Dziecko żłobek

Ambasada i konsulat RP, polska szkoła, kościół, stowarzyszenia, polska żywność, prasa, knajpa...
JoannaChap

Dziecko żłobek

Post autor: JoannaChap »

Mam pytanie, czy znaja panstwo jakis fajny zlobek dla dziecka w wieku 9 m-cy w Luxembourg
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Musi Pani zdefiniować słowo "fajny" :)

Lista żłobków jest tu: http://www.mfi.public.lu/monde_associat ... onvAgr.pdf
dag
rad

Post autor: rad »

JoannaChap,
Witam, w Luxemburgu mozna oddac bardzo wczesnie dziecko do zlobka. Panstwo zwraca tu za pobyt dziecka w zlobku lub u asystenta rodzinnego, a zwrot ten zalezy od wysokosci zarobkow wspolnie liczonych dla calej rodziny. Trzy pierwsze godziny w tygodniu sa zwracane calkowicie do wysokosci ... i tu trzeba sie zdecydowac, bo moze Pani zapisac dziecko do zlobka lub jezeli zdecyduje sie Pani na opieke przez asystenta rodzinnego ( assistante parentale ) ma pani oczywiscie rowniez zwrot kosztow. Jezeli interesuja Pania szczegoly prosze do mnie zadzwonic chetnie odpowiem poniewaz jestem wlasnie osoba ktora ma kwalifikacje i upowaznienie wydane przez tutejsze ministerstwo rodziny do pilnowania dzieci w swoim domu w "domowym przedszkolu"Anna 0035226322639
Jowi

Post autor: Jowi »

Pani Anno, a gdzie posiada Pani to domowe przedszkole? Ile dzieci jest pod Pani opieką? Czy są to same dzieci polskie? I od jakiego wieku minimalnie można dziecko oddać w Pani ręce?
Jowita
ODPOWIEDZ