zasilek rodzinny na dziecko
Ja otrzymałam informację że trzeba posiadać następujace papiery:
międzynarodowe akty urodzenia-mój męża i córki ( wydawane za darmo jeśli chodzi o zas.rodzinny)
międzynarodowy akt małżeństwa
zaświaczenie o wspólnym zameldowaniu- nie ma międzynarodowych trzeba tłumaczyc
zaświadczenie moje i męza o pobieraniu bądź nie zasiłku w Polsce również trzeba tłumaczyć
N arazie wiem tyle jak dowiem sie czegoś jeszcze to dopiszę.
międzynarodowe akty urodzenia-mój męża i córki ( wydawane za darmo jeśli chodzi o zas.rodzinny)
zaświadczenie moje i męza o pobieraniu bądź nie zasiłku w Polsce również trzeba tłumaczyć
adit pisze: Kilka pytań:
1. Czy ktoś może "obszedł" problem z uzyskaniem zaświadczenia o nieotrzymywaniu?
Odp: Mysle, ze nie ma sensu szukac i obchodzic... Wystapilem formalnie z Wnioskiem (FAX) o wystawienie takiego zaswiadczenia w gminnym OPS (Wa-wa Bialoleka) i otrzymalem go praktycznie bezproblemowo. Dobrze jest precyzyjnie okreslic co ma sie na takim zaswiadczeniu znalezc (w tym przypadku konkretne stwierdzenie, ze: Pan i Pani X nie otrzymuja zadnych swiadczen/zasilkow rodzinnych na dziecko (dzieci) Y,Z.) To ulatwi interpretacje urzednikowi. Jedynym malym problemem bylo to, ze na moje prosbe o wyslanie tego na adres zagraniczny Pani musiala uzyskac zgode przelozonego...(?)
-
My otrzymaliśmy informacje zeby doslac (w odpowiedzi na wniosek o zasilek porodowy L'allocation de naissance):Eveline69 pisze:Ja otrzymałam informację że trzeba posiadać następujace papiery:
- Ein Lichtabdruck der Geburtsurkunde von Zofia Joanna. (auf Deutsch bitte)
- Eine rezente Familienbescheinigung (Zusammensetzung des Haushaltes) auszustellen durch die Gemeindebehörde des Wohnortes des/der Kindes(r). (auf Deutsch bitte)
- Unsere Kasse ist seit dem 01.07.2011 zustandig für die Auszahlung des Unterschiedsbetrages. Aus diesem Grund bitten wir um eine Bescheinigung der zustàndigen Kasse, aus welcher die Höhe des gewahrten Kindergeldes ersichtlich ist für die Zeit vom 01.07.2011 bis zum 31.12.2011.
- Eine Bescheinigung der zustandigen Kasse, aus welcher hervorgeht ob ein Anrecht auf eine Geburtszulage in Polen besteht.
... czyli
-akt urodzenia corki (trzeba przetlumaczyc na niemiecki)
-zaswiadczenie z urzedu gminy skladzie gospodarstwa domowego (trzeba przetlumaczyc na niemiecki)
- i tu o ile sie nie myle chodzi o to nieszczęsne zaswiadczenie z MOPSu o niepobieraniu zasilku
- i ostatnie to wydaje mi sie powinno być decyzja o przyznaniu polskiego becikowego
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
-
Jak sie zglosilismy do urzędu to takie zaświadczenie "ze do dnia dzisiejszego nie ubiegali sie o zasilek" mogli nam wydac od reki czyli tylko takie, ze "nie ubiegali sie". Bez informacji ze nie pobieraja. Bez sensu.adit pisze: Niestety uzyskanie takiego zaświadczenia w przypadku nie otrzymywania zasiłku wygląda tak jak pisze Dusty. Jak się zgłosisz do MOPSu to napiszą Ci, że nie otrzymujesz zasiłku bo się po niego nie zgłosiłeś, zamiast napisać że Ci się nie należy (zgodnie z kryterium dochodowym: http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121990).
Kilka pytań:
1. Czy ktoś może "obszedł" problem z uzyskaniem zaświadczenia o nieotrzymywaniu?
3. Czy ktoś próbował złożyć w MOPSie wniosek (przekraczając kryterium dochodowe) i jaką otrzymał odpowiedź? Jak było uzasadnione takie odrzucenie wniosku?
Uparlem sie jednak, ze postawie na swoim i nie bede skladal wniosku i ubiegal o zasilek kiedy ten sie nie nalezy tylko po to zeby mi wystawili zaswiadczenie ze nie pobieram.
Sprawa oparla sie o kierownika referatu. Dodatkowo od 1 lipca obowiazuje ustawa o zwalczaniu barier administracyjnych wprowadzajaca mozliwosc przedstawiania oświadczen. Wiec napisalem oswiadczenie, ze nasz dochod przekracza wymagane ustawą o świadczeniach rodzinnych kryterium w kwocie 504 PLN i tym samym zasiłek ten nie przysługuje rodzinie. Panie zmiekly i wystawiono mi zaswiadzcenie ze nie pobieramy zadnych swiadczen rodzinnych na dziecko ... koniec kropka. Co prawda nie ma tam wzmianki o tym, ze nie pobieraja bo nie nalezy sie bo przekracza kryterium ale tez nie ma wzmianki, ze nie pobieraja swiadczen, bo sie nie ubiegali. Myśle ze to wystarczy dla kasy zasilkowej w Lux.
Mam kolezanke, ktor pracowala w innym urzedzie i u nich wszyscy musieli skladac wniosek o zasilek, zeby potem uzyskac zaswiadczenie o niepobieraniu. Wniosek taki ze trzeba cisnac te baby a wtedy to co "niedasie" jest do zrobienia ;-)
Jak dlugo czekaliscie na kase po dostarczeniu kompletu dokumentow?
PS: artykuł nr 52 ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców (Dz.U. 2011 nr 106 poz. 622) („Ilekroć w postępowaniach w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych wymagane jest potwierdzenie następujących okoliczności jak wysokość dochodu rodziny lub członków rodziny uzyskanego przez rodzinę lub członków rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, w tym dochodów, o których mowa w ust. 4 pkt 1 i 2 osoba ubiegająca się o przyznanie świadczenia rodzinnego może przedłożyć stosowne zaświadczenie albo oświadczenie”).
pozdrawiamy Tomek i Marta
-
No i mała lipa wychodzi z tymi zaświadczeniami. Na początku poprosiłem o zaświadczenie z MOPSu że nic nie dostaje to mi i żonie dali że oboje się nie staraliśmy. Kiedy poszliśmy drugi raz (ja jestem zameldowany w mieście a żona w gminie-osobne "MOPSY") po wielkich bólach wydały zaświadczenie że nic nie dostajemy (bez wzmianki o niestaraniu się). Niestety kiedy poszedłem do CNPF to urzędniczka jednoznacznie bez żadnych "może" powiedziała że nie przyjmą tego bo MUSI być podany powód. Jak jej powiedziałem że nie chcą mi takiego wydać bo musiałbym składać papiery o rodzinne i uzyskać odmowę i to będzie trwało to powiedziała że "trudno" takie jest prawo i one inaczej nie zrobią. Ciekawe co by było gdybym wszystko wysłał pocztą na ich adres? Czy wysłałyby mi pismo żeby donieść właściwe zaświadczenie. Z ważniejszych rzeczy trzeba mieć potwierdzenie z urzędu przetłumaczone że matka mieszka z dzieckiem tu i tu oraz z banku "zaświadczenie o numerze IBAN, SWIFT itp konta MATKI )
Pocieszające jest to że pani powiedziała że nie istotne kiedy złożę wniosek bo wypłacą mi od momentu kiedy zamieszkałem (i zacząłem pracę) w Lux. Trochę mnie to zdziwiło w świetle waszych wypowiedzi że ważne jest kiedy się złoży wniosek. Co Wy na to?
Kolejna sprawa to Twój sposób marta_Tomek na urzędniczki w polskim MOPSie. Kiedy żona pokazała tą podstawę prawną kobiety jej powiedziały że one tego nie zaakceptują i nie wydadzą na tej podstawie nic ale mogę (prawdopodobnie) załatwić w ten sposób sprawę w Rzeszowskim MOPS. Jesteśmy z miasta powiatowego i tak jakby wychodziło że wojewódzkie MOPSy (w naszym przypadku rzeszowski) mogą nam w ten sposób wydać zaświadczenie na podstawie naszego oświadczenia. W każdym razie żona jedzie do Rzeszowa i będzie próbowała zrobić trochę hałasu i powołać się na tą ustawę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powiedzcie mi czy wystarczy jak tylko ona uzyska takie zaświadczenie czy ja też muszę na siebie załatwić. W końcu jesteśmy małżeństwem i w zaświadczeniu jest powiedziane że razem rodzina ma za wysokie dochody więc się nie należy. I nie ma tu raczej znaczenia czy składa mąż wniosek u siebie, czy żona u siebie bo rodzina liczy się cała.
Pocieszające jest to że pani powiedziała że nie istotne kiedy złożę wniosek bo wypłacą mi od momentu kiedy zamieszkałem (i zacząłem pracę) w Lux. Trochę mnie to zdziwiło w świetle waszych wypowiedzi że ważne jest kiedy się złoży wniosek. Co Wy na to?
Kolejna sprawa to Twój sposób marta_Tomek na urzędniczki w polskim MOPSie. Kiedy żona pokazała tą podstawę prawną kobiety jej powiedziały że one tego nie zaakceptują i nie wydadzą na tej podstawie nic ale mogę (prawdopodobnie) załatwić w ten sposób sprawę w Rzeszowskim MOPS. Jesteśmy z miasta powiatowego i tak jakby wychodziło że wojewódzkie MOPSy (w naszym przypadku rzeszowski) mogą nam w ten sposób wydać zaświadczenie na podstawie naszego oświadczenia. W każdym razie żona jedzie do Rzeszowa i będzie próbowała zrobić trochę hałasu i powołać się na tą ustawę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powiedzcie mi czy wystarczy jak tylko ona uzyska takie zaświadczenie czy ja też muszę na siebie załatwić. W końcu jesteśmy małżeństwem i w zaświadczeniu jest powiedziane że razem rodzina ma za wysokie dochody więc się nie należy. I nie ma tu raczej znaczenia czy składa mąż wniosek u siebie, czy żona u siebie bo rodzina liczy się cała.
u nas było prosciej moze
w związku z tym iz dzieci sa tez w luksemburgu to i łatwiej bylo nam załatwic.
ja dałam tylko wypełniony formularz, akt małzenstwa oczywiscie europejski, akt urodzenia swój i dzieci od meza nie chcieli i decyzje z Polski o uchyleniu zasiłku rodzinnego tłumaczona na francuski.
znajomy natomiast ktorego rodzina jest w Polsce musiał jeszcze dostarczyc zaswiadczenie z Polski o wspolnym zameldowaniu pod tym samym adresem tłumaczone na francuski oraz zaswiadczenie ze nie jest pobierany w Polsce zasiłek rodzinny - motywu podawac nie było potrzeba ani w naszym ani w jego przypadku wiec to chyba zalezy od tego jak sie trafi
w związku z tym iz dzieci sa tez w luksemburgu to i łatwiej bylo nam załatwic.
ja dałam tylko wypełniony formularz, akt małzenstwa oczywiscie europejski, akt urodzenia swój i dzieci od meza nie chcieli i decyzje z Polski o uchyleniu zasiłku rodzinnego tłumaczona na francuski.
znajomy natomiast ktorego rodzina jest w Polsce musiał jeszcze dostarczyc zaswiadczenie z Polski o wspolnym zameldowaniu pod tym samym adresem tłumaczone na francuski oraz zaswiadczenie ze nie jest pobierany w Polsce zasiłek rodzinny - motywu podawac nie było potrzeba ani w naszym ani w jego przypadku wiec to chyba zalezy od tego jak sie trafi
po pierwsze:
- jedz do lux centrum i pobierz formularz do wypelnienia
- z Polski pobierz zaswiadczenia że dziecko ty i mąż jesteście zameldowani pod tym samym adresem w PL
- europejski akt małżeństwa, europejski akt urodzenia twojego,twojego męża i dziecka (jeśli akty są europejskie to nie musisz ich tłumaczyc)
- zaświadczenie ze nie pobieraliscie i nie pobieracie zasiłku rodzinnego ani ty ani twój mąż na dziecko
- jesli posiadasz decyzje o tym że nie należy wam sie zasiłek to super ale bez tego tez dasz rade
jeśli pobierałas kiedykolwiek zasiłek w PL to zaświadczenie kiedy to było i w jakiej kwocie.
- numer konta męża z danymi banku, bik itd gdyż on opiekuje się dzieckiem i to on na polski nr konta ten zasiłek bedzie otrzymywał
wszystkie dokumenty (oprócz europejskich) przetłumacz na język francuski lub niemiecki i wraz z wypełnionym formularzem najlepiej osobiscie dostarcz do instytucji w lux.
<lol> Formularz podbij w gminie w której w luksemburgu jestes zameldowana
I jeszcze jedno, nie martw sie bo zasiłek wam sie nalezy i zwróca od czasu kedy zaczelas prace w Luksie a nie od czasu kiedy złożyłas wniosek tyle tylko że to troche potrwa..
Niedawno w ten sam sposób pomogłam w załatwieniu spraw w zwiazku z zasiłkiem rodzinnym znajomym wiec nic sie nie zmieniło
Pozdrawiam.
- jedz do lux centrum i pobierz formularz do wypelnienia
- z Polski pobierz zaswiadczenia że dziecko ty i mąż jesteście zameldowani pod tym samym adresem w PL
- europejski akt małżeństwa, europejski akt urodzenia twojego,twojego męża i dziecka (jeśli akty są europejskie to nie musisz ich tłumaczyc)
- zaświadczenie ze nie pobieraliscie i nie pobieracie zasiłku rodzinnego ani ty ani twój mąż na dziecko
- jesli posiadasz decyzje o tym że nie należy wam sie zasiłek to super ale bez tego tez dasz rade
jeśli pobierałas kiedykolwiek zasiłek w PL to zaświadczenie kiedy to było i w jakiej kwocie.
- numer konta męża z danymi banku, bik itd gdyż on opiekuje się dzieckiem i to on na polski nr konta ten zasiłek bedzie otrzymywał
wszystkie dokumenty (oprócz europejskich) przetłumacz na język francuski lub niemiecki i wraz z wypełnionym formularzem najlepiej osobiscie dostarcz do instytucji w lux.
<lol> Formularz podbij w gminie w której w luksemburgu jestes zameldowana
I jeszcze jedno, nie martw sie bo zasiłek wam sie nalezy i zwróca od czasu kedy zaczelas prace w Luksie a nie od czasu kiedy złożyłas wniosek tyle tylko że to troche potrwa..
Niedawno w ten sam sposób pomogłam w załatwieniu spraw w zwiazku z zasiłkiem rodzinnym znajomym wiec nic sie nie zmieniło
Pozdrawiam.
a co jeśli rodzice mają rózne meldunki w polsce a razem tam mieszkają?Eveline69 pisze:Ja otrzymałam informację że trzeba posiadać następujace papiery:
Czy jest jakiś czas jaki trzeba przepracować w Luksemburgu by ubiegać się tam o zasiłek rodzinny?
witam,
wiem ze to juz oklepany temat ale mam prosbe o info. zaczynam prace za kilka tygodni i przyjezdzam sama z synem. Chce zlozyc wniosek o zasilek i wystapilam juz do MOPS o pismo.
Nie jestem pewna czy to wystarczy poniewaz: nie jestem zamezna, nie pracowalam i w ostatnich 2latach.
Pytanie czy wniosek o nie pobieraniu zasilku musi zlozyc tez ojciec dziecka? (on pracuje i mieszka we wloszech)? ostatnia prace mialam w IRE ale to bylo 2 lata temu.
Bede wdzieczna za pomoc!
wiem ze to juz oklepany temat ale mam prosbe o info. zaczynam prace za kilka tygodni i przyjezdzam sama z synem. Chce zlozyc wniosek o zasilek i wystapilam juz do MOPS o pismo.
Nie jestem pewna czy to wystarczy poniewaz: nie jestem zamezna, nie pracowalam i w ostatnich 2latach.
Pytanie czy wniosek o nie pobieraniu zasilku musi zlozyc tez ojciec dziecka? (on pracuje i mieszka we wloszech)? ostatnia prace mialam w IRE ale to bylo 2 lata temu.
Bede wdzieczna za pomoc!
Jeżeli zaczynasz pracę i syn będzie z tobą w Luksemburgu, to nie musisz sie starać o zaden zasiłek, bo wszystko co ci się należy dostaniesz z automatu.
Ale czekaj, czekaj... doczytałam dopiero, ze ojciec mieszka i pewnie pracuje we Wloszech. W tej sytuacji, to pewnie on będzie musiał przedstawić zaświadczenie, że nie dostaje zasiłku na dzieci.
Ale czekaj, czekaj... doczytałam dopiero, ze ojciec mieszka i pewnie pracuje we Wloszech. W tej sytuacji, to pewnie on będzie musiał przedstawić zaświadczenie, że nie dostaje zasiłku na dzieci.
Danka
Re: zasilek rodzinny na dziecko
Witam, przeczytałem cały temat związany z zasiłkiem rodzinnym, mam pytanie czy procedura dalej wygląda tak samo czy zaszły pewne zmiany, mam zaświadczenie o nie pobieraniu rodzinnego z mopsu i decyzje że się nie należy, akty urodzenia eu, wykaz gosp.domowego tzn wspólne zameldowanie, muszę dostarczać jeszcze zaświadczenie o niepobieraniu zasiłku wychowawczego 500 + czy nie ?
lepiej wziasc
witamt
dokumenty ktore przedstawiasz musza sie odnosic do obydwoje rodzicow wiec zarowno matka jak i ojciec dziecka nie pobieraja zasilku na dziecko.
pozdr
dokumenty ktore przedstawiasz musza sie odnosic do obydwoje rodzicow wiec zarowno matka jak i ojciec dziecka nie pobieraja zasilku na dziecko.
pozdr
dokumenty dotyczą nas obojga, jeszcze jedno pytanie we wniosku znalazłem takie coś
NB: Bitte eine Kopie Ihres Bankausweises beifügen. Alle weiteren Familienleistungen werden auf das angegebene Konto überwiesen.
o co tutaj chodzi ?
NB: Bitte eine Kopie Ihres Bankausweises beifügen. Alle weiteren Familienleistungen werden auf das angegebene Konto überwiesen.
o co tutaj chodzi ?