Implanty, koronki itd....
Implanty, koronki itd....
Czy ktoś ma może przetartą ścieżkę (przeszedł na własnej skórze)... refundację koronki/implantu poprzez CNS (Caisse Nationale de Santé).
Co jest wymagane ?
Obiło mi się o uszy iż trzeba dostać pozwolenie (wg kosztorysu) na takowe leczenie....
*czy żony dentystów mogłyby pomóc ?
Ale sam nigdy tego nie wykonywałem (usługi dentystycznej powyżej 700€) i nie wiem czy to prawda czy kolejna luksemburska legenda/mit....
Proszę o wypowiedzi osób używających CNS (nie interesuje mnie opinia komisji i innych)
Co jest wymagane ?
Obiło mi się o uszy iż trzeba dostać pozwolenie (wg kosztorysu) na takowe leczenie....
*czy żony dentystów mogłyby pomóc ?
Ale sam nigdy tego nie wykonywałem (usługi dentystycznej powyżej 700€) i nie wiem czy to prawda czy kolejna luksemburska legenda/mit....
Proszę o wypowiedzi osób używających CNS (nie interesuje mnie opinia komisji i innych)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Tak, kasa chorych wymaga kosztorysu + zdjecie rentgenowskie, bo musza sobie obejzec czy istnieje koniecznosc koronki/implanta, czy nie oraz czy okres (zdaje mi sie 15 lat) jest zachowany. Po to ten kosztorys. Ale tym zajmuje sie zwykle dentysta.gabrjel pisze:Obiło mi się o uszy iż trzeba dostać pozwolenie (wg kosztorysu) na takowe leczenie....
CNS zwraca niewiele, tylko 250 euro za koronke.
Implant ze wszystkim kosztuje ok 2100-2200 (250 zwracane)
Sama koronka kosztuje 700-800, w zaleznosci od ilosci metalu (tez 250 zwracane).
Tylko jesli nie ma zeba to implant jest konieczny no bo na czym zaczepic koronke? To trzebaby mostek trzyczesciowy robic, a wtedy wyjdzie troche drozej niz implant. No i moze niekonieczne trzebaby zdrowe zeby naruszac. No ale wszystko zalezy od sytuacji w buzi.
Jesli mialbys dodatkowo kase chorych CMCM to oni zwracaja wiecej. Za implant 350, abutment 75 i za koronke 380, Wiec robiac implanta za 2200 do zwrotu mialbys jakies 805 euro. No ale wychodze z zalozenia, ze nie masz dodatkowego ubezpieczenia, wiec SNJ zwraca tylko za to co porzebne jest do gryzienia i to jeszcze pod warunkiem, ze warunki sa spelnione, co opisalam wyzej.
asiunia, dziękuję
Kasa odpowiedziała mi że implant nie jest refundowany, a koronka po zatwierdzeniu jest - i w zależności od sytuacji na rentgenie nawet do 700€ refundacji.
Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
W moim przypadku mam 2 piękne zęby i jednego wyrwanego przez "przypadek" między nimi.
Prześwietlę temat i podzielę się informacjami.
Przy okazji zauważyłem że CNS zangielszczył swą stronę odnośnie refundacji
http://www.cns.lu/assures/?m=57-57-0&language=en
Kasa odpowiedziała mi że implant nie jest refundowany, a koronka po zatwierdzeniu jest - i w zależności od sytuacji na rentgenie nawet do 700€ refundacji.
Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
W moim przypadku mam 2 piękne zęby i jednego wyrwanego przez "przypadek" między nimi.
Prześwietlę temat i podzielę się informacjami.
Przy okazji zauważyłem że CNS zangielszczył swą stronę odnośnie refundacji
http://www.cns.lu/assures/?m=57-57-0&language=en
Nie, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. To jest idealna sytuacja. Jesli masz juz implanta to zwroca Ci za koronke. Mostek to trzy korony wiec bez sensu....gabrjel pisze:Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
Dziękiasiunia pisze:Nie, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. To jest idealna sytuacja. Jesli masz juz implanta to zwroca Ci za koronke. Mostek to trzy korony wiec bez sensu....gabrjel pisze:Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
Pytanie jeszcze jedno, czy jeśli wezmę jakieś dodatkowe ubezpieczenie do CNS (przykłady?) to w momencie już braku zęba będą chcieli refundować implant ?
Czy ktoś ma takie doświadczenia ?
A jak z odliczaniem od podatku ubezpieczenia dodatkowego ? (czy istnieje ?)
Tak, na stronie public.guichet.lu jest przykładowa deklaracja podatkowa, w której jest wpisana składka ubezpieczenia CMCM jako odliczenie od podatku. Domyślam się, że to działa ze wszystkim ubezpieczeniami medycznymi w Lux (DKV, Foyer, Axa...), bo niby dlaczego CMCM miałoby być faworyzowane.gabrjel pisze:A jak z odliczaniem od podatku ubezpieczenia dodatkowego ? (czy istnieje ?)
Jak się ostatnio dowiadywałem o ubezpieczenie (ale nie dentystyczne) w CMCM, to ogólny okres karnecji wynosił 3 miesiące. Piszę "ogólny", bo na konkretne zabiegi mogą mieć specjalny 6-cio albo 9-cio miesięczny okres karencji. Dużo można się dowiedzieć z ich strony, albo po prostu można zadzwonić i zapytać.
cmcm zwraca koronki, jesli wykupisz dodatkowe ubezpieczenie denta :
http://cmcm.lu/fr/pages/denta_optiplus.php
ubezpieczenie cmcm wpisuje sie w tabelke do odliczen wszystkich ubezpieczen samochodowo-mieszkaniowych.
http://cmcm.lu/fr/pages/denta_optiplus.php
ubezpieczenie cmcm wpisuje sie w tabelke do odliczen wszystkich ubezpieczen samochodowo-mieszkaniowych.