pytanie do forumowiczek

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Mary

pytanie do forumowiczek

Post autor: Mary »

Dzien dobry,

Czy ktoras pani moze wykonywala USG piersi w Luksemburgu?
Chcialabym sie dowiedziec, jak/gdzie mozna takie badanie wykonac.
W Polsce zglaszalam sie po prostu do mojego ginekologa, ale tutaj moja pani ginekolog nigdy mi tego nie zaproponowala, chociaz zawsze bada mi piersi "dotykowo".
Chcialabym jednak profilaktycznie takie badanie USG wykonac.
Czy ktos wie jak to dziala w Lux?
Bede wdzieczna za podpowiedzi!
Dziekuje z gory i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Mary pisze:Chcialabym sie dowiedziec, jak/gdzie mozna takie badanie wykonac.
Można je z całą pewnością wykonać w szpitalu na Kirchbergu ( http://www.hkb.lu/fr/notre-offre-de-soi ... radiologie )
Najlepiej poprosić swojego lekarza (ginekolog lub lekarz pierwszego kontaktu) o skierowanie na badanie, inaczej możesz mieć problem z rozliczeniem faktury z kasą chorych
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
A.Pe

Post autor: A.Pe »

W ww.klinice wiekszosc ginekologow ma USG w gabinecie i moze zbadac piersi podczas rutynowej kontroli. Jednak odradzam wizyte u Pana Caré - lepiej wybrac innego lekarza.
Pomijajac niemile komentarze i traktowanie pacjentki jak worek z miesem, jego aparat USG (lub on sam ) nie sa w stanie znalezc zmiany ktora wykryto u mnie piec lat temu...
Pomimo wydrukow z poprzednich badan, odpowiedzial mi,ze albo zmiana zniknela albo aparat nie jest wystarczajaco czuly.
Skoczylam w Polsce do kliniki - zmiana jak byla tak jest.

Nie zniechecam Ciebie co do kliniki - na pewno jest tam ktos lepszy od niego - trzymam kciuki za badanie!
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Kiedys slyszalam ze najlepsi specjalisci od usg, mammografii itd sa w Clinique d'Eich

CLINIQUE D'EICH
78, rue d'Eich
L-1460 Luxembourg

Dr Smilek tez robi usg piersi podczas wizyt http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=6772
astana

Hopital Kirchberg

Post autor: astana »

astana

Post autor: astana »

Hôpital Kirchberg
9, rue Edward Steichen
L- 2540 Luxembourg - Kirchberg
Tél : +352 2468-1
Mary

Post autor: Mary »

dziekuje za wszystkie podpowiedzi! Sprobuje na Kirchbergu, bo blisko:-)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

mary_81 pisze:Kiedys slyszalam ze najlepsi specjalisci od usg, mammografii itd sa w Clinique d'Eich

CLINIQUE D'EICH
78, rue d'Eich
L-1460 Luxembourg
Tez slyszalam i sama od kilku lat tam robie - i mammografie, i USG - jezeli konieczne. Zawsze mam skierowanie od ginekologa, przyznam - nie wiem, czy bez skierowania tez zrobia...

Mary, a Ty skierowania nie dostałaś nigdy, bo może za młoda jeszcze jesteś?...Normalnie chyba mammografie/USG robi się regularnie od 40 roku życia (o ile się nie mylę...)
ODPOWIEDZ