Witam wszystkich.
Razem z mężem przenosimy od sierpnia do Esch/Alzette i w związku z tym mam kilka pytań. Jak kształtują się tam ceny wynajmu mieszkania z 1-2 sypialniami. Czy pensja 3700 netto wystarczy dla dwóch osób, ponieważ zakładamy, że ja pójdę na kurs francuskiego i dopiero po jakimś czasie będę szukać tutaj pracy, aczkolwiek wielkich nadziei sobie nie robię. Generalnie lekki stresik jest, bo naprawdę nie wiemy czego się spodziewać. Jeszcze pytanie o samochód - w jakich cenach kształtują się samochody używane.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Przeprowadzka do Esch sur Alzette
Moderator: LuxTeam
-
ceny mieszkan to najlepiej tu www.athome.lu
Strasznie ogólne pytanie. Jednym wystarczy, drugim nie. Wszystko zależy od tego, na jakim poziomie chcesz żyć, do czego jesteś przyzwyczajona. Mnie (razem z żoną) tyle by wystarczyło na bieżące wydatki i drobne przyjemności, ale na urlop czy nowszy samochód byśmy już raczej nie odłożyli.agnieszka123 pisze:Czy pensja 3700 netto wystarczy dla dwóch osób
-
Wiadomo, że na początku musimy się powstrzymać od szaleństw ale właśnie zastawiałam się czy będziemy mogli pozwolić sobie na jakieś wakacje, samochód 4-5 letni i czy będziemy musieli liczyć się z każdym euro. Mam też pytanie o kaucje za mieszkanie. Czy za każdym razem jest ona wymagana? I czy bez języka francuskiego ale za to z angielskim jest jakaś szansa, że znajdę pracę?
Dokladnie - wszystko zalezy od tego, na jakim poziomie chcecie zyc, no i od mieszkania, jakie uda sie Wam wynajac (koszt).
Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze taka kwota wystarcza dla 2 osob na - spokojne zycie, kupno auta na raty na kilka lat(kredyt nie kosztuje tu tyle, co w PL!), oraz - z pomoca karty kredytowej - 2x tygodniowe wakacje - 1 tydzien w zimie na narty (ale zapomnijcie o Szwajcarii!), plus 1 tydzien latem, choc raczej nie "all inclusive"....ja takie wyjazdy zwykle organizuje sama - lot jakas tania (juz nie taka tania, niestety!) linia, ew. samochodem, zakwaterowanie wyszukane w internecie...
No i od kiedy ceny poszly w Lux w gore - cotygodniowe zakupy w DE (zmiast jak wczesniej na miejscu w Lux), a do restauracji - moze ze 2-3 razy w roku. Nawet udaje sie cos odlozyc, choc fakt, nie zawsze. (Do tego place jeszcze kredyt za mieszkanie w PL + koszty zabezpieczenia tegoz...)
Tak wiec - da sie, ale bez szalenstw
A co do Twojej pracy - szansa jest zawsze, tylko trzeba na nia trafic! Zalezy tez od tego, w jakiej branzy.
Kaucja za mieszkanie - tak, wymagana zawsze - 2-3 miesieczne czynsze, bez znaczenia, czy wynajem przez agencje (dodatkowy 1 czynsz na haracz dla agencji!), czy bezposrednio.
Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze taka kwota wystarcza dla 2 osob na - spokojne zycie, kupno auta na raty na kilka lat(kredyt nie kosztuje tu tyle, co w PL!), oraz - z pomoca karty kredytowej - 2x tygodniowe wakacje - 1 tydzien w zimie na narty (ale zapomnijcie o Szwajcarii!), plus 1 tydzien latem, choc raczej nie "all inclusive"....ja takie wyjazdy zwykle organizuje sama - lot jakas tania (juz nie taka tania, niestety!) linia, ew. samochodem, zakwaterowanie wyszukane w internecie...
No i od kiedy ceny poszly w Lux w gore - cotygodniowe zakupy w DE (zmiast jak wczesniej na miejscu w Lux), a do restauracji - moze ze 2-3 razy w roku. Nawet udaje sie cos odlozyc, choc fakt, nie zawsze. (Do tego place jeszcze kredyt za mieszkanie w PL + koszty zabezpieczenia tegoz...)
Tak wiec - da sie, ale bez szalenstw
A co do Twojej pracy - szansa jest zawsze, tylko trzeba na nia trafic! Zalezy tez od tego, w jakiej branzy.
Kaucja za mieszkanie - tak, wymagana zawsze - 2-3 miesieczne czynsze, bez znaczenia, czy wynajem przez agencje (dodatkowy 1 czynsz na haracz dla agencji!), czy bezposrednio.