gdzie pobrac film(rzecz jasna-gratis)
gdzie pobrac film(rzecz jasna-gratis)
korzystal ktos z takiego portal jak w tytule?chcialem nagrac na dvd film GRA O TRON.chodzi mi o druga i trzecia czesc.
Re: gdzie pobrac film(rzecz jasna-gratis)
chyba widziałem w Auchan, jak chcesz spróbuj wynieść pod kurtką ...fenix pisze:korzystal ktos z takiego portal jak w tytule?chcialem nagrac na dvd film GRA O TRON.chodzi mi o druga i trzecia czesc.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
-
a moze na www.kinoman tv
Policz sobie:
- czas na probranie plikow
- jakosc plikow
- czas nagrywania ich na dvd
- koszt dvd-r dyskow
- ryzyko bycia zlapanym, procesow sadowych, i kar pienieznych
vs
- 20-iles euro z amazon.co.uk / .de / .fr
Kryzys jak kryzys ale czasy Les Miserables juz chyba za nami.
- jakosc plikow
- koszt dvd-r dyskow
vs
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
wszystko zalezy skad pobierasz (jakośc i czas) oraz od kraju w którym pobierasz (np. w polsce pobranie na własny uzytek nie jest karane) oraz czy prawa autorskie już nie wygasly (jak wygasły to w sumie mozna to juz kupić za jedno euro <mrgreen> )digilante pisze:Policz sobie:
- jakosc plikow
- koszt dvd-r dyskow
vs
- ogrodniczka
http://forum.mypolacy.de/topic/10154-ka ... -co-robić/
przesledz sobie wątek na portalu mypolacy.de gdzie ktos dostał kare za sciagniecie jednego filmu z torrent 735 eur.
przesledz sobie wątek na portalu mypolacy.de gdzie ktos dostał kare za sciagniecie jednego filmu z torrent 735 eur.
Ostatnio był taki przypadek w Niemczech, że sąd uznał iż to jest tak samo nielegalne. Potem okazało się, że sąd nie był za bardzo zorientowany i tę decyzję odwołał.bamaza42 pisze:A ja mam pytanie (mowia, ze nie ma glupich pytan!) - czy ogladanie filmow online jest tak samo nielegalne/karalne jak sciaganie?... <bezradny>
Samo oglądanie wydaje się być legalne (choć to może zależeć od danego kraju). Można się tu jednak doczepić jednej rzeczy. Jeśli oglądasz film w przeglądarce to ta przeglądarka cashe'uje ten film, czyli, przed pokazaniem tobie zapisuje jego część wpierw na dysk.
No i właśnie to zapisywanie może być uznawane za ściąganie filmu na dysk i przez to uznane za nielegalne.
Rozwiązanie (dla ekstremalnie poprawnych/zastraszonych) to wyłączenie cash'owania w przeglądarce.
- ogrodniczka
To ja może rozszerzę tamat o podróbki / znaki towarowe. Od dziś jestem "expertką", ponieważ udało mi się po kilkudniowej walce - do tej pory zachodze w głowę jak tego dokonałam - przekonać dział prawny firmy Givenchy ! do wystawienia dokumentu odnośnie braku autentyczności produktu.
Generalnie kupując w internecie - poza firmowym sklepem jesteśmy skazani na ryzyko. Zarówno eBay jak i Paypal z ich programami ochronnymi działają bardzo słabo i raczej nie pro cliento. Po pierwsze gratuluję każdemu komu uda się dobić do żywego człowieka (głównie na eBay) a potem uda się spełnić wymagania warunkujące wszczęcie postępowania wyjaśniającego. Nawet Urząd Celny - Direction des douanes et accises Division Anti-drogues et produits sensibles nie pomogły.
Dlatego ku przestrodze...nie nos podróbek, uważaj przy kupnie - bo nikt ci nie pomoże uporać się potem z problemem. Francja ma swoją organizacją CNAC do walki z tym procederem ale w zasadzie wszyscy wiedzą, że to istnieje i nikomu nie udaje się z tym walczyć. No chyba, że Ogrodniczka się uprze...
