mieszkanie - szukam i pytam
Szybkie pytanie, co wiecie o klauzuli "malowania mieszkania", która znajduje się w umowie najmu? Mamy na własny koszt zlecić malowanie mieszkania przez "specjalistyczną firmę" jeżeli zrezygnujemy z wynajmu przed upływem 3 lat. Słyszałem że może to być kosztowne, ale co nie jest mieszkanie jest nowe, jeszcze nikt w nim nie mieszkał.
PS. jeszcze nic nie podpisywałem.
PS. jeszcze nic nie podpisywałem.
Agencja a zatrudnienie w Luxemburgu
Rowniez od 1 lipca zaczynam prace w Luxemburgu. Mam pytanie do Pana poszukujacego mieszkania jak udaje sie Panu umowic na ogladanie mieszkania? Czy pracowal Pan juz w Luksemburgu poprzednio? Kazda agencja do ktorej dzwonie nie chce ze mna nawet rozmawiac bez posiadania conajmniej 3 odcinkow wyplaty z Luxemburga (co oczywiscie jest niemozliwe). Dziekuje za odpowiedz!
Re: Agencja a zatrudnienie w Luxemburgu
Ze mną chcieli rozmawiać pod warunkiem, że pokazałem im umowę o pracę. Wtedy nie było żadnych problemów. Przecież to jest fizycznie niewykonalne, żeby pokazać im payslipy przed rozpoczęciem pracy i jeśli tego nie rozumieją, to widocznie rozmawiasz z idiotamikjot pisze:Rowniez od 1 lipca zaczynam prace w Luxemburgu. Mam pytanie do Pana poszukujacego mieszkania jak udaje sie Panu umowic na ogladanie mieszkania? Czy pracowal Pan juz w Luksemburgu poprzednio? Kazda agencja do ktorej dzwonie nie chce ze mna nawet rozmawiac bez posiadania conajmniej 3 odcinkow wyplaty z Luxemburga (co oczywiscie jest niemozliwe). Dziekuje za odpowiedz!
Re: Agencja a zatrudnienie w Luxemburgu
Krótko: Umawiałem się z agencjami telefonicznie. Na kilka agencji jedna zapytała tylko o przyszłe zarobki w Luxemburgu i dodała że jak poniżej 3tyś EUR to nie mamy o czym rozmawiać Kiedy byliśmy zainteresowani mieszkaniem przedstawiałem paszporty oraz dowód przyszłego zatrudnienia (akurat miałem wystawiony salaryslip - symulacja). Umowy o pracę samej w sobie nie przedstawiałem - w końcu to zbyt intymna sprawa Myślę, że Twój przyszły pracodawca może wystawić Tobie zaświadczenie, że będziesz zatrudniona i będziesz zarabiała "tyle i tyle". Nie będzie tam napisane, że masz okres próbny. Dodatkowo jeżeli pracodawca jest znany i ceniony nie powinno być większego problemu z wynajmem. Dodatkowo, pamiętaj również, że nawet najlepsze papiery nie gwarantują wynajęcia upatrzonego mieszkania - właściciel decyduje (właśnie na podstawie zarobków, pracodawcy oraz paszportu).
W zasadzie widzialabym tylko 1 uzasadnienie takiego wymogu - wynajecie mieszkania to koszt nawet 4 miesiecznych czynszow: 1- platny za miesiac z gory, rownowartosc 2 = kaucja, oraz jeszcze jeden = haracz agencji - razem 4...kjot pisze:Jeszcze jedno jak zarobki mają się do czynszu? zarobki muszą wynosić co najmniej 3 razy tyle ile czynsz?
A to, że wymóg jest uzasadniony czy też nieuzasadniony - czy to cokolwiek zmienia? Jeśli właściciel mieszkania ma takie widzimisię, to jego zasadność lub też brak nie ma nic do rzeczy.bamaza42 pisze:W zasadzie widzialabym tylko 1 uzasadnienie takiego wymogu - wynajecie mieszkania to koszt nawet 4 miesiecznych czynszow: 1- platny za miesiac z gory, rownowartosc 2 = kaucja, oraz jeszcze jeden = haracz agencji - razem 4...kjot pisze:Jeszcze jedno jak zarobki mają się do czynszu? zarobki muszą wynosić co najmniej 3 razy tyle ile czynsz?