samochod
samochod
Witam,
Czy ktos sie moze orientuje jak dokladnie wyglada sprawa uwzglednienia samochodu w mieniu przesiedlenczym?
Oficjalne informacje (link ponizej) podaja, ze trzeba byc wlascicielem przez co najmniej pol roku ale nie jest sprecyzowane, czy to jest pol roku od momentu kupna do daty przeprowadzki / zameldowania w Luxembourgu czy do daty przerejstrowania samochodu na luxembourskie blachy?
Wiem, ze temat przerejstrowania samochodu przewijal sie na forum dosyc mocno ale odpowiedzi na to konkretne pytanie nie znalazlem. Chyba, ze cos przeoczylem za co z gory przepraszam.
Jezeli ktos z forumowiczow ma jakies informacje na ten temat to bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Dziekuje z gory
Piotr
http://www.euraxess.lu/eng/Daily-life/D ... ur-own-car
Czy ktos sie moze orientuje jak dokladnie wyglada sprawa uwzglednienia samochodu w mieniu przesiedlenczym?
Oficjalne informacje (link ponizej) podaja, ze trzeba byc wlascicielem przez co najmniej pol roku ale nie jest sprecyzowane, czy to jest pol roku od momentu kupna do daty przeprowadzki / zameldowania w Luxembourgu czy do daty przerejstrowania samochodu na luxembourskie blachy?
Wiem, ze temat przerejstrowania samochodu przewijal sie na forum dosyc mocno ale odpowiedzi na to konkretne pytanie nie znalazlem. Chyba, ze cos przeoczylem za co z gory przepraszam.
Jezeli ktos z forumowiczow ma jakies informacje na ten temat to bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Dziekuje z gory
Piotr
http://www.euraxess.lu/eng/Daily-life/D ... ur-own-car
Re: samochod
Witam,
Podłączę się do wątku:
-czy do przerejestrowania potrzeba koniecznie Certificate of Conformity? Kupiłem auto jakiś czas temu w salonie w Polsce, ale takiego cuda jak COC nie dostałem (i z tego co wyczytałem w necie, w Polsce nie jest to dokument obowiązkowy(?). Czy komuś udało się przerejestrowac auto bez tego dokumentu?
Z góry dziękuje za pomoc.
Krzysiek]
Podłączę się do wątku:
-czy do przerejestrowania potrzeba koniecznie Certificate of Conformity? Kupiłem auto jakiś czas temu w salonie w Polsce, ale takiego cuda jak COC nie dostałem (i z tego co wyczytałem w necie, w Polsce nie jest to dokument obowiązkowy(?). Czy komuś udało się przerejestrowac auto bez tego dokumentu?
Z góry dziękuje za pomoc.
Krzysiek]
Re: samochod
Skąd dokąd ten import - z 1. LU do PLPiotr77 pisze:Witam,
czy z 2.PL do LU
1.pytanie do urzędu celnego/izby celnej bo nadal ta instytucja w PL to państwo w państwie - i przepisy są nie dointerpretowywane albo nadinterpretowywane.
Ja miałem auto ponad 3 lata na siebie i tak miałem problemy bo urzędnik nie znał krótkiej ustawy i sam sobie coś wymyślał.
2. Właściwie nic nie trzeba kombinować - wystarczy Duanes et Accises i wziąć odpowiedni papierek....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Z tego co się orientuję, to certificate of conformity jest papierkiem ważnym w Unii, więc i w Luxie.MaWi pisze:Ale moim zdaniem Certificate of Conformity zaswiadcza o zgodnosci technicznej auta z przepisami panujacymi w danym kraju, co oznacza, ze nawet gdybys mial CoC z Polski to on moglby sie w Luksemburgu do niczego nie przydac. Tak na chlopski rozum przynajmniej...
Import do Luxembourga, co prawda nie z Polski a z Jersey.Skąd dokąd ten import - z 1. LU do PL
czy z 2.PL do LU
1.pytanie do urzędu celnego/izby celnej bo nadal ta instytucja w PL to państwo w państwie - i przepisy są nie dointerpretowywane albo nadinterpretowywane.
Ja miałem auto ponad 3 lata na siebie i tak miałem problemy bo urzędnik nie znał krótkiej ustawy i sam sobie coś wymyślał.
2. Właściwie nic nie trzeba kombinować - wystarczy Duanes et Accises i wziąć odpowiedni papierek....
Mam mozliwosc kupna samochod z kierownica po "normalnej" lewej stronie, ktory bym sobie pozniej przerejstrowal w Luxembourgu.
Problem w tym, ze najprawdopodobniej bede sie przeprowadzal wczesniej niz za pol roku czyli, jezeli sie okaze, ze wymagane 6 mcy posiadania auta liczy sie do momentu przyjazdu do Luxembourga to bede musial zaplacic podatek.
Chociaz nie wiem czy cos takiego jak Certificate of Conformity jest tutaj wydawany. Znajac tutejsza logike a raczej jej brak, to pewnie to auto czegos takiego nie ma a z tego co wyczytalem, to moze to byc spory problem przy rejestracji wiec calkiem mozliwe, ze sobie odpuszcze i kupie cos na miejscu.
Dzieki i pozdrawiam
Piotr
Czyli z U.S.A. no to już nie wewnątrz-wspólnotowy ale zewnętrzny czyli normalnie do zapłaty cło.... napisz najlepiej do http://www.do.etat.lu/contacts.htm aby nie mieć niespodzianek...Piotr77 pisze:
Import do Luxembourga, co prawda nie z Polski a z Jersey.
Mam mozliwosc kupna samochod z kierownica po "normalnej" lewej stronie, ktory bym sobie pozniej przerejstrowal w Luxembourgu.
Problem w tym, ze najprawdopodobniej bede sie przeprowadzal wczesniej niz za pol roku czyli, jezeli sie okaze, ze wymagane 6 mcy posiadania auta liczy sie do momentu przyjazdu do Luxembourga to bede musial zaplacic podatek.
Chociaz nie wiem czy cos takiego jak Certificate of Conformity jest tutaj wydawany. Znajac tutejsza logike a raczej jej brak, to pewnie to auto czegos takiego nie ma a z tego co wyczytalem, to moze to byc spory problem przy rejestracji wiec calkiem mozliwe, ze sobie odpuszcze i kupie cos na miejscu.
Dzieki i pozdrawiam
Piotr
Generalnie czeka Cię:
1. cło/brak cła
2. zgodność to już SNCT - a tu może być różnie - tematy na forum były...
np kierunkowskazy w USA są zazwyczaj czerwone... światła mają inny kąt natarcia (czy jakoś tak) - ale tutaj jest taki b.... mam wrażenie czasami że jak wysłać kobietę w kusej spódniczce z 906090 (czy jakoś tak) to nawet czołg bez DPF przejdzie przegląd
A jeśli chcesz bawić się w rejestrację USA->PL->LU to nie wymeldowuj się z PL przez 6 miesięcy... cło z USA zapłacisz w Polsce, a PL->LU nie ma cła ani akcyzy
Gabrjel, ale kolega nie napisal, ze to z Nowego Dżerseju i ja tak sobie mysle, ze raczej chodzilo mu o ten zwykly Dżersej ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Jersey ) a wiec jednak UE...gabrjel pisze:Czyli z U.S.A.
LOL ROTFL :PMaWi pisze:Gabrjel, ale kolega nie napisal, ze to z Nowego Dżerseju i ja tak sobie mysle, ze raczej chodzilo mu o ten zwykly Dżersej ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Jersey ) a wiec jednak UE...gabrjel pisze:Czyli z U.S.A.
nie pisałeś wyspa Jersey :P
Ale mimo wszystko zalecam kontakt z z DO.public.lu :P