Transamerican Express, jak zwiedzać Amerykę i nie oszaleć
To są „cyces” (cicit). We frędzlach (mowa o nich w Księdze Liczb 15:37-41) zapisane jest imię Boga, a mają one przypominać o Jego przykazaniach.ogrodniczka pisze:Całkiem spora ilość osób wyznania mojżeszowego – brody, pejsy, czarne kapelusze, białe koszule, białe sznureczki u pasa (do dziś zachodzę w głowę co to takiego). Ktoś się orientuje?
- ogrodniczka
- ogrodniczka
w sensie, ze to:ogrodniczka pisze:A czy orientujesz się może czym jest taka czarna kosteczka zawiązywana na czole pod kapeluszem?
To sie nazywa tefilin znane w Polsce bardziej jako filakterie lub filakteria ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Tefilin ). W pudelku znajduja sie 4 wersy z Tory, rodzaj "mini-przewodnika duchowego". Mowia jakie korzysci spotkaja czlowieka stosujacego sie do przykazan, a jakie nieszczescia tego, ktory nie dochowa wiary.
Ciekawostka jest, ze filakterie staly sie jednym z atrybutow zydowskich feministek (sic!)
- ogrodniczka
- ogrodniczka
Zazati pewnie przeoczyła inne posty, ale dobrze wiedzieć, że Teksas też cool!
Ja się zabieram teraz za góry Sierra i National Seuoia Park, ale robota mi w domu leży:)
Co do stanu Texas...kto wie? Ja już w myślach planuję Luizjanę i Florydę a dzieciakom reklamuję in advance kolonie z następnym roku. Narazie wszyscy w domu głusi na moje knowania.
Państwo Ogrodniczkowie...he, he.
Ja się zabieram teraz za góry Sierra i National Seuoia Park, ale robota mi w domu leży:)
Co do stanu Texas...kto wie? Ja już w myślach planuję Luizjanę i Florydę a dzieciakom reklamuję in advance kolonie z następnym roku. Narazie wszyscy w domu głusi na moje knowania.
Państwo Ogrodniczkowie...he, he.
Oj przepraszam <oops>
Floryda i Luizjana sa latem nie do zniesienia, nie dosc, ze bardzo goraco, to jeszcze wilgotnosc powietrza. No i sezon huraganowy. Lepiej tam jechac zima i zabrac dzieciaki:) Disney, Florida Keys, atrakcji tyle, ze nie wiadomo co wybrac! I wtedy nie beda glusi na knowania <mrgreen>
Floryda i Luizjana sa latem nie do zniesienia, nie dosc, ze bardzo goraco, to jeszcze wilgotnosc powietrza. No i sezon huraganowy. Lepiej tam jechac zima i zabrac dzieciaki:) Disney, Florida Keys, atrakcji tyle, ze nie wiadomo co wybrac! I wtedy nie beda glusi na knowania <mrgreen>