Arlon vs Trier

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Vogelmann

Arlon vs Trier

Post autor: Vogelmann »

Na początku pragnę powitać wszystkich forumowiczów, jestem nowy zarówno w LUX jak i na tym forum:)

Zastanawiam się gdzie się przeprowadzić, dostałem pracę w okolicach lotniska, ale kompletnie nie mam pojęcia jak wygląda transport z Arlon/Trier - te dwa miasta biorę pod uwagę; widzę dość dużą różnicę w kosztach wynajmu, pewnie w sklepach w BE/DE też jest taniej.

Więc pytanie brzmi - jak z transportem? Mam na myśli transport kolejowy, bo pracodawca zobowiązał się zwrócić mi koszty dojazdów pociągiem do pracy.

A poza tym nurtuje mnie kilka innych kwestii, a mianowicie widzę, że mieszkanka/pokoje w Arlon wyglądają nieco lepiej i często są umeblowane, natomiast w Trier jest sporo studenckich, nieumeblowanych mieszkań. Nadal jednak bardziej odpowiada mi Trier, gdyż chcę poprawić swój niemiecki, no i sam mam 24 lata więc wolałbym mieć trochę rówieśników dookoła (w Trier jest uniwerek). myślicie, że to dobry wybór?

Jak z podróżami do Polski? Na razie najbliższe lotnisko, jak zlokalizowałem z tanimi lotami do Warszawy (rodzinne miasto) to Charleroi. Dodatkowo bardzo cieszy fakt, że loty są codziennie. Czy to jest optymalny wybór jeśli chodzi o podróż do Warszawy? Jeśli tak, to tutaj plus dla Arlon - stąd bliżej do lotniska;)

Jak z przemieszczaniem się rowerem po Luksemburgu i okolicach? Ostatni ponad rok studiów spędziłem w Holandii więc ciężko będzie mi sobie wyobrazić przemieszczanie się w inny sposób:) jak ze ścieżkami dla rowerów?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady dla nowicjusza to podzielcie się, każde info mile widziane. Pracę zaczynam od października, póki co jestem w NL. Pozdrowienia dla wszystkich!
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Dojazd pociągami z obu stron prowadzi cię do dworca głównego w Lux, a stamtąd jeszcze autobusem 114 (ok. 15 min.), albo 16, ale ten jedzie dłużej i teraz zmianiło się coś jeszcze w związku z robotami.
Dojazd pociągiem z Trewiru trwa ok. 50 min.
z Arlon ok. 25 min.
Tu znajdziesz połączenia pociągami http://travelplanner.mobiliteit.lu/hafa ... ery.exe/fn?
A tu wutobusy http://www.mobiliteit.lu/

Rowerem jeździ się pięknie http://www.velo.lu/
Danka
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Vogelmann pisze:Jak z przemieszczaniem się rowerem po Luksemburgu i okolicach? Ostatni ponad rok studiów spędziłem w Holandii więc ciężko będzie mi sobie wyobrazić przemieszczanie się w inny sposób:) jak ze ścieżkami dla rowerów?
radziłabym zmienic "holenderke" na "górala"
ścieżek mnóstwo, dobrze oznaczone.....

Vogelmann pisze:Więc pytanie brzmi - jak z transportem? Mam na myśli transport kolejowy
i z Arlon i z Trewiru dojeżdżają regularnie pociągi wraz ze stadem ludzi pracujących w Lux-ville i okolicach. Do samego lotniska jednak będziesz musiał dojechać jednak autpbusem (lub rowerem).
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Vogelmann

nie ma problemu z trzymaniem rowerow w pociagach? trzeba miec skladaka?
z tym dojazdem dosc dziwne, myslalem ze miedzy Trier a dworcem w Lux beda jeszcze jakies przystanki, znalazlem np. cos takiego:

http://bauarbeiten.bahn.de/rheinland-pf ... g-Trier/81

i tutaj sa wymienione co najmniej dwa przystanki z ktorych mialbym ~5km do biura, wiec rowerem w sam raz.
MaWi

Post autor: MaWi »

Vogelmann pisze:nie ma problemu z trzymaniem rowerow w pociagach? trzeba miec skladaka?
W pociagach luksemburskich sa specjalne przedzialy dla rowerow, a sam przewoz roweru jest darmowy. Niestety nie wiem jak to wyglada w przypadku ruchu transgranicznego. Z pewnoscia nie bedzie latwo przewiezc roweru w pociagach typu InterCity.
Vogelmann pisze:z tym dojazdem dosc dziwne, myslalem ze miedzy Trier a dworcem w Lux beda jeszcze jakies przystanki
Moim zdaniem zaden z pociagow RE/IC nie bedzie sie zatrzymywac na wymienionych w podanym linku stacjach. Zeby na nich wysiasc musialbys sie przesiasc np. w Wasserbillig wzglednie w Mertert na lokalny "vlak" luksemburski (pociag klasy RB), ktory sie wlecze zatrzymujac sie na wszystkich stacjach.

