudno użyć słowa "niestosownie" "nietaktownie" itp....Kulunka pisze:Trudna trudna, a nauka historii jeszcze trudniejsza, dlatego pisze się takie bzdury o faux pas itp.
ehhh może czas skończyć z naszymi polskimi kompleksami i zaczać używac polskich określeń (nie wnikajmy jak bardzo język polski jest mało słowiański), aby było ciekawiej przez całe moje życie (pewnie juz 50% danego czasu za mną) wszyscy których spotkałem używali słow które użyłem powyżej.
gdybyśmy niemieli tych komplekśów to może zamiast mokotowa czy żoliborza były by jakieś swojsko brzmiące nazwy... a nie francuzczyzna :-)
i niemczyźnie nie wspomne i modnych ostatnio anglizmach... jako naród jesteśmy wyjątkowo podatni na zapożyczanie z innych języków, a pomyśleć że słowian liczebnie jest najwięcej w europie więc powinno być na odwót :-)
ciekawe kiedy zaczniemy zapożyczac z ostatnio modnego w zachodniej europie arabskiego <mrgreen>
PS nie ma wszystkich polskich liter jak i dużych liter.. bo jestem leniwy i nie chce mie sie robić korekty