Generalnie kupując w internecie - poza firmowym sklepem jesteśmy skazani na ryzyko. Zarówno eBay jak i Paypal z ich programami ochronnymi działają bardzo słabo i raczej nie pro cliento. Po pierwsze gratuluję każdemu komu uda się dobić do żywego człowieka (głównie na eBay) a potem uda się spełnić wymagania warunkujące wszczęcie postępowania wyjaśniającego. Nawet Urząd Celny - Direction des douanes et accises Division Anti-drogues et produits sensibles nie pomogły.
Dlatego ku przestrodze...nie nos podróbek, uważaj przy kupnie - bo nikt ci nie pomoże uporać się potem z problemem. Francja ma swoją organizacją CNAC do walki z tym procederem ale w zasadzie wszyscy wiedzą, że to istnieje i nikomu nie udaje się z tym walczyć. No chyba, że Ogrodniczka się uprze...
Po pierwsze dostał karę, ale nie zapłacił... tylko się pyta...ogrodniczka pisze:http://forum.mypolacy.de/topic/10154-ka ... -co-robić/
Po drugie niemiecki charakter aż zachęca do działania w taki sposób - Niemcy mają szacunek do prawa wyssany z mlekiem matki.
Nie żebym zachęcał do łamania prawa - ale takie działanie tak jak w przypadku np. pobieraczka - to zwykłe bazowanie na naiwności i zastraszaniu (jednym prawnym tytułem do zapłaty jest wyrok - a przedsądowe wezwanie do zapłaty - eh...)
Najpierw trzeba udowodnić że pod specyficznym IP siedzi konkretna osoba - a co jeśli pod jednym routerem jest podłączonych 65535 komputerów (albo więcej ?). Furtką na bycie bezkarnym jest podłączenia routera WiFi ze słabym szyfrowaniem (WEP) albo z całkowitym brakiem szyfrowania.....
Szczegółowe info:
http://www.wbs-law.de/news/abmahnung-ne ... sanwaelte/
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Ale to, czy zapisywanie jest legalne czy nie, też zależy od lokalnego prawa. W Polsce nielegalne jest jedynie udostępnianie. Więc dopóki nie korzystasz z torrentów albo innego narzędzia, które przy pobieraniu jednocześnie udostępnia, to jesteś zabezpieczony. Dlatego w Polsce za streamowanie może być ukarany jedynie nadawca, nie odbiorca.IronBone pisze:Jeśli oglądasz film w przeglądarce to ta przeglądarka cashe'uje ten film, czyli, przed pokazaniem tobie zapisuje jego część wpierw na dysk.
No i właśnie to zapisywanie może być uznawane za ściąganie filmu na dysk i przez to uznane za nielegalne.
A co do tego, co napisał gabrjel: swego czasu portal Dziennik Internautów walczył z wszelkimi niezupełnie zgodnymi z moralnymi zasadami metodami ograniczania piractwa. Proceder pt. "Jesteś piratem, zapłać nam albo pójdziemy do sądu" to stary numer, na który niestety wielu ludzi daje się nabrać. W skrajnych przypadkach można to przyrównać do wyłudzenia. A niestety pomiędzy włudzeniem a karą (czy to mandat, czy wyrok sądowy) jest dosyć zasadnicza różnica.
- ogrodniczka
Z punktu widzenia prawa autorskiego wszelkie oglądanie czy ściąganie filmów jest nielegalne o ile nie płaci się tantiem twórcy.ogrodniczka pisze:Jak wygląda sytuacja wypadku korzystania z płatnych serwisów typu rapidgator? Klient takiego serwisu jest tylko pobierającym - ale nieudostępniającym. Czy systuacja prawna w Niemczech, Francji jest identyczna z Polską ? ( tzn. brak winy)
Jednakże prawo nie nadąża za technologią i daje to pewne furtki:
P2M
megaupload
youtube
itd...
W każdym przypadku ktoś w całym ciągu popełnia przestępstwo od techniki zależy czy użytkownik końcowy poniesie konsekwencje.
Niektóre firmy poszły po rozum do głowy i udostępniają filmy za darmola:
https://www.youtube.com/user/StudioFilmoweTOR
Bo jak ktoś nie chce płacić to i tak nie zapłaci, a jak cena będzie OK (dla jednego 2zł dla innego 10€) to nie będzie się chciało piracić.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."