rachunek za wizytę u lekarza
rachunek za wizytę u lekarza
Przepraszam, jeśli takie pytanie już się pojawiło, ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, a zupełnie nie orientuję się w temacie.
Byłam dzisiaj na wizycie u lekarza, za którą zapłaciłam kartą kredytową i otrzymałam typowy mały rachunek z terminala płatniczego z potwierdzeniem zapłaty (kwotą i beneficjentem - nazwa kliniki). Czy wystarczy jeśli prześlę do CNS ten rachunek razem z potwierdzeniem płatności ? Czy powinnam raczej poczekać na wyciąg z konta i dołączyć im wyciąg-potwierdzenie z mojego banku? Chcę być pewna, że uzyskam zwrot pieniędzy zamiast listu, że czegoś tam brakuje...
Jeśli ktokolwiek cokolwiek może potwierdzić - będę bardzo wdzięczna.
J.
Byłam dzisiaj na wizycie u lekarza, za którą zapłaciłam kartą kredytową i otrzymałam typowy mały rachunek z terminala płatniczego z potwierdzeniem zapłaty (kwotą i beneficjentem - nazwa kliniki). Czy wystarczy jeśli prześlę do CNS ten rachunek razem z potwierdzeniem płatności ? Czy powinnam raczej poczekać na wyciąg z konta i dołączyć im wyciąg-potwierdzenie z mojego banku? Chcę być pewna, że uzyskam zwrot pieniędzy zamiast listu, że czegoś tam brakuje...
Jeśli ktokolwiek cokolwiek może potwierdzić - będę bardzo wdzięczna.
J.
Jeżeli zapłaciłaś na miejscu, to na rachunku powinno to być napisane i nie musisz dołaczać potwierdzenia zapłaty z banku. Jeżeli nie płacisz na miejscu tylko później przelewasz pieniądze, to musisz dołączyc dowód zapłaty.
Niepokoi mnie tylko to sformułowanie "typowy mały rachunek z terminala płatniczego z potwierdzeniem zapłaty". Normalnie dostaje się wydruk wielkości A4 pt. Memoire d'honoraires"
Niepokoi mnie tylko to sformułowanie "typowy mały rachunek z terminala płatniczego z potwierdzeniem zapłaty". Normalnie dostaje się wydruk wielkości A4 pt. Memoire d'honoraires"
Danka
Dziękuję Danka.danka44 pisze:Jeżeli zapłaciłaś na miejscu, to na rachunku powinno to być napisane i nie musisz dołaczać potwierdzenia zapłaty z banku. Jeżeli nie płacisz na miejscu tylko później przelewasz pieniądze, to musisz dołączyc dowód zapłaty.
Nie wiedziałam do końca jak się wysłowić po polsku... Dostałam duży rachunek OD LEKARZA wielkości A4 pt. "Memoire d'honoraires". A oprócz tego, z terminala płatniczego wyszło potwierdzenie zapłaty (może tak lepiej) moją kartą Visa, taka mała biała karteczka.
Piszac to do Danki, napisalas do najwlasciwszej osoby. Jestem pewien, ze taki wpis sie tam pojawi wkrotceJowi pisze:To trzeba drukowanymi literami przykleić na informatorium! <mrgreen>
No, wlasnie. Jak juz cie maja w swojej bazie danych, to cie "po PESLu znajda" (czyli wlasnie po tym "numero securite sociale". Najwazniejsze, zeby na wysylanym do CNS rachunku widnial ten wlasnie numer. Zreszta lekarz (tak normalnie) sam pamieta, zeby go wpisac. To niemal jak odruch.ania_411 pisze:nie trzeba za kazdym razem, wystarczy raz;)
-
Zwroty z CNS
Witam,
Ja nigdy nie dołączam potwierdzenia zapłaty, tylko wysyłam (lub wrzucam do skrzynki CNS np. w Centrum handlowym Topaze w Mersch) "duży rachunek od lekarza"
I też działa!
Ja nigdy nie dołączam potwierdzenia zapłaty, tylko wysyłam (lub wrzucam do skrzynki CNS np. w Centrum handlowym Topaze w Mersch) "duży rachunek od lekarza"
I też działa!
A ja slyszalem, ze ponoc teraz jest tak, ze kasa chorych wychodzi z zalozenia, ze za niezaplaconym rachunkiem od lekarza, to przede wszystkim lekarz bedzie biegal za pacjentem i po sądach go włóczył. I z tego tez powodu generalnie wymog przedstawiania dowodu zaplaty nie jest juz tak rygorystycznie przestrzegany w kasie chorych. Taka plotke slyszalem.