Implanty, koronki itd....

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
gabrjel

Implanty, koronki itd....

Post autor: gabrjel »

Czy ktoś ma może przetartą ścieżkę (przeszedł na własnej skórze)... refundację koronki/implantu poprzez CNS (Caisse Nationale de Santé).

Co jest wymagane ?
Obiło mi się o uszy iż trzeba dostać pozwolenie (wg kosztorysu) na takowe leczenie....
*czy żony dentystów mogłyby pomóc ?

Ale sam nigdy tego nie wykonywałem (usługi dentystycznej powyżej 700€) i nie wiem czy to prawda czy kolejna luksemburska legenda/mit....

Proszę o wypowiedzi osób używających CNS (nie interesuje mnie opinia komisji i innych)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
asiunia

Post autor: asiunia »

gabrjel pisze:Obiło mi się o uszy iż trzeba dostać pozwolenie (wg kosztorysu) na takowe leczenie....
Tak, kasa chorych wymaga kosztorysu + zdjecie rentgenowskie, bo musza sobie obejzec czy istnieje koniecznosc koronki/implanta, czy nie oraz czy okres (zdaje mi sie 15 lat) jest zachowany. Po to ten kosztorys. Ale tym zajmuje sie zwykle dentysta.
CNS zwraca niewiele, tylko 250 euro za koronke.
Implant ze wszystkim kosztuje ok 2100-2200 (250 zwracane)
Sama koronka kosztuje 700-800, w zaleznosci od ilosci metalu (tez 250 zwracane).
Tylko jesli nie ma zeba to implant jest konieczny no bo na czym zaczepic koronke? To trzebaby mostek trzyczesciowy robic, a wtedy wyjdzie troche drozej niz implant. No i moze niekonieczne trzebaby zdrowe zeby naruszac. No ale wszystko zalezy od sytuacji w buzi.

Jesli mialbys dodatkowo kase chorych CMCM to oni zwracaja wiecej. Za implant 350, abutment 75 i za koronke 380, Wiec robiac implanta za 2200 do zwrotu mialbys jakies 805 euro. No ale wychodze z zalozenia, ze nie masz dodatkowego ubezpieczenia, wiec SNJ zwraca tylko za to co porzebne jest do gryzienia i to jeszcze pod warunkiem, ze warunki sa spelnione, co opisalam wyzej.
gabrjel

asiunia, dziękuję

Kasa odpowiedziała mi że implant nie jest refundowany, a koronka po zatwierdzeniu jest - i w zależności od sytuacji na rentgenie nawet do 700€ refundacji.

Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?

W moim przypadku mam 2 piękne zęby i jednego wyrwanego przez "przypadek" między nimi.

Prześwietlę temat i podzielę się informacjami.

Przy okazji zauważyłem że CNS zangielszczył swą stronę odnośnie refundacji :)
http://www.cns.lu/assures/?m=57-57-0&language=en
asiunia

gabrjel pisze:Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
Nie, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. To jest idealna sytuacja. Jesli masz juz implanta to zwroca Ci za koronke. Mostek to trzy korony wiec bez sensu....
gabrjel

asiunia pisze:
gabrjel pisze:Jestem ciekaw czy jeśli kasa zobaczy na rentgenie implant (nie refundowany), a obok zdrowe zęby na które można założyć most to czy nie odrzuci refundacji koronki ?
Nie, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. To jest idealna sytuacja. Jesli masz juz implanta to zwroca Ci za koronke. Mostek to trzy korony wiec bez sensu....
Dzięki :)

Pytanie jeszcze jedno, czy jeśli wezmę jakieś dodatkowe ubezpieczenie do CNS (przykłady?) to w momencie już braku zęba będą chcieli refundować implant ?

Czy ktoś ma takie doświadczenia ?
A jak z odliczaniem od podatku ubezpieczenia dodatkowego ? (czy istnieje ?)
zzz

Post autor: zzz »

gabrjel pisze:A jak z odliczaniem od podatku ubezpieczenia dodatkowego ? (czy istnieje ?)
Tak, na stronie public.guichet.lu jest przykładowa deklaracja podatkowa, w której jest wpisana składka ubezpieczenia CMCM jako odliczenie od podatku. Domyślam się, że to działa ze wszystkim ubezpieczeniami medycznymi w Lux (DKV, Foyer, Axa...), bo niby dlaczego CMCM miałoby być faworyzowane.
asiunia

gabrjel pisze:czy jeśli wezmę jakieś dodatkowe ubezpieczenie do CNS (przykłady?) to w momencie już braku zęba będą chcieli refundować implant ?
Pojecia nie mam, ale podejrzewam, ze zanim CMCM cokolwiek zrefunduje to musialbys byc ich klienten conajmniej z 6 miesiecy, o ile nie dluzej.
zzz

Post autor: zzz »

Jak się ostatnio dowiadywałem o ubezpieczenie (ale nie dentystyczne) w CMCM, to ogólny okres karnecji wynosił 3 miesiące. Piszę "ogólny", bo na konkretne zabiegi mogą mieć specjalny 6-cio albo 9-cio miesięczny okres karencji. Dużo można się dowiedzieć z ich strony, albo po prostu można zadzwonić i zapytać.
jrm

Post autor: jrm »

cmcm zwraca koronki, jesli wykupisz dodatkowe ubezpieczenie denta :
http://cmcm.lu/fr/pages/denta_optiplus.php

ubezpieczenie cmcm wpisuje sie w tabelke do odliczen wszystkich ubezpieczen samochodowo-mieszkaniowych.
gabrjel

Super, dzięki za informacje.

Trochę inne pytanie idąc tropem ubezpieczeń,

Którą firmę polecicie ? (pomocni, refundacja i ogólnie chęć współpracy)
ODPOWIEDZ