Zajrzyj tu: http://www.cfl.lu/CFLInternet/Outils/Re ... sel=depart to sie dowiesz wiecej
Vogelmann

hm, to komplikuje to troche sytuacje

w takim razie:
1) jak najszybciej dostac sie pociagiem z Trier do okolic lotniska w Lux?
2) załóżmy że jadę z Arlon i chcę się dostać na lotnisko; na jakiej stacji wysiadam? czy mogę bezpłatnie zabrać rower na takiej trasie (transgraniczna)?
rockersik

Post autor: rockersik »

Nie wiem jak ma się sprawa z rowerami ale:
Musisz wiedzieć że mieszkając w Belgii a pracując w Lux będziesz musiał odprowadzić różnicę podatku (16%) do Belgijskiego Urzędu Podatkowego. - Oczywiście później możesz starać się o jego zwrot.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Vogelmann pisze:1) jak najszybciej dostac sie pociagiem z Trier do okolic lotniska w Lux?
nie dostaniesz się szybciej niz to co pisalam wczesnie i co pisal mawi
Vogelmann pisze:2) załóżmy że jadę z Arlon i chcę się dostać na lotnisko; na jakiej stacji wysiadam? czy mogę bezpłatnie zabrać rower na takiej trasie (transgraniczna)?
raz jeszcze - wysiadasz na Luxembourg-ville
co do rowera - tak, pod warunkiem ze wagon ma przedzial.... te jezdzace (zwykle osobowe) z Arlon, zazwyczaj maja go gdzies na tylach - trzeba pytac konduktora zawsze

A tak szczerze - to troche sie "wkopales" ta refundacja za pociagi PRZED sprawdzeniem mozliwosci dojazdu..
łatwiej byloby ci dojezdza autobusami z Trier do Kirchbergu - i stamtad przesiadac sie na bus na lotnisko...
a moze nawet cos kursuje przez lotnisko.....
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Vogelmann

dzieki za odpowiedzi, z tym odprowadzaniem roznicy podatku pierwsze slysze, musze to sprawdzic

a co do refundacji za pociagi to jest raczej nadal sprawa otwarta, pogadam z szefem czy zamiast pociagow moze byc zwrot za bilety autobusowe. W Holandii na przyklad ma sie jedna karte transportu, ktora dziala na pociagi, autobusy, metro, wiec mowi sie po prostu o oplaceniu kosztow transportu do pracy, niewazne czym jezdzisz (o ile jest to komunikacja publiczna). Mam nadzieje, ze tutaj tez tak bedzie.

A tak szczerze to ktore z tych miast byscie mi polecili? Jestem swiezo po studiach, wiec fajnie byloby miec blisko jakis uniwerek i rowiesnikow, ogolnie jestem przyzwyczajony do mieszkania w duzych miastach, no i zalezy mi na doszlifowaniu niemieckiego - to wszystko jest za Trier. Wiecej jest tez opcji do spedzania wolnego czasu - zalezy mi na jakiejs silowni w poblizu, basenie i klubie w ktorym mozna byloby sie zabawic w weekend.
Natomiast wg mnie Arlon ma te zalety, ze szybciej sie jedzie pociagiem do pracy (chociaz moze byc tak, ze jadac autobusem z Trieru ten czas bedzie porownywalny), no i jest blizej na lotnisko do Charleroi (chce co najmniej raz w miesiacu zagladac do Warszawy).

Nie wiem jak wygladaja koszty zycia w tych miastach, czy sa porownywalne?
MaWi

Vogelmann pisze:W Holandii na przyklad ma sie jedna karte transportu, ktora dziala na pociagi, autobusy, metro
W Luksemburgu tez. Wyglada tak:
Obrazek
nazywa sie Joeresabo, kosztuje 400 euro na rok i pozwala na jezdzenie czymkolwiek w granicach Wielkiego Ksiestwa Luksemburga.

Nie odpowiem ci na pytanie czy lepsze Arlon czy Trewir, ale subiektywnie moge powiedziec, ze Arlon w porownaniu z Trewirem to zadoopie. Poza tym zycie w Niemczech jest generalnie tansze niz w Belgii. Dosc powiedziec, ze Luksemburczycy czesto jezdza na zakupy do Niemiec, podczas gdy Belgowie calkiem czesto... do Luksemburga.

