dowod osobisty
dowod osobisty
Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez edytoze, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: dowod osobisty
nie da się "przedłużyć" ważności dowodu osobistego, w przypadku utraty ważności konieczne jest złożenie wniosku o nowy dowód OSOBIŚCIE i również jego OSOBISTY odbiór - wyłącznie w Polsceedytoze pisze:Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Re: dowod osobisty
DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZ!wilqs72 pisze:nie da się "przedłużyć" ważności dowodu osobistego, w przypadku utraty ważności konieczne jest złożenie wniosku o nowy dowód OSOBIŚCIE i również jego OSOBISTY odbiór - wyłącznie w Polsceedytoze pisze:Czy ktos z Was przedluzal waznosc dowodu osobistego w ambasadzie polskiej
Tak z ciekawości zapytam, ten problem dotyczy polskich dowodów czy placówki konsularnej w Lux?
Z tego co pamiętam we Francji nikt z moich znajomych (którzy nie są Francuzami) nie miał problemów z "przedłużeniem" dowodu osobistego w konsulacie. W polu "miejsce wydania" wpisany mieli Paryż i tyle.
Może to kwestia problemu stałego zameldowania, które widnieje w naszych dowodach...sama nie wiem
PS. wyłączcie to wygaszanie postów, to jest ważna informacja dla wszystkich, szkoda żeby miała zniknąć za 3 dni
Z tego co pamiętam we Francji nikt z moich znajomych (którzy nie są Francuzami) nie miał problemów z "przedłużeniem" dowodu osobistego w konsulacie. W polu "miejsce wydania" wpisany mieli Paryż i tyle.
Może to kwestia problemu stałego zameldowania, które widnieje w naszych dowodach...sama nie wiem
PS. wyłączcie to wygaszanie postów, to jest ważna informacja dla wszystkich, szkoda żeby miała zniknąć za 3 dni
to dotyczy polskich dowodów w ogólnościirja28 pisze:Tak z ciekawości zapytam, ten problem dotyczy polskich dowodów czy placówki konsularnej w Lux?
raczej nie jest to kwestia zameldowania - do uzyskania dowodu nie jest konieczne zameldowanie w Polsce, dla osób bez meldunku w Polsce - o ile pamiętam - dowód można uzyskać w miejscu ostatniego stałego zameldowania, lub (jeśli nie można go ustalić) w urzędzie dzielnicy Śródmieście w W-wieirja28 pisze:Może to kwestia problemu stałego zameldowania, które widnieje w naszych dowodach...sama nie wiem
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Tak, te oddziały wydają dowód. Jednakże dowód można "zamówić" w dowolnym urzędzie i poprosić aby po jego wyrobieniu do tego urzędu dowód wrócił i tam go odebrać. Czasem urzędnicy odsyłają nas do miejsca ostatniego zameldowania a to jest niekonieczne. Mam doświadczenie z wyrabianiem dowodu dzieci, załatwiłem wszystko w mojej rodzinnej miejscowości gdzie ni byłem ostatni zameldowany.wilqs72 pisze:do uzyskania dowodu nie jest konieczne zameldowanie w Polsce, dla osób bez meldunku w Polsce - o ile pamiętam - dowód można uzyskać w miejscu ostatniego stałego zameldowania, lub (jeśli nie można go ustalić) w urzędzie dzielnicy Śródmieście w W-wie