wieści z Polski

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Iv.

wieści z Polski

Post autor: Iv. »

Na wort.lu taka oto informacja z Polski:
http://www.wort.lu/wort/web/videos/?nb=0
No prawda, tylko tak trochę wstyd i smutno. Pamiętam, że w latach 90-tych bezdomni przyprawiali o wstrząs, pisano piosenki ( Maryla Rodowicz, np). Potem jakoś wszyscy przywykli do nowego elementu krajobrazu.
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
PolskaInez

Post autor: PolskaInez »

http://www.wort.lu/wort/web/videos/?vid=931&cat=28
Dziewczyno jaki wstyd ??????????!!!!!!!!!! Niesamowicie wkurzaja mnie zakompleksieni POLACY "straszny wstyd bo w Polsce...bom z Polski....." ktorzy czuja sie gorsi od innych narodow "wstydza" ....PROBUJA PRZYPODOBAC SIE INNYM NARODOM Bo czuja sie gorsi...
POLACY to najbardziej narzekajacy ,najbardziej oczerniajacy swoj kraj narod ,innego kraju tak krytycznego w stosunku do swojej ojczyzny nie znam NIESTETY
Majac pasje-zaintersownia-hobby ,wtedy zycie staje sie naprawde ciekawe
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

Wstyd, że sobie nie radzimy z tym problemem, że jest tak wielu ludzi w centrum Europy, którzy nie potrafią się odnaleźć w świecie, a nasze państwo nie ma możliwości wyciągnięcia ich z tego. Może za jakiś czas to się uda. A może nie...

No i trochę wkurzające, że akurat taką informację z Polski Wort umieszcza, utrwalając tym samym stereotyp biednego, dzikiego kraju.

A kompleksów z powodu bycia Polką nigdy nie miałam. Raczej sarmacka duma mnie co jakiś czas ponosiła:)
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
PolskaInez

Post autor: PolskaInez »

[quote="Iv."]
utrwalając tym samym stereotyp biednego, dzikiego kraju.

quote]
No i niech sobie mysla WAZNE ZE MY WIEMY JAK JEST <mrgreen> Tak bardzo obchodzi cie opinia innych? maly kompleks? <mrgreen>
Osobiscie znam tutaj paru polakow co "sr..w swoje gniazdo" wchodza w d...(przepraszam ale musze byc doslowny <mrgreen> )szefom i innym nacjom a swojemu-polakowi potrafia do....ć . PRAWDZIWE
Majac pasje-zaintersownia-hobby ,wtedy zycie staje sie naprawde ciekawe
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

a problem nie tylko w Polsce pooglądaj tez media z innych krajów np TV z Francji (dzisiaj France 2)
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
jery

Post autor: jery »

witajcie. a to szczera prawda ze niestety tak jest, lecz zdarzają sie wyjatki..
oksy

Post autor: oksy »

A ja wczoraj czytałam artykuł o bezdomnych w Grecji... Tam jest oczywiście cieplej, ale problem ten sam. Belgijskie radio też ciągle mówi o pomocy dla bezdomnych. Niestety, ten problem to nic niezwykłego, tylko zima sprawiła, że bardziej się zrobił widoczny.
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Problem nie dotyczy tylko bezdomnych, pamiętam jak kilka dni temu do Trójki dzwonił zdenerwowany człowiek,że niby Policja tak prosi żeby informować o osobach potrzebujących w tym czasie zimnym opieki, a jak zadzwonił i powiedział o kobiecie, która w domu ma zamarzniętą wodę we wiadrach to odesłali go z tym "problemem" do opieki społecznej o godzinie 17....też się nóż w kieszeni otwiera.

Co do kompleksów na tle własnej narodowości...Odkąd przyjechałam do Lux znajomi i rodzina starają się jakoś zabłysnąć info o Polsce, wychodzi im różnie :) a to ktoś miał dziadka, którym opiekowała się polska pielęgniarka i taaacy byli zadowoleni z jej sumiennej pracy, albo,że tak dużo teraz w lux samochodów na polskich numerach i to jakich wozów!widać się powodzi Polakom ;)
No nie wiem, dla mnie to bywa zabawne, ale ma swój niewątpliwy urok, że ludzie chcą coś miłego o twoich rodakach powiedzieć...
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

irja28 pisze:dużo teraz w lux samochodów na polskich numerach

Przypominam sobie ze przed wejściem Pl do Ue to w Brukseli 95% polskich tablic zaczynało się od B....
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Stary, nie wiem jak ta osoba identyfikowała polskie samochody...
MaWi

Post autor: MaWi »

irja28 pisze:Stary, nie wiem jak ta osoba identyfikowała polskie samochody...
Stary chcial sie jedynie powolac na tzw. casus siemiatycki :) Czyli, ze nie tylko B, ale wrecz BSI. No, ale to akurat specyficzna sytuacja i nie tylko przed, ale i po wejsciu Polski do UE. Do dzis wiecej mieszkancow tego rejonu Polski przebywa czasowo w Brukseli i Antwerpii niz na stale w bialostockim :)

A co do wypowiedzi irji, to ja tez doswiadczam podobnych sytuacji. Luksemburczycy, z ktorymi mam kontakt znacznie czesciej chwala sie mi, ze maja polskiego ogrodnika niz ze im Polak radio z samochodu zakosil <mrgreen> To jednak cieszy. A to, ze na koncert, ktory mialem z jednym z luksemburskich chorow, jedna z luskemburskich chorzystek, wlascicielka farmy, przyprowadzila swoich polskich robotnikow, to bylo wrecz niezwykle wzruszajace. Dla mnie, ale i dla nich; szczegolnie, ze udalo mi sie z tym chorem przygotowac 1 piesn po polsku (jeden z Polakow po koncercie powiedzial nawet, ze nastepnym razem oni chca polskie piesni zaspiewac razem z nami). No i to sa naprawde piekne momenty, dla ktorych warto zyc.

Wizerunek Polski w Luksemburgu nie sklada sie wiec wylacznie z biedoty, zlodziejstwa i pijanstwa. A ze media lubia takie tematy? Coz - takie media.
ODPOWIEDZ