Jesli chodzi natomiast o samoloty do W-wy, to RyanAir lata z Frankfurt-Hahn, ktore gdzie z Trewiru masz chyba ze 2 razy blizej niz z Arlon do Charleroi i jest calkiem dobrze skomunikowane za pomoca autobusow flibco (i chyba zreszta nie tylko).
Vogelmann

Dzieki za info, nie wiedzialem ze frankfurt-hahn jest tak blisko (myslalem ze jest blizej frankfurtu). Szkoda tylko, ze loty nie sa codziennie i w dosc glupich godzinach typu 14 czy 12. A z Charleroi zawsze wieczorem (bodajze o 21 odlot do WAW), wiec chyba da sie w piatek po pracy zdazyc;)

Ale tak czy inaczej bardziej sklaniam sie ku Trewirowi, komunikacja z lotniskiem to niezbyt duzy problem bo i tak bede miec ze soba samochod. A z ta karta transportu to ciezka historia skoro w Trewirze.
MaWi

Vogelmann pisze:myslalem ze jest blizej frankfurtu
Paradoks polega na tym, ze Frankfurt-Hahn jest znacznie blizej... Luksemburga niz Frankfurtu! O mniej wiecej tyle jest z Luksemburga do Hahn: http://maps.google.com/maps?saddr=Luxem ... ra=ls&z=10

Natomiast co do polaczen, no to niestety obecnie rzeczywiscie z Hahn jest ich znacznie mniej do W-wy (kiedys byly codziennie). Za to z Charleroi jest nie tylko wieczorne polaczenie WizzAirem ale takze poranne RyanAirem. To tak, zeby jeszcze bardziej utrudnic wybor ;)
Vogelmann

czyli lotnisko w Charleroi rulezz;)

w sytuacji, gdy loty do Warszawy z Frankfurtu lataja w porannych godzinach to bliskosc tego lotniska wcale mnie nie urzadza - nie ma sensu leciec w sobote w poludnie i wracac za 24 godziny.

ale tak czy inaczej bardziej mi pasuje Trewir, nawet mimo większej odległości do Charleroi - w końcu i tak będę tam jeździć 1 max 2 razy w miesiącu.

Ogolnie to Trewir:
+ studenckie miasto
+ wiecej opcji spedzania czasu (silownia, kluby)
+ mozliwosc szlifowania niemieckiego (wazne!)
+ tansze zycie
+ blizej do pracy (moze z raz w tygodniu uda mi sie pokonac te 35km rowerem, nie takie rzeczy juz sie robilo w NL)

zgadzacie się ze mną? :)
Vogelmann

Jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia - czy da się w ogóle wynająć pokój w Trier bez udziału agenta/pośrednika? Nie chodzi tylko o pieniądze, ale też o to, że nie chciałbym mieszkać samemu - chcę wynająć pokój w mieszkaniu z kimś na spółkę, a na www.athome.de są tylko oferty tzw. studio, no i nie ma ofert prywatnych osób. Znacie takie strony?
rygoj

Post autor: rygoj »

Witam
Jako, ze sam mieszkam w Trier przerabaialem temat poszukiwania mieszkania juz kilka razy.

Jesli chodzi o mieszkanie z innymi lokatorami to nazywa sie to tutaj WG (Wohngemeinschaft).
Wiekszosc WG tworza studenci i raczej trudno bedzie nie-studentowi dostac sie do jednego z nich. Chyba, ze zrobisz na odwrot - znajdziesz mieszkanie, ktore nadaje sie do stworzenia WG (i wynajmujacy nie ma nic przeciwko WG) i sam sobie znajdziesz wspollokatora/ -ow.

Wynajecie apartamentu w miescie (40-50 m²) to koszt okolo 350-500 € (+ prad).
Mieszkanie dla dwoch lub trzech osob okolo 250-300 € od osoby (+ prad).
Oczywiscie ceny te sa podane tylko ogolnie w celu orientacji, jak sie ma czas i troche szczescia to i mozna znalezc mieszkanie taniej.

Mysle, ze latwiej bedzie znalezc wlasne mieszkanie niz wbic sie w istniejace studenckie WG. Konkurencja wsrod studentow jest tutaj ogromna (chyba, ze mowimy o mieszkaniach na obrzerzu miasta, tutaj studenci niechetnie sie osiedlaja - dzielnice np. Euren, Zewen - tedy przejezdza bus nr 118 firmy Emile Weber lub Ehrang czy Quint).

Wynajmujacy tez predzej oddadza mieszkanie osobie pracujacej na pelnym etacie i majacej staly dostep gotowki niz czasami niepewnym studentom.

Emile Weber
http://www.voyages-weber.lu/de/bus/rgtr.html

Ogloszenia mieszkaniowe mozna znalezc np.
w internecie:
http://www.hunderttausend.de/anzeigenm/r,41.htm
http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-T ... 0.1.0.html
http://www.studenten-wg.de/wohnungsmark ... cdb59f429d

http://www.myplanet.de/obj_seek.php - makler
http://www.immobilienscout24.de/de/find ... /index.jsp - makler

ogloszenia na uniwersytecie

lub w tutejszej gazecie Trierischer Volksfreund
http://anzeigen.volksfreund-servicecent ... nanzeigen/

W razie dalszych pytan sluze pomoca.
ODPOWIEDZ