Nowa siłownia w Lux-ville : Amazonia

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Jowi

Nowa siłownia w Lux-ville : Amazonia

Post autor: Jowi »

Byłam dziś w nowo otwartej siłowni w mieście (jeszcze nieczynna do użytku publicznego) niedaleko dworca, nazywa się Amazonia (adres : 23 Rue du Fort Neipperg), i podaję garść info, jako że jest dość oryginalna :

Otwarcie siłowni przewidziane jest na 20.09. Pani oprowadziła mnie po wszystkich maszynach, pokazała salę do ćwiczeń, przebieralnie i toalety. Wszystkie maszyny i urządzenia do ćwiczeń są brand new i bardzo nowoczesne - w większości bieżni i rowerków istnieje wtyczka USB, żeby sobie wpiąć np. swojego pendrive'a i pocąc się oglądać własny film (każda maszyna ma indywidualny ekran do wyświetlania muzyki, filmów itp.)

Ciekawostką jest to, że tzw. zajęcia grupowe odbywają się bez nauczyciela : filmik wideo z choreografią do fitnessu jest wyświetlany na dużych ekranach. Celem twórców siłowni była możliwość wejścia i dołączenia na zajęcia, jak również wyjście z nich, o dowolnej porze. Dość innowacyjna koncepcja.
W tejże sali, co widzę pierwszy raz w życiu w siłowni, NIE MA LUSTER. Zamiar jest taki, że każdy ma ćwiczyć, a nie oglądać się czy porównywać do innych. Pani, która mnie oprowadzała mówiła, że nie chcą "pokazów mody Kenów i Barbie" ;-)

Przebieralnie i prysznice indywidualne, nowiutkie i czyściuteńkie. Jedyny minus to otwarta "szatnia", bez możliwości zamknięcia na kluczyk, ale podobno pilnują...
O kosztach nie potrafili mi jeszcze powiedzieć, ale trzeba liczyć ok. 5O EUR miesięcznie, także cena bardzo przystępna.

Gdyby ktoś przetestował, proszę o podzielenie się opinią, ja się chyba nie skuszę, bo nie ma zajęć tańca (jeszcze).
ODPOWIEDZ