tani kurier

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Osol

tani kurier

Post autor: Osol »

Szukałem na polska.lu tego tematu, ale bezowocnie.

Chciałbym pilnie wysłać dokumenty do Polski.
Czy znacie opcje szybkiego i przy tym przystępnego cenowo kuriera?
Proszę o namiary.
Borys

Post autor: Borys »

TNT

DHL

UPS

Wszystkie sa szybkie i przystepne cenowo.

Poczta luksemburska tez ma opcje szybkiego wysylania tyle ze oni akurat wspolpracuja z jedna z powyzszych firm.
Ura Bura Szef Podwóra
motowiec

Post autor: motowiec »

Chyba udawane jakieś to szukanie było ;)
Temat był na forum - http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=13696
Największym powodem do chwały nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że potrafimy się po upadku podnieść.
zzz

Post autor: zzz »

motowiec pisze:Chyba udawane jakieś to szukanie było ;)
Co prawda się nie wczytywałem strasznie dokładnie, ale ten BPS świadczy usługi chyba tylko z PL, prawda? Czyli z nadaniem czegoś z Lux może być problem.

Ja ostatnio nadawałem dwie paczki, więc porównywałem ceny. W moim przypadku najtańszy okazał się GLS oraz DPD. DPD ma w Perl placówkę partnerską, skąd można nadać przesyłkę.
Osol

motowiec pisze:Chyba udawane jakieś to szukanie było ;)
Twierdzisz..., że skłamałem mówiąc, że szukałem?
Osol

Borys pisze:TNT

DHL

UPS

Wszystkie sa szybkie i przystepne cenowo.

Poczta luksemburska tez ma opcje szybkiego wysylania tyle ze oni akurat wspolpracuja z jedna z powyzszych firm.
Dziękuję za odpowiedź. Wszystkich kurierów znam i wszyscy są bardzo drodzy. Za przesłanie lekkiego listu o masie poniżej 1kg zażądali w najlepszym przypadku UPS 170zł..., a 170zł tj. wyzysk.
W Niemczech bez łaski mógłbym wejść na pocztę i wysłać DHLem po 8.90 EUR, ale do najbliższej niemieckiej poczty mam niestety 45km.
Borys

Post autor: Borys »

Fakt , sprawdzilem na swoim koncie w TNT, dokumenty do 1 kg, odbior zaraz, doreczenie do jutra do 18:00 to koszt 55 EUR. Ja tam uwazam ze za taki serwis to nie jest drogo. Niedosc ze przyjda, wezma to jeszcze jutro dostarcza pod wskazany adres w Polsce.

Szczerze watpie zeby w DE DHL zrobil ta sama usluge za 8,90.

Skoro to az takie wazne to trzeba sie wykosztowac, jesli nie potrzeba dostarczenia na jutro to chyba lepiej isc na poczte tutaj i nadac priorytetem i dojdzie pewnie w ciagu 3 dni.
Ura Bura Szef Podwóra
Osol

Borys pisze:Fakt , sprawdzilem na swoim koncie w TNT, dokumenty do 1 kg, odbior zaraz, doreczenie do jutra do 18:00 to koszt 55 EUR. Ja tam uwazam ze za taki serwis to nie jest drogo. Niedosc ze przyjda, wezma to jeszcze jutro dostarcza pod wskazany adres w Polsce.

Szczerze watpie zeby w DE DHL zrobil ta sama usluge za 8,90.

Skoro to az takie wazne to trzeba sie wykosztowac, jesli nie potrzeba dostarczenia na jutro to chyba lepiej isc na poczte tutaj i nadac priorytetem i dojdzie pewnie w ciagu 3 dni.
Wysyłka do Polski DHL'em niemieckim z odbiorem z domu kosztuje obecnie 12.60EUR.
Osobiście chętnie wysłałbym pocztą PT.lu, ale taki polecony już na terenie Polski często zwalnia i dochodzi dopiero nawet po 3 tygodniach.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

https://www.hermespaketshop.de/

Wszystko On-Line i drop na wielu miejscach w DE

Ceny od kilku €, po kontakcie z firmami w LU włos na głowie mi się zjeżył - ceny 5x większe
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Osol

gabrjel pisze:https://www.hermespaketshop.de/

Wszystko On-Line i drop na wielu miejscach w DE

Ceny od kilku €, po kontakcie z firmami w LU włos na głowie mi się zjeżył - ceny 5x większe
Gabrjel, dokładnie jest jak mówisz. W LU to jakiś rozbój z cenami za kurierów...
Ja się w poprzednim poście pomyliłem co do ceny w DHL.de. Odbiór z domu i wysyłka do Polski kosztuje 11,60EUR w porównaniu do wyzysku typu 50EUR w LU.

A Hermes.de jest doskonały również. Jedyny kłopot taki, że mam do granicy niemieckiej coś koło 40km..., ale trzeba będzie widzę jechać i nie narzekać, a nawet - jechać i się cieszyć!

Pozdrawiam :)
zzz

A czy ktoś testował ww. Hermesa i może powiedzieć, że jest w porządku?
Osol

zzz pisze:A czy ktoś testował ww. Hermesa i może powiedzieć, że jest w porządku?
Ja korzystałem kiedyś z usług Hermesa i byłem zawsze bardzo zadowolony. Cechuje go szybkość, profesjonalizm i przystępność cenowa.
Osol

Wnioskuję, że w Luksemburgu brak jest kurierów oferujących usługi w przystępnych cenach na poziomie europejskim.

Dziękuję za Waszą dyskusję i myślę, że możemy zamknąć ten temat.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

zzz pisze:A czy ktoś testował ww. Hermesa i może powiedzieć, że jest w porządku?
Testowałem mogę polecić w 100%,
Jedynie jak komuś na czasie zależy to może pomarudzić bo jak do DropPoint zawieziesz to jeśli nie przed 6'ą rano to dopiero następnego dnia wezmą... za subwoofer do frankfurtu płaciłem 8€ - dotarł w ciągu 3 dni od dropa
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
zzz

Tak tylko w kwestii informacyjnej - 13 maja popołudniu zostawiłem paczkę w Hermes Paket Shop w Perl. Później śledziłem losy paczki w internecie (track&trace), ale tam status paczki był aktualizowany tylko przez kolejne dwa dni, tzn. 15 maja. Tego dnia paczka trafiła do "central hub" i od tamtej pory cisza. Dzisiaj zadzwoniłem na infolinię i powiedzieli mi, że paczka została dostarczona 17 maja. Twierdzą, że jeśli doręczeniem zajmuje się podwykonawca, to często informacja o statusie paczki nie jest aktualizowana. Z tego wynika, że ostatecznym doręczeniem w PL zajmuje się ktoś inny, nie Hermes.

W każdym razie, wniosek z tego taki, że jeśli wysyłacie średniej wielkości paczkę do PL, to najtaniej jest Hermesem, ale trzeba doliczyć koszt własnego dojazdu do Paket Shopu w Perl. Dodatkowo trzeba się samemu dowiadywać u adresata paczki albo na infolinii, czy paczka została dostarczona, bo w track&trace może nie być takich informacji.
ODPOWIEDZ