Instalacja anteny
To drugie - dekoder = tuner = set-top-box (i pewnie jeszcze parę alternatywnych określeń) - czyli urządzenie do którego z jednej podłącza się sygnał z anteny, a z drugiej - odbiornik telewizyjny. Z reguły jest to mniejsza lub większa skrzynka, którą stawia się w pobliżu telewizora.k@t@rynka pisze:Wybaczcie pytanie laika czy 'tuner' i 'converter' to samo czy 'dekoder' i 'tuner' to to samo.
Jeśli twoja antena to coś takiego jak tu http://www.optex.fr/Fichiers/Notices/m701264.pdf to konwerter (z 2 wyjściami) powinien być w komplecie.k@t@rynka pisze:Rozumiem ze 'converter' to cos przy antenie - czy to sie kupuje w pakiecie z anena ?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Jeszcze dla pewności mogę dodać, że konwerter to takie małe pudełeczko, które się montuje przy antenie na końcu pałąka, a do tego się podpina kabel, który leci do dekodera (czyli to co Ty masz Mini HD 200).
Przy okazji wygooglowałem, że takie dekodery są w Cyfrowym Polsacie, więc może na ich stronie będzie jakaś skrócona instrukcja obsługi i tam znajdziesz pewnie informację, jak włączyć w dekoderze pomiar sygnału.
Ja mam n-kę (teraz już nc+) i u mnie pomiar sygnały włączył się sam przy pierwszym uruchomieniu dekodera. U Ciebie może być tak samo.
A jeszcze co do podłączenia telewizora i dekodera - zakładam, że masz w miarę nowy telewizor, więc pewnie możesz go podpiąć kablem HDMI (dostępny w każdym sklepie RTV/AGD oraz na stoiskach RTV w supermarketach), to jest prosta sprawa. Możliwe, że po podłączeniu kabla będziesz musiała przestawić telewizor na odbiór sygnały z wejścia HDMI (znajdź taki przycisk ze strzałką skierowaną do wewnątrz prostokąta - próbowałem wygooglać jakiś obrazek, żeby było łatwiej, ale nie mogłem nic znaleźć).
Przy okazji wygooglowałem, że takie dekodery są w Cyfrowym Polsacie, więc może na ich stronie będzie jakaś skrócona instrukcja obsługi i tam znajdziesz pewnie informację, jak włączyć w dekoderze pomiar sygnału.
Ja mam n-kę (teraz już nc+) i u mnie pomiar sygnały włączył się sam przy pierwszym uruchomieniu dekodera. U Ciebie może być tak samo.
A jeszcze co do podłączenia telewizora i dekodera - zakładam, że masz w miarę nowy telewizor, więc pewnie możesz go podpiąć kablem HDMI (dostępny w każdym sklepie RTV/AGD oraz na stoiskach RTV w supermarketach), to jest prosta sprawa. Możliwe, że po podłączeniu kabla będziesz musiała przestawić telewizor na odbiór sygnały z wejścia HDMI (znajdź taki przycisk ze strzałką skierowaną do wewnątrz prostokąta - próbowałem wygooglać jakiś obrazek, żeby było łatwiej, ale nie mogłem nic znaleźć).
W mini HD 200 jest tak samo - przy pierwszym uruchomieniu wyświetla się ekran "Pierwsza instalacja", na którym wyświetla się moc i jakość sygnałuzzz pisze:Ja mam n-kę (teraz już nc+) i u mnie pomiar sygnały włączył się sam przy pierwszym uruchomieniu dekodera. U Ciebie może być tak samo.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Potrzebna pomoc w instalacji Cyfrowego Polsatu
Witam, mam podobny problem - po godzinie poszukiwan sygnalu poddaje sie i prosze o pomoc kogos z doswiadczeniem i ew sprzetem. Mam dekoder polsatu, antene, kable itp. tylko znalezc sygnal i ustawic wszystko. Prosze o kontakt 661671343. Dzieki. Przemek