Znowu "polskie obozy" w L' Essentielu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

tomasz

Znowu "polskie obozy" w L' Essentielu

Post autor: tomasz »

Pytanie do prawników lub ludzi, którzy się znają na temacie: czy da się jakoś wpłynąć na redakcje, które używają idiotycznego i fałszującego historię sformułowania "polskie obozy koncentracyjne"?
Dziś znowu się na to natknąłem w niemieckiej wersji L'Essentiela: http://www.lessentiel.lu/de/news/luxemb ... n-26191962
Jeśli ktoś zna niemiecki, niech zaprotestuje w komentarzach pod artykułem.
zzz

Post autor: zzz »

A przecież kilka dni (czy tygodni) temu był wywiad we francuskojęzyczynym L'Essentiel z JE Bartoszem Jałowieckim, gdzie ambasador powiedział:
"Et notamment qu'Auschwitz n’était pas un camp de concentration «polonais», comme c’est écrit parfois par erreur. Ni «Konzentrationslager», ni «Auschwitz» ne sont des mots polonais. Auschwitz était un camp allemand, l’un des 5 877 camps, sous-camps, ghettos et prisons allemands dans la Pologne occupée."

Mój niemiecki trochę kuleje, ale zostawiłem komentarz, że polskie obozy koncentracyjne nigdy nie istniały. Czeka na zatwierdzenie przez moderatora.

Poza tym napisałem krótkiego maila do Ambasady z prośbą o zajęcie się tą sprawą.
misio

Post autor: misio »

A niemieckie istniały? Zdaje sie ze były to obozy nazistowskich Niemiec. To jest różnica. Jak już być poprawnym to do końca.
MaWi

Post autor: MaWi »

misio pisze:Zdaje sie ze były to obozy nazistowskich Niemiec.
W sumie slusznie – bo jak powszechnie wiadomo, tzw. "nazisci" spadli na Ziemie z Marsa i w przebraniu niemieckich zolnierzy rozpetali II wojne swiatowa.
MaWi

Post autor: MaWi »

Dzieki szybkiej reakcji naszej Ambasady w Luksemburgu l'Essentiel wykonal juz korekte tego tekstu. Wypada tez oczywiscie podziekowac tomaszowi za czujnosc! Oby wiecej takich czujnych Polakow, ale tez - oby jak najmniej powodow do takiej czujnosci w luksemburskich (i nie tylko) mediach!
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez MaWi, łącznie zmieniany 1 raz.
zzz

Post autor: zzz »

Artykuł został poprawiony, teraz jest: "deutsche Konzentrationslager im besetzten Osteuropa"
ODPOWIEDZ