Dekoder
Stary, wiem, ze uwielbiasz pastwic sie nad tego typu niescislosciami; nabijac je na ruszt i przypiekac je powoli nad ogniem, ale uwierz - zycie jest prostsze, a ludzie uzywajacy skrotow myslowych maja do tego mandat uzusu spolecznego i to jednak oni sa, jak mawiaja Francuzy o kurą
Pierwszy z brzegu przyklad? Ja kupilem ostatnio nową komórkę. I teraz powiedz stary, czy twoim zdaniem przedmiotem mojego zakupu byla:
1) mala szopa, skladzik, najczesciej na narzedzia lub do skladowania wegla czy drewna, popularnie zwana komorka
2) tzw. szara komorka - podstawowy element struktury mozgu
3) fotokomórka - swiatloczuly element uzywany w elektronice
4) a moze jeszcze cos innego?
Slowo komorka ma jeszcze jakies tysiac znaczen, z czego przynajmniej kilka roznego rodzaju komorek znajduje sie w powszechnym obrocie handlowym (zaloze sie, ze jak by dobrze poszukac, to pewnie mozna nawet kupic... a chocby komorke jajowa!
). Mimo to, ludzie najczesciej chwalac sie, ze nabyli nowy telefon komorkowy uzywaja formy skrotowej (nijak zreszta poprawnej) mowiac, ze kupili sobie nowa komorke i jakos nikt nie pyta o to, czy to nie jest przypadkiem komorka jajowa, wzglednie podstawowa komorka spoleczna, jaka niewatpliwie jest rodzina <bezradny> .
Moje szare komorki podpowiadaja mi natomiast, ze skoro ktos pisze tu na tym forum, ze kupil sobie dekoder i nie jest prawdopodobnie ani agentem CIA ani zapalonym elektronikiem ani tez piromanem-amatorem, to chyba raczej ten dekoder sluzy do tego, do czego sluzy w 99% gospodarstw domowych innych czytelnikow tego forum - mianowicie do odbioru cyfrowej telewizji satelitarnej.
A co podpowiadaja twoje szare komorki w tym temacie?

1) mala szopa, skladzik, najczesciej na narzedzia lub do skladowania wegla czy drewna, popularnie zwana komorka
2) tzw. szara komorka - podstawowy element struktury mozgu
3) fotokomórka - swiatloczuly element uzywany w elektronice
4) a moze jeszcze cos innego?

Slowo komorka ma jeszcze jakies tysiac znaczen, z czego przynajmniej kilka roznego rodzaju komorek znajduje sie w powszechnym obrocie handlowym (zaloze sie, ze jak by dobrze poszukac, to pewnie mozna nawet kupic... a chocby komorke jajowa!

Moje szare komorki podpowiadaja mi natomiast, ze skoro ktos pisze tu na tym forum, ze kupil sobie dekoder i nie jest prawdopodobnie ani agentem CIA ani zapalonym elektronikiem ani tez piromanem-amatorem, to chyba raczej ten dekoder sluzy do tego, do czego sluzy w 99% gospodarstw domowych innych czytelnikow tego forum - mianowicie do odbioru cyfrowej telewizji satelitarnej.
A co podpowiadaja twoje szare komorki w tym temacie?
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez MaWi, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie mam dostępu do szarych komórek starego, ale stawiam na to, że pozbawiony wszelkich wątpliwości co do typu dekodera jak na skrzydłach poleci do koleżanki z forum i pomoże ustawić odpowiednie parametry tego nieszczęsnego ustrojstwa.
Pa. jak ja słyszę słowo dekoder, to pierwsze co przychodzi mi na myśl to "dekoder Polsatu" tak mi to kiedyś zapadło w pamięć
Pa. jak ja słyszę słowo dekoder, to pierwsze co przychodzi mi na myśl to "dekoder Polsatu" tak mi to kiedyś zapadło w pamięć

I to jest bardzo ciekawa sprawa, bo mnie slowo dekoder juz zawsze bedzie sie kojarzyc z jednym, ale akurat niekoniecznie z dekoderem Polsatu. A z czym? Zobaczcie i posluchajcie: http://www.youtube.com/watch?v=m1pakLJj ... re=related <evil>irja28 pisze: jak ja słyszę słowo dekoder, to pierwsze co przychodzi mi na myśl to "dekoder Polsatu"
Ale paszport to już dalszy ciąg myślowy;)
BTW wyszło ostatnio w dyskusji,że mój szef nie wie co to paszport Polsatu!!!scandal normalnie
Myślałam,że to był jakiś znak pokolenia i wszyscy posiadali
ale za to wiedział,że są koty co się paczą, o czym ja nie miałam zielonego pojęcia 
ps. chyba OT robimy za duży...
BTW wyszło ostatnio w dyskusji,że mój szef nie wie co to paszport Polsatu!!!scandal normalnie

ps. chyba OT robimy za duży...
Wilq, jako jedyna osoba, ktora sie w tym watku zna nie tylko na paszportach Polsatu, ale takze na ich dekoderach, moze bylbys laskaw zawrocic temat z drogi prosto w przepasc OT?wilqs72 pisze:co prawda nie MaWi, ale spróbuję - czyżby z Torunia?irja28 pisze:MaWi, ale trafiłeś, to teraz zgadnij z jakiego miasta jestem
P.S. mi z Polsatem już na zawsze będzie się kojarzył paszport
Gdyby to napisała 2 dni wcześniej to kto wieirja28 pisze:jak na skrzydłach poleci do koleżanki

bo wczoraj opuściłem WKL do miejsca gdzie kiedyś moglem spotkać irje (rok temu)

tylko mam obawę ze do np Polsatu jest ,może, dekoder " universalny" z Cactusa czy Auchana albo jakiś inny nieznanego pochodzenia i przeznaczenia <bezradny>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
Stary nie masz serca - nawet z poza WKL trolujesz?
MaWi od tej strony Cię nie znałem - to w końcu dekoder czy odbiornik satelitarny ? A ten numer do radia z Torunia to 0700 666 666 ?
Nicola - masz dekoder, a masz talerz satelitarny, czy może zbiorczą antenę SAT z budynku ?
opcja 1 - komplikacja przyczepienia w Lux - nie chcę rozwijać
opcja 2 - z reguły ustawiona jest SAT-Astra (Programy DE) jako DiseqA a Hotbird DiseqB (programy PL) - i niektóre dekodery buntują się i trzeba robić triki (np C+ TnK, polsat) - bo domagają się hotbird jako podstawowy w swoim kreatorze
a co do paszportu polsatu to ja nie mam ale znam Piaska
http://www.youtube.com/watch?v=m6cuNm9fMZg
MaWi od tej strony Cię nie znałem - to w końcu dekoder czy odbiornik satelitarny ? A ten numer do radia z Torunia to 0700 666 666 ?
Nicola - masz dekoder, a masz talerz satelitarny, czy może zbiorczą antenę SAT z budynku ?
opcja 1 - komplikacja przyczepienia w Lux - nie chcę rozwijać
opcja 2 - z reguły ustawiona jest SAT-Astra (Programy DE) jako DiseqA a Hotbird DiseqB (programy PL) - i niektóre dekodery buntują się i trzeba robić triki (np C+ TnK, polsat) - bo domagają się hotbird jako podstawowy w swoim kreatorze
a co do paszportu polsatu to ja nie mam ale znam Piaska
http://www.youtube.com/watch?v=m6cuNm9fMZg